Evrensel için yeni bir dönem
Evrensel için yeni bir dönem
7 Temmuz 2023 11:50
/
Güncelleme: 10:55

CHP'li Gürer: Beş ayda 6,5 milyon ton buğday ithal edildi

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’de buğday üretiminde yaşanan sorunları sıraladı.

Girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle üreticinin, maliyetin altında fiyatlarla ürün satmak zorunda kaldığına dikkat çeken Gürer, yanlış tarım politikaları nedeniyle ekim alanlarının daraldığını, Türkiye’nin buğday üretiminde ithalata yöneldiğini, bu durumun ise gelecekte, ülke için ciddi sorunlar yaratabileceğini anlattı.

2 MİLYAR 131 MİLYON DOLARLIK İTHALAT

Konuşmasında buğday üretimindeki sorunlara dikkat çeken Gürer, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), geçtiğimiz yıl seçim geliyor diye buğdaya geçmişe göre iyi bir taban fiyat verdi. Çiftçi de bunu görünce, geçtiğimiz yılın sonunda ekimini yaparken daha fazla buğday ekti. Buğday ekimi yaptığı süreç sonunda ürünün hasat dönemi de mayısta Çukurova'da başladı, diğer bölgelerde devam ediyor ama Toprak Mahsulleri Ofisi bir hata yaptı, siyasi iktidarı da yanılttı, stoklarını yeterli hale getirmek için yurt dışından alıma girdi. Hasat yapılmadan önce alıma girdiği için de depolarını ithal buğdayla doldurdu. 6,5 milyon ton, beş ayda buğday ithal etti; 2 milyar 131 milyon dolar dövizimizi yurt dışına teslim etti” dedi.

ENFLASYON YÜZDE 40, BUĞDAY TABAN FİYAT ARTIŞI YÜZDE 24

Bu yıl ki taban fiyatın geçen yıla göre yüzde 24 arttığını ancak enflasyonun yüzde 40’lar seviyesinde olduğunu aktaran Gürer; buna rağmen, yine de TMO’nun alıma giremediğini, çünkü deposunda yer olmadığını belirtti. Gürer” TMO, lisanslı depoculuk yapılan yerlerde de ‘Buğdayı onlara götürün’ dedi ama 42 ilde lisanslı depoculuk var, diğer illerde yok, örneğin Niğde'de lisanslı depoculuk da yok. Sonra, randevulu alım sistemi tıkanınca çiftçiyi tüccara mahkum etti, tüccar da durumdan haberdar olunca fiyatı kırdı” diye konuştu.

TMO’da randevulu alım sistemi tıkandığı için çiftçinin tüccara mahkum edildiğine de değinen Gürer, “Şu anda girdi maliyetlerine göre çiftçi ürününü ürettiğinin altında fiyatla tüccara vermek zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.(EKONOMİ SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et