11 Temmuz 2023 11:37
Son Güncellenme Tarihi: 11 Temmuz 2023 14:22

Genel-İş üyesi işçiler, ek protokol ve gerçek kadro talebi için iş bıraktı

İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok belediyede iş bırakan Genel-İş üyesi belediye işçileri "Gerçek kadro" ve ek protokol talep etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

DİSK Genel-İş örgütlü olduğu belediyelerde iş durdurdu. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok belediyede gün içinde iş durduran Genel-İş üyesi işçiler "Gerçek kadro" ve ek protokol taleplerini çalıştıkları belediyeler önünden haykırdı.

İstanbul Kadıköy Belediyesi'nde çalışan işçiler sabahın erken saatlerinde Kadıköy Belediyesi binası önünde toplandı. Bağlı bulundukları Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No'lu Şubenin kararıyla 1 tam gün iş durduran işçiler, bina önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. "Norm kadro istiyoruz", "Ek protokol", "Geçinemiyoruz" ve "İnsanca yaşamak istiyoruz" pankartları taşıyan işçiler basın açıklamasını sloganlar ve halaylarla bekledi. Genel-İş Genel Merkezinin hazırladığı ortak açıklamayı Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No'lu Şube Başkanı Nazan Gevher Çam Ay okudu.

İSTANBUL | "EK PROTOKOL GÖRÜŞMELERİNİ DERHAL BAŞLATIN"

Ülkedeki ekonomik krizin büyüyerek devam ettiğini söyleyen Ay, "İşçiler ve emekçiler sebebi olmadıkları bir krizin tüm yükünü çekmeye mecbur bırakılıyor. İşçi sınıfı ve emekçilerin temel talepleri olan gelir dağılımındaki adaletin, vergide adaletin, insanca yaşanabilir bir ücretin sağlanması, sendikal hak ve özgürlüklerin genişletilmesi gibi konularda ne yazık ki bir adım atılmıyor. Ekmeğin 8 lira, simidin 10 lira, kiraların ortalama 15 bin lira olduğu ve vergilerin her geçen gün arttığı bu ortamda işçiler 11 bin 402 TL asgari ücrete mahkum ediliyor" dedi. Üyesi oldukları DİSK Genel-İş'in işçilere reva görülen düşük ücret dayanmasını kırmaya kararlı olduğunu söyleyen Ay, "Bugünden itibaren örgütlü olduğumuz tüm işyerlerinde insanca yaşayacak bir ücret için mücadelemizi yükselteceğimizi herkese ilan ediyoruz. İşçilerin taleplerini karşılayarak insanca yaşayacak bir ücret düzeyi için gereken adımları atın, belediye işçilerinin ücret ve sosyal haklarını iyileştirecek ek protokol görüşmelerini derhal başlatın" diye konuştu.

“DÖVİZ TARİHİ REKORLAR KIRARKEN, ENFLASYON İSE YALNIZCA TÜİK SEPETİNDE DÜŞÜYOR”

Şişli Belediyesi işçileri, Cevahir AVM önünde bir araya gelerek "İlave tediye kadro hakkı derhal verilmelidir", "Belediye şirket işçilerine yapılan ayrımcılık son bulsun, kadro hakkımız!", "Belediye işçilerinin ücretleri iyileştirilsin" pankartlarıyla ek zam talebi için eylem yaptı.

3 bine yakın belediye işçisinin katıldığı eylemde Şişli Belediyesi, Beşiktaş Belediyesi, İBB işçileri yer aldı.

Açıklamaya DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ve sendika, siyasi parti temsilcileri de destek verdi.

Cevahir AVM önündeki alanı dolduran belediye işçileri, basın açıklaması öncesi halaylar çekerek “Zafer direnen işçinin olacak,” “Kadro hakkımız söke söke alırız”, “Sözleşme hakkımız engellenemez,” “Asgari değil, insanca yaşam” sloganlarıyla, kadro, vergide adalet ve insanca yaşam ücretleri taleplerini dile getirdiler.

Belediye işçileri adına basın açıklamasını okuyan belediye işçisi Zuhal Kaynak, belediye işçileri olarak seslerini yükselttiklerini ve bu sesin duyulması için iş bıraktıklarını belirterek konuşmasına başladı. Kaynak, “Ülkemizdeki ekonomik kriz derinleşerek devam ediyor. İşçilerin ve emekçilerin geçim sorunları ise buna bağlı olarak gün geçtikçe büyüyor. Döviz tarihi rekorlar kırarken, enflasyon ise yalnızca TÜİK sepetinde düşüyor” dedi.

İşverenlerin ekonomik ve siyasal belirsizlikleri ileri sürerek toplu sözleşmelerde işçi ücretlerini baskılamaya çalıştığını söyleyen Kaynak, ülke genelinde sendikalı ve toplu iş sözleşmeli işçi sayısının yüzde 10’u bulmadığı bir ortamda ücretlerin yasal asgari ücret düzeyine sıkıştığını, tüm sektörlerde yaygın temel ücret haline dönen yasal asgari ücret sendikalı iş yerlerini de kuşattığına dikkat çekti.

Kaynak sözlerini şöyle tamamladı: “Kıdem tazminat tavanı uygulaması, işçilerin mağduriyetine neden olmaktadır. Son memur maaş uygulamasından doğacak, düşük kıdem tazminatı tavanına ilişkin mağduriyetlerin giderilmesini talep ediyoruz. Yüz binlerce belediye işçisine çağrı yapıyoruz!”

Beyoğlu Hasköy Parkında bulunan İBB tuvaletleri de iş bırakma saatlerinde kapatıldı. Ancak belediye tuvaletlerin kapısına "Teknik bakım nedeniyle hizmet veremiyoruz" yazısı astı.

ATAŞEHİR’DE 2 SAAT İŞ BIRAKILDI

Ataşehir Belediyesi’nde örgütlü Genel- İş Anadolu Yakası 3 No’lu Şube belediye ana binası önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını Genel-İş 3 No’lu Şube Başkanı Özer Değirmenci okudu. Eylem polis ablukasında yapıldı.  2 saat iş bırakan işçiler, iş yerlerinden yürüyerek ve servis araçlarıyla belediyenin ana binasına geldiler. Eyleme Tüm Bel-Sen 3 No’lu şube üyesi kamu emekçileri, Emek Partisi Ümraniye ilçe yönetici ve üyeleri ve TKP’de destek verdi.

Ayrıca Genel-İş 3 No’lu şube üyesi Ataşehir temizlik işleri ve  Kadıköy Belediyesi’nde örgütlü Genel- İş 4 No’lu şube üyesi temizlik işçileri Yeni Sahra’da bulunan dış temizlik şantiyesinde de basın açıklaması yaptı. Burada Kadıköy ve Ataşehir temizlik işlerinde çalışan işçiler ve çöp kamyonları ile işe çıkmayarak eylem yaptılar.

Kartal Belediyesi işçileri talepleri için öğleden önce iş yavaşlattı. Genel-İş üyesi işçiler öğleden sonra komple iş bıraktılar.

“MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Genel-İş üyesi Maltepe Belediyesi işçileri de gerçek kadro ve ek zam talebiyle iş durdurdu.

Genel-İş Anadolu Yakası 2 No'lu Şubenin örgütlü olduğu Maltepe Belediyesinde işçiler iki saat iş durdurdu. Maltepe Yaşar Kemal Kültür Merkezi önünde toplanan belediye işçileri burada basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında konuşan Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No'lu Şube Başkanı Ali Sönmez işçilerin taleplerinden bahsetti. İşçilerin kadro talebi için mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyen Sönmez ek zam istediklerini belirtti.

 

İZMİR | “ÜCRETLER İYİLEŞTİRİLSİN, KADRO VERİLSİN”

Genel-İş İzmir Şubeleri de örgütlü olduğu tüm belediyelerde kadro talebiyle iş bırakarak Konak Eski Sümerbank önünde bir araya geldi. “İş bırakıyoruz. Belediye işçilerinin ücretleri iyileştirilsin”, “Kamu Çerçeve Protokolü tüm işçiler için uygulansın” ve “Ekonomik krizin bedelini krizi yaratanlar ödesin” pankartları açılan açıklamada işçiler, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Kadro hakkımız engellenemez” ve “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganları atıldı.

Eyleme Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, genel merkez yöneticileri, Emekli Sen, Tüm Bel Sen İzmir 1 No’lu Şube, EMEP, TİP, HDP gibi siyasi partiler de destek verdi.

Açıklamada konuşan Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, “Haklarımız için ayaktayız. Sadece kendi üyelerimiz için değil bütün belediye işçileri için ayaktayız. Haksızlığa hukuksuzluğa karşı ayaktayız” dedi.

Emeğe yönelik saldırıların yanı sıra enflasyonun yükselmesiyle ücretlerinin eridiğini söyleyen Çalışkan, “Tüm belediye işçilerinin ücretleri derhal iyileştirilmelidir. Belediye şirket işçilerine yapılan ayrımcılık son bulmalıdır. Anaların ak sütü gibi helal olan kadro hakkı hemen verilmelidir. Kadro hakkımızı, ilaveten tediye haklarımızı istiyoruz, alacağız” diye konuştu. Çalışkan son olarak, tüm belediye işçileri hakları için mücadele etmeye çağırdı.

AYDIN | DİDİM BELEDİYESİ İŞÇİLERİ İŞ BIRAKTI

Aydın Didim Belediyesi’nde de Genel-İş üyesi işçiler kadro talebi için iş bıraktı. Eylemde Genel-İş Sendikası Aydın Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Melissa Bora ile Didim Belediyesi İş Yeri Bastemsilcisi Alper Göç konuştu.

Ekonomik krize dikkat çekilen konuşmalarda, işçilerin insanca yaşayabilecekleri ücret ve kadro talebi yinelendi.

ANKARA | “BELEDİYE İŞÇİSİNİN SESİNE KULAK VERİN”

Çankaya Belediyesi işçileri talepleri için iş bıraktı. Yapılan eylemde konuşan Genel-İş Ankara 1 Nolu Şube Başkanı İsmail Yıldırım, “Ekonomik kriz ve düşük ücret kıskacında çalışan yüz binlerce belediye işçisinin sesine kulak verin. Tercihlerinizi ve önceliklerinizi işçilerin yaşam koşullarını iyileştirmekten yana kullanın. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam eden iş yerlerinde işçilerin taleplerini karşılayacak insanca yaşayacak bir ücret düzeyi için gereken adımları atın” dedi.

Çankaya Belediyesi işçileri belediyenin Yıldız Yerleşkesinde bir araya geldi. Yerleşkeden nizamiyeye yürüyen işçiler sık sık “Birleşe birleşe kazanacağız”, “İş ekmek yoksa barış da yok” sloganları attı. Nizamiye önünde yapılan açıklamaya EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca katılırken burada yapılan açıklamada konuşan Genel-İş Ankara 1 Nolu Şube Başkanı İsmail Yıldırım, ekonomik krizin derinleşerek devam ettiğini söyledi. İşçi ve emekçilerin geçim sorunlarının gün geçtikçe büyüdüğü belirten Yıldırım, “Döviz tarihi rekorlar kırarken, enflasyon ise yalnızca TÜİK sepetinde düşüyor. Çarşıda, pazarda, markette ise zamlar hız kesmeden devam ediyor. Hayat pahalılığı artıyor, alım gücümüz her geçen gün düşüyor. İşçiler ve emekçiler sebebi olmadıkları bir krizin tüm yükünü çekmeye mecbur bırakılıyor. İşçi sınıfı ve emekçilerin temel talepleri olan gelir dağılımdaki adaletinin sağlanması, vergide adaletin gerçekleşmesi, insanca yaşanabilir bir ücretin sağlanması, sendikal hak ve özgürlüklerin genişletilmesi gibi konularda ne yazık ki bir adım atılmıyor. Ücretlerdeki erime ise her geçen gün artıyor. Toplu iş sözleşmeleri ile elde edilen ücret artışları, artan hayat pahalılığı karşısında zaman içinde eriyor. İşverenler bu sefer de ekonomik ve siyasal belirsizlikleri ileri sürerek toplu sözleşmelerde işçi ücretlerini baskılamaya çalışıyor” diye konuştu.

Belediye şirketlerinin büyük bir bölümünde ücretlerin asgari ücret düzeyinde olduğunu ifade eden Yıldırım, “ Merkezi idareye bağlı kamu kurum ve kuruluşlarında en düşük işçi ücretinin net 20 bin TL'nin üzerine çıktığı, en düşük memur maaşının ise net 22 bin TL seviyesine geldiği bir ortamda tüm belediye işçilerinin ücretlerinde iyileştirme yapılması artık kaçınılmazdır. Sendikamız DİSK/Genel İş, siyasal iktidarın ve belediye işverenlerinin işçilere reva düşük ücret dayatmasını kırmaya kararlıdır. Bugünden itibaren örgütlü olduğumuz tüm iş yerlerinde insanca yaşayacak bir ücret için mücadelemizi yükselteceğimizi herkese ilan ediyoruz. Ekonomik kriz ve düşük ücret kıskacında çalışan yüz binlerce belediye işçisinin sesine kulak verin. Tercihlerinizi ve önceliklerinizi işçilerin yaşam koşullarını iyileştirmekten yana kullanın. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam eden iş yerlerinde işçilerin taleplerini karşılayacak insanca yaşayacak bir ücret düzeyi için gereken adımları atın. Toplu iş sözleşmesi yürürlükte olan tüm iş yerlerinde ise belediye işçilerinin ücret ve sosyal haklarını iyileştirecek ek protokol görüşmelerini derhal başlatın” dedi

“EYLEMLER SÜRMEZSE BİR İŞE YARAMAZ”

Açıklamanın ardından konuştuğumuz işçiler ise sendikanın eylemi sürdürmeyeceğinden endişeli olduklarını ifade etti. Sendikanın ‘Eylemlere devam edeceğiz’ demesine rağmen bugün yapılan eyleme çağrı yapmadığını anlatan bir işçi, “Kendi birimimdekileri ben zorla buraya getirdim. Sendika bir şey demedi. Yalnızca mesaj attı. Kreşlerde, yemekhanede iş bırakılmadı. Eğer eylemler sürmezse bir işe yaramaz” dedi.

ESKİŞEHİR | “ÇARŞIDA, PAZARDA, MARKETTE ZAMLAR HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR”

DİSK Genel-iş Sendikası'na üye işçiler Eskişehir Tepebaşı Belediyesi temizlik, fen işleri ve park-bahçeler şantiyesinde iş bıraktı.

Eskişehir'de gerçekleştirilen basın açıklamasını okuyan DİSK Bölge Temsilcisi Zeynep Kaya, "Ülkemizdeki ekonomik kriz derinleşerek devam ediyor. İşçilerin ve emekçilerin geçim sorunları ise buna bağlı olarak gün geçtikçe büyüyor. ‘Dövizi kontrol altına aldık’, ‘Enflasyon düşüyor’ söylemlerinin boş bir laftan ibaret olduğunu hep birlikte yaşayarak görüyoruz. Döviz tarihi rekorlar kırarken, enflasyon ise yalnızca TÜİK sepetinde düşüyor. Çarşıda, pazarda, markette ise zamlar hız kesmeden devam ediyor. Hayat pahalılığı artıyor, alım gücümüz her geçen gün düşüyor" ifadelerini kullandı.

DERSİM | “İŞÇİLERİN ÜCRETLERİ ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNE SIKIŞMAKTADIR”

Dersim’de, Dersim Belediyesi itfaiyesi önünde toplanan Genel-İş üyesi işçiler taleplerini haykırdılar. İşçiler adına açıklama yapan belediye işçisi Olcay Genç yaptı.

Ülkede ki ekonomik krizin giderek derinleştiğini söyleyen Genç işçilerin ve emekçilerin geçim sorunlarının buna bağlı olarak gün geçtikçe büyüdüğünü söyledi. Ücretlerin her geçen gün kötüleştiğini söyleyen Genç “Toplu iş sözleşmeleri ile elde edilen ücret artışları, artan hayat pahalılığı karşısında zaman içerisinde eriyor. Toplu sözleşmeler ile kazanılan sosyal haklar olmadığından tüm işçilerin ücretleri asgari ücret düzeyine sıkışmaktadır” diye konuştu.

KIRŞEHİR | “BİRLEŞİRSEK VAR OLURUZ”

Kırşehir'de DİSK'e bağlı Genel İş üyesi belediye işçileri, iş bırakma eylemine basın açıklaması yaparak destek verdi. İşçiler, “Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz birleşirsek var oluruz” yazılı pankart açtı.

TALEPLER

  1. İnsanca yaşayacak bir ücret için tüm ücretler iyileştirilmelidir!
  2. Belediye şirket işçilerine uygulanan ayrımcılık son bulmalıdır!
  3. Kadro ve ilave tediye haklarımız derhal verilmelidir!
  4. Vergide adalet sağlanmalı ücretlerdeki gelir vergisi kesintisi düşürülmelidir!

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

“Afetlere dirençli kentler, iklim değişikliğine uyum ve etkilerinin azaltılması ile mümkün"

SONRAKİ HABER

İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışığa Bahçeli'nin tepkisi: Bunu nasıl hazmedeceğiz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa