Bakanlık mazot zammını dolara çevirip makul göstermeye çalıştı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt ürünlerindeki ÖTV artışı ile depremin yol açtığı ilave maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisini bir miktar azaltmanın hedeflendiğini bildirdi.
![Bakanlık mazot zammını dolara çevirip makul göstermeye çalıştı](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/199008.jpg)
Fotoğraf: İbrahim Mase/DHA
Akaryakıta yapılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammına tepkiler sürerken, konuyla ilgili açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanlığı, artışın depremin bütçe üzerindeki etkisini azaltmayı hedeflediğini belirtti.
Dolar hesabı üzerinden yapılan hesaplamada alım gücü dikkate alınmadı. İzlanda’da benzinin litre fiyatı 2,297 dolar, asgari ücret ise 2.707,52 dolar, asgari ücretli bir işçi maaşıyla 1.178 litre benzin alabiliyor, asgari ücretin 1.965,00 dolar olduğu Finlandiya’da asgari ücretli 880 litre benzin alabiliyorken; asgari ücretin 435,73 dolar olduğu Türkiye’de ise bir asgari ücretli maaşıyla sadece 334 litre benzin alabiliyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt ürünlerindeki ÖTV artışı ile depremin yol açtığı ilave maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisini bir miktar azaltmanın hedeflendiğini ayrıca söz konusu düzenlemenin cari açığı kontrol altına almaya da destek vereceğini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Birincisi, yapılan artış ile depremin yol açtığı ilave maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisini bir miktar azaltmak hedeflenmiştir. Düzenleme, bu ürünlerin ithal ürünler olması sebebiyle dolaylı olarak cari açığı kontrol altına almaya da destek verecektir. İkinci olarak, maktu olan bu vergilerde uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurundaki artışlara rağmen 2016 yılından itibaren bugüne kadar neredeyse hiç vergi artışı yapılmamıştır. ÖTV tutarları, maktu olması hasebiyle enflasyon karşısında erimiştir" ifadeleri kullanıldı.
Akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV’nin, 2016 yılında GSYH içindeki payının yüzde 4,58 iken 2022 yılında yüzde 2,80’e, vergi gelirleri içindeki payının ise 2016 yılında yüzde 26,23 iken 2022 yılında yüzde 17,84’e düştüğü vurgulandı. Alım gücü ise hesaba katılmadı.
Söz konusu ürünlerden en çok tüketilen benzin, motorin ve LPG’de, KDV dahil satış fiyatındaki vergilerin oranının yüzde 50’lerin üzerinde iken yeni yapılan artışa rağmen 38,5 seviyesinde kaldığı ifade edildi.
"ARTIŞA RAĞMEN ÜLKEMİZ HALEN BENZİN VE MOTORİNDE AVRUPA’DA EN UCUZ 4. ÜLKE"
Maktu ÖTV tutarlarının benzinde ve motorinde 5 lira, LPG'de 4 lira, diğerlerinde de bu ürünlerin ÖTV tutarlarında yapılan artış oranları esas alınarak artırıldığı belirtilen açıklamada, "Artışlar, 2016 yılından itibaren meydana gelen enflasyon artışının çok altındadır. Yapılan artışa rağmen ülkemiz halen benzinde de motorinde de Avrupa’da en ucuz 4. ülke konumundadır. Sınır komşumuz Yunanistan’da benzin 2,057 dolar, motorin 1,861 dolar iken vergi artışları sonrası ülkemizde benzin 1,303 dolar, motorin ise 1,239 dolardır" denildi.
pic.twitter.com/Zo8Ctw80YB — T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı (@HMBakanligi) July 16, 2023
Evrensel'i Takip Et