25 Temmuz 2023 20:00
/
Güncelleme: 20:46

Sera Kadıgil: Şirket kâr etsin diye ormanı kesime açmaktan daha büyük bir vatana ihanet yoktur

TİP Milletvekili Sera Kadıgil, Akbelen Ormanındaki ağaç kesimine dair "2 senedir o maden şirketlerinden ormanı koruyan ne bu ülkenin devleti ne bu ülkenin polisi-jandarma" diyerek tepki gösterdi.

Sera Kadıgil: Şirket kâr etsin diye ormanı kesime açmaktan daha büyük bir vatana ihanet yoktur

Fotoğraf: TİP Basın 

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, ekonomideki kötü gidişat ve zamların görüşülmesi talebiyle yapılan olağanüstü toplantı çağrısı sonrası tatilin sona erdiği Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Grubu olmayan partilere yönelik kısıtlamaların sürdüğünü dile getiren Kadıgil, AKP ve MHP gruplarının itirazı ile grubu olmayan partilere söz verilmemesi kararı alındığını aktardı. Muhalefetin Meclis çağrısını kıymetli bulduklarını belirten Kadıgil, "Ancak her şeyi sadece Meclis'e odaklayan bir muhalefet anlayışının bizi sürüklediği noktayı da hep beraber görmemiz gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Muğla'da ranta açılmak istenen Akbelen Ormanı'ndaki nöbete yönelik saldırıya değinen Kadıgil, direnişte öne çıkan kadınları hatırlatarak, "Bu bir kadın direnişi aynı zamanda" dedi. Limak ve İçtaş'ın para kazanabilmesi için kentteki geniş bir bölgenin tahrip edildiğinin altını çizen Kadıgil, "İkizköy ve çevredeki köyde yaşayan kadınlar direniyor. 2 senedir o maden şirketlerinden o ormanı koruyan ne bu ülkenin devleti ne bu ülkenin polisi-jandarması ne Orman Genel Müdürlüğü…" ifadelerini kullandı.

Jandarmanın bölge halkı ve yaşam savunucularına yönelik saldırılarına da değinerek halka zulmedildiğini vurgulayan Kadıgil, bölge ile iletişim kurmakta zorlandıklarını ve sinyal kesici cihazların yerleştirildiğini belirtti. Devam eden aşırı sıcakların tesadüf olmadığını ve iklim krizi ile karşı karşıya olunduğunu da kaydeden Kadıgil, "Yaşlı ve yetişmiş bir çam ormanını bir tane şirket kâr etsin diye kesime açmaktan daha büyük bir vatana ihanet yoktur" sözlerini kullandı.

Sıcak havalar nedeniyle yapılan uyarılara da değinen ve pandemi dönemini hatırlatan TİP Sözcüsü Kadıgil, devlet yöneticilerinin yalnızca evden çıkılmaması yönünde çağrı yaptığını ancak bunun nasıl yapılacağına ilişkin planlama yapılmadığını hatırlattı. İşçilerin zorlu çalışma koşullarına sıcak havaların da eklendiğini ifade eden Kadıgil, ailesinin mevsimlik işçi olarak çalıştığı tarlada uyuduğu esnada üzerinden geçen kamyonet nedeniyle hayatını kaybeden 4 yaşındaki Esmanur Solmuş'un ölümüne de değindi. AKP destekli gerici grupların, kız çocuklarının eğitimine yönelik sözlere karşı "Kız çocuklarının okumasına laf edenler, bir zahmet dönüp okul öncesi eğitimde olması gereken bir çocuğun henüz 4 yaşında, bir fasulye tarlasında nasıl araba altında kalarak katledildiğini bize açıklamak zorundalar" sözleriyle tepki gösterdi.

Gazetecilere yönelik artan saldırılar ve baskılara da işaret ederek, "Siyasetçileri susturmak için yaptıklarını, çok daha hunharca gazetecilere de yapmaya başladılar" diyen Kadıgil, sabah saatlerinde ev baskınları ile gözaltına alınan gazeteciler ile haber takibi sırasında darbedilen gazetecilere desteklerini ifade etti.

Kadıgil, konuşmasında Eti Maden'de Petrol-İş öncülüğünde devam eden direnişte yer alan işçileri selamlarken, İstanbul'da bisiklet kullandığı esnada uyuşturucu bağımlısı olduğu belirtilen bir kişinin çarpmasıyla hayatını kaybeden Doğanay Güzelgün'ü de andı ve davanın takipçisi olacaklarını vurguladı. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et