Nijer Devlet Başkanı Muhammed Bazoum saray muhafızları tarafından alıkonuldu
Nijer'de Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un darbe girişiminde bulunduğu ileri sürülen muhafız alayına bağlı unsurlar tarafından alıkonulduğu bildirildi.
Fotoğraf: Flickr
Batı Afrika ülkesi Nijer'de cumhurbaşkanlığı muhafızlarının Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum'u sabah saatlerinden bu yana askeri araçlarla çevrili devlet başkanlığı sarayının içinde tuttuğu bildirildi.
AA'nın haberine göre yerel basında çıkan haberlerde, İçişleri Bakanı Hamadou Adamou Souley ile Bazoum'un, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na bağlı unsurlar tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda alıkonulduğu belirtildi. Gün içinde Cumhurbaşkanlığının Twitter hesabından, Bazoum ve ailesinin durumunun iyi olduğu bilgisi paylaşılmış, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na bağlı unsurların Cumhuriyet karşıtı girişim başlattığı duyurulmuştu. Paylaşımda, "Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurları akıllarını başlarına almazsa, ordu ve Ulusal Muhafızlar saldırıya hazır." ifadesi kullanılmıştı. Ancak bu paylaşım kısa süre içinde silindi.
AFP'ye konuşan bir kaynak, Bazoum'un güvende olduğunu belirterek, "Kendisi ve ailesi konutta, herhangi bir şey olmadı, görüşmeler devam ediyor." dedi.
Girişimin arkasında, yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı komutanı olarak görev yapan General Omar Tchiani'nin olduğu belirtiliyor. Bazoum'un son günlerde, önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou döneminde de aynı görevde bulunan Tchiani'yi görevden almak istediği iddia ediliyor.
Nijer'de, Mart 2021'de Bazoum'un yemin töreninden birkaç gün önce bir askeri birliğin başkanlık sarayını ele geçirmeye çalıştığı bir darbe girişimi engellenmişti. Eski Fransız sömürgesi ülkede, bağımsızlığın kazanıldığı 1960 yılından bu yana dört darbe gerçekleşti. İlki Nisan 1974'te Başkan Diori Hamani'ye karşı, en sonuncusu ise Şubat 2010'da Başkan Mamadou Tandja'yı deviren darbe oldu. Bunun yanı sıra ülke sayısız darbe girişimi ile sarsıldı.
Nijer, Batılı güçlerin bölgedeki tek müttefiki olarak değerlendiriliyor. Komşusu Mali ve Burkina Faso, Rusya ile yakınlaşırken Nijer, Wagner ile işbirliğine karşı çıkıyordu. (DIŞ HABERLER)