28 Temmuz 2023 02:44

Karşıyaka Belediyesi'nde TİS imzalandı: Örgütlülüğümüz sonucunda kazandık

Emirhan DURMAZ
İzmir

İzmir’de Karşıyaka Belediyesi ile Tüm Bel-Sen İzmir 2 No’lu Şube arasında süren ve 500 civarı emekçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlandı. 18 günlük eylemler sonucu toplu sözleşmeyi kazanımla sonuçlandıran Karşıyaka Belediyesi emekçileri, eylemlerin önemine dikkat çekti.

Yıllardır belediyede çalışan ve eylemlere katılan bir emekçi, “Türkiye’de memur statüsünde çalışıp bu kadar uzun süreli eylem yapan tek yer olabiliriz. Bu yüzden yaptığımız eylem kararlılığımız önemliydi” dedi. Biriken sorunların eyleme yansıdığını dile getiren emekçi, “Burada ilk defa eyleme katılanlar oldu. Birlikteliğin vermiş olduğu moral ve güç insanları bir arada tuttu ve direnci ortaya çıkardı. Öğretici yanları olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

Devlet tarafından tanınan 40 günlük rapor hakkının belediye tarafından 10 güne düşürüldüğünü anlatan emekçi, “10 gün üzerinde rapor alanlar hakkında ücret kesintisi vardı ve yaptığımız eylemlerle birlikte bunu kaldırdık. Nisan ayında bitmesi gereken sözleşmemiz temmuzda imzalandı ve normal şartlarda geriye dönükleri ödemeyeceklerini söylemişlerdi ancak kararı duruşumuzla bunu da kabul ettirdik. Eylemler sonucunda birçok madde bizim istediğimiz gibi sonuçlandı” dedi.

İdare tarafından verilen sözlerin de takipçisi olacaklarını söyleyen emekçi, “Burada bir mücadele kültürünü yeniden oluşturmayı hedeflemiştik. Ve ilk defa insanlar ayrılıkları bir kenara bırakıp bir araya geldi. Mücadele kültürünün temelleri atıldı. Biz zaten eylemlere başlarken sadece günü kurtarma değil sonrası için mücadele temelinde kazanım kültürünü oluşturmak istemiştik ve bir korku duvarı alışmış oldu” diye konuştu.

"MÜCADELEMİZ DAİMİ"

Bir diğer emekçi de “Biz aşağıda o sıcakta hakkımız için mücadele ederken, bugünün koltuk sahipleri yanımızdan öylece geçip mutluluk kahkahaları atıyorlardı. Fakat unuttukları bir şey vardı: Koltuk gelip geçici iken bizim mücadelemiz daimi idi. Şimdi mutluluk sırası bizde. 18 gün sonucunda kazanan taraf biziz. Esas olan biz hancıyız, onlar yolcu” diyerek, idarecilerin eylemler sırasındaki tutumunu eleştirdi.

"ÖRGÜTLENDİK, KAZANDIK"

Ülke genelinde örgütlülük konusunda ciddi sıkıntılar olduğunu ancak yaptıkları eylemler ile bunu kırdıklarını söyleyen başka bir emekçi de “Örgütlendik, fiili olarak 18 gün eylem sürdürdük ve süreci dinamik tuttuk. Bu kolay bir şey değil, ama buradaki insanlar bunun altından kalktı. Yakalanan bu güzel birlikteliği 18 gün boyunca devam ettirdik. Küçük bir ilçe belediyesi değil burası, 350 bin nüfusu var Karşıyaka’nın. Böyle bir yerde direnerek, haklarını savunmak ve bu yolla haklara kavuşmak uzun zamandır görülmeyen bir şeydi. Önümüze bazı dayatmalar konmuştu. Biz bunlara karşı durduk. Haklarımızı kazandık” dedi.

Maddi olarak ayrı, manevi olarak ayrı kazanımları olduğunu söyleyen emekçi, “Hukuksal olarak yapılamaz, edilemez denen direnç noktaları kırıldı. İmkansız denen şeylere eylem sonucunda olabilir dendi. TİS sonucuna gelecek olursak, mevcut koşullar içerisinde ülke ekonomisi hedef gösteriliyor direkt ama birçok belediye var. Yönetmeyi daha farklı yapabilselerdi bu duruma zaten gelmezdik. Ancak mevcut koşullar içinde de çok iyi diyemem ama iyi bir sonuca eriştik” diye konuştu.

"ÖRGÜTLENME İRADESİ TABANDAN GELDİ"

Eylemlerin önemli olduğunu ifade eden başka bir emekçi de “Buradaki örgütlenme tabandan geldi. Başarısının sırrı da bu. Sendika temsilcimiz de yöneticiler de bu tabandan gelen bu enerjiyi gördü ve etkilendi. Oldukça güzel bir duygu idi. Herkes bir şeylerin çalışanların mücadelesi ile değişebileceğini öğrendi, iyi bir ders oldu” dedi.

Uzun zamandır belediyede çalıştığını söyleyen bir diğer emekçi de bu birlikteliği ilk kez gördüğünü söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Sorunlarımız etrafında birleştik. Bir yerlere sesimizi duyurmamız gerekiyordu. En azından burada beraber olduğumuzu gördük.”

CHP’li bir belediyenin memur ve işçilerin yanında olması gerektiğini dile getiren emekçi, “İdare ve yönetim dağılır ama işçiler memurlar çalışmaya devam eder. Bunu bilerek hareket etmeliler. Bu süreçte bize baskı uyguladılar. Bizi bölmeye çalıştılar. Diğer sendikaya üye olan arkadaşlar da bizimle birlikte hareket etti. Yaptıkları psikolojik baskılar da bizim duruşumuzu kıramadı. Bizleri farklı sendikalar adı altında bölmeye çalışmayın, bizler bir bütünüz” dedi.

SÖZLEŞMEDEKİ BAZI MADDELER

Sözleşme dahilinde sosyal denge tazminatı nisan 2023-nisan 2024 döneminde yemek dahil olarak ödenecek. Sosyal denge tazminatında ocak 2024 tarihinde belirlenecek maaş katsayısı oranında artış yapılacak.

Ayrıca 10 yaş altı eğitim gören çocuğu olan kadın emekçilere mesai saatlerinde sabah ve akşam birer saat esneklik sağlanacak. Birinci derecede yakınını kaybeden emekçilere verilen ödenekler ile engelli çocuğu olan emekçilere aylık olarak verilen ödeneklerde iyileştirme yapılması ve aylık 88 biniş olarak belirlenen ulaşım ödeneğinin ESHOT’un yapacağı zam oranında güncellenmesi kararlaştırıldı.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İhyanın aslı

İhyanın aslı

Maraş depremlerinin ardından geçen iki yılda ne yiten on binlerce canın hesabı sorulabildi ne de kalanların bir derdine derman olundu. İki yıl sonra iktidar, ”Asrın İhyası” sloganıyla toplumu aldatmaya çalışıyor. Oysa asıl ihya ihaleler, inşaatlar, rezerv alan ilanları, teşvikler, vergi indirimleriyle, depremi gerekçe eden siyasi baskılarla geldi.

Teslim edilen konut sayısı ihtiyacın 3'te biri.

Deprem bölgesinde 'rezerv alan' kılıfıyla halkın evleri, arsaları gasbedildi.

Deprem işçiye yoksulluk, sermayeye 'fırsat' oldu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Sezgin Tanrıkulu: "Depremin maliyetini en aza indirmek için her ay vergi veriyoruz. Nereye harcandığını bilmiyoruz"

Evrensel'i Takip Et