03 Ağustos 2023 12:52

DEÜ Rektörlüğü’nün bir hukuksuzluğu daha mahkemeden döndü

DEÜ Rektörlüğünün Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgin Çelik hakkında verdiği disiplin cezasını mahkeme hukuksuz buldu. Çelik Hotar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Fotoğdaf: Bilgin Çelik'in Kişisel arşivi

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü’nün hukuksuz disiplin cezalarına bir yenisi daha eklendi. Kendisine uygulanan mobbing davasını daha önce kazanan DEÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgin Çelik, haksız “disiplin” cezası davasını da kazandı.

İzmir 4’üncü İdare Mahkemesi, rektörlüğün disiplin cezasını hukuksuz buldu. Mahkemenin kararına itiraz eden Rektörlük İzmir Bölge İdare Mahkemesi 5’inci İdari Dava Dairesi tarafından da hukuksuz bularak kararı kesinleştirdi.

Üniversite bünyesinde görev yapan akademisyenlere ve sendika temsilcilerine açtığı hukuksuz soruşturmaları mahkemelerden dönen DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın yeni bir hukuksuzluğu daha mahkeme tarafından mahkum edildi.

HUKUKSUZLUK DEVAM EDİYOR

Çelik, hakkında açılan soruşturmada, “Amirine karşı küçük düşürücü hareketlerde bulunmak” fiilinden açılmasına rağmen ceza “usulsüz müracaatta bulunmak” fiilinden verilmişti. 2008 yılından beri mobbinge maruz kaldığı mahkeme tarafından sabit görünen Çelik, soruşturmacının tarafsız olmadığı, savunma hakkının ihlal edildiği, savcılık makamına yapılan şikayette silsile takip edilmesine gerek olmadığı, tesis edilen işlemin mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle dava yoluna gitmişti.

Çelik, DEÜ Rektörü Hotar’ın hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı suç duyurusunda, “Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın ve bu eylemlerin meşrulaştırılmak üzere danışmanlık yapan Hukuk Müşavirinin bulunduğunu" iddia etmişti. Bunun üzerine Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı tarafından inceleme başlatılmış, incelemenin neticesinde soruşturmaya gerek görülmemiş, Çelik’in “usulsüz müracaat ve şikayette” bulunmak fiilinden hakkında soruşturma açılmıştı. 

Çelik, Rektör Hotar'ın Berkeley Üniversitesine gitmesinden sonra kendisi hakkında haksız disiplin ve ceza soruşturmalar açarak profesörlüğünü engellemeye çalıştığını iddia etmişti. Soruşturma sürecinde, “Usulsüz müracaatta veya şikayette” bulunmak fiilinden cezalandırılan Çelik’in İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği dilekçenin “suç duyurusu” niteliğinde olması nedeniyle usulsüz müracaat veya şikayet kapsamında değerlendirilemeyeceğine karar verildi.

HOTAR HAKKINDA TEKRAR SUÇ DUYURUSU

Çelik, daha önce kendisine uyguladığı mobbing nedeniyle 20 bin lira tazminat ödemeye mahkum ettiği Hotar hakkında, “iftira ve görevini kötüye kullanmaktan” dolayı yeni bir suç duyurusunda bulundu.

Türkiye’deki temel sorunun mobbing olduğunu söyleyen Eğitim-İş Mobbing Komisyon Başkanı Bilgin Çelik, “Bir kez hukuksuzluğa göz yumduğunuz takdirde yeni hukuksuzluklar peşi sıra geliyor. Bir bakıma hukuksuzluk silsilesi oluşuyor. Üst kuruda bunun bir parçası oluyor” dedi. Açılan disiplin soruşturmaları sonucunda verilen cezalar mahkeme kararıyla kaldırılmış olmasına rağmen Çelik, “20 ay geçmesine rağmen kadro verilmediği, ancak diğer akademisyene doğrudan kadro verildiği, yine ilanın kişiye özel olduğuna ilişkin rapor bulunduğu, bu hususun da açılacak soruşturma kapsamında değerlendirilmesi gerektiği anlaşılmaktadır” diye ekledi.

Eğitim-İş İzmir 4 No’lu Şube Başkanı Haluk Dağdevir ise, “Üyemiz ve mobbing komisyon başkanımız Doç. Dr. Bilgin Çelik'e açılan soruşturmanın hangi gerekçe, hangi deliller kapsamında kime yönelik bir eylemden dolayı açıldığı belli olmadığından, Prof. Dr. Nükhet Hotar tarafından atanan soruşturmacının tarafsız olması mümkün gözükmemekle birlikte  yargı tarafından hukuksuz bulunarak verilen uyarma cezasının iptali çok normaldir” diye konuştu.

Reklam