Nijer’e müdahaleye bir adım daha: ECOWAS askeri güç oluşturma kararı aldı
Nijer’de cuntaya yaptırım uygulama ve bölgesel askeri bir gücü harekete geçirme kararı alan Bölgesel blok ECOWAS'a ABD ve AB’den destek açıklamaları geldi.
Fotoğraf: Balima Boureima/AA
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Nijer’deki askeri darbenin ardından bu ülkeye olası bir askeri müdahaleyi yeniden masaya yatırdı. Njierya’da gerçekleştirilen toplantıda bölgesel bir askeri gücü harekete geçirme kararı aldı.
Nijer ordusu 26 Temmuz’da eski Devlet Başkanı Mohamed Bazum’u görevden alarak yönetime el koymuştu. ECOWAS, daha önce cuntaya, Bazum’u görevine iade etmek için 6 Ağustos’a kadar süre tanıdıklarını açıklamıştı. Cunta ise ülkeyi herhangi bir yabancı saldırıya karşı savunacağını duyurmuştu.
ABD ve AB müttefiklerinin ağırlıkta olduğu bölgesel blok ECOWAS, Nijerya’nın başkenti Abuja’da yapılan devlet başkanları zirvesinin ardından, cuntaya yaptırımlar uygulama, seyahat yasakları ve mal varlıklarını dondurma ile bölgesel bir gücü harekete geçirme kararı aldı. Bu gücün ne kadar büyük olacağı, gerçekten bir müdahalede bulunup bulunmayacağı ve hangi ülkelerin katkıda bulunacağı ise net değil.
Gazetecilere konuşan ECOWAS üyelerinden Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Ouattara, Bazum’un gözaltına alınmasını “terörist bir eylem” olarak gördüğünü söyledi ve harekete geçirilecek birliğe bir tabur asker sağlama sözü verdi.
ABD VE AB’DEN ECOWAS’A DESTEK
ECOWAS’ın çabalarına desteğini yineleyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de, ABD’nin Bazum, ailesi ve gözaltındaki hükümet üyelerinin güvenliğinden cuntayı sorumlu tutacağını söyledi. Avrupa Birliği ise yaptığı açıklamada Bazum ve ailesinin gözaltında tutulduğu koşullarla ilgili endişelerini yineledi. AB dış politika şefi Josep Borrell, “Başkan Bazum hayatını Nijer halkının koşullarını iyileştirmeye adamıştır. Hiçbir şey böyle bir muameleyi haklı gösteremez” ifadelerini kullandı.
RUSYA: ASKERİ MÜDAHALE BÖLGEDE DURUMU İSTİKRARSIZLAŞTIRIR
Rusya Dışişleri Bakanlığı Nijer'deki olası bir askeri müdahaleye dair yazılı açıklama yaptı. Nijer'e "silahlı işgal" gerçekleştirebilecek bir ECOWAS gücünün hazırlandığına yönelik raporlar bulunduğu belirtilen açıklamada, "Nijer ordusu herhangi bir dış müdahaleyi püskürtmeye hazır olduğunu ilan etti. Ayrıca, sivil toplum temsilcilerinin de yer aldığı bir geçiş hükümeti kurulduğunu duyurdular." ifadelerine yer verildi.
Nijer'e yönelik askeri bir müdahaleden kaçınılması gerektiği belirtilen açıklamada "Nijer'deki krizi askeri yöntemle çözmenin, söz konusu Afrika ülkesinde uzun süreli bir çatışmaya ve ayrıca bir bütün olarak Sahel-Sahra bölgesindeki durumun keskin bir şekilde istikrarsızlaşmasına yol açabileceğine inanıyoruz." denildi.
ECOWAS YENİDEN TOPLANACAK
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ülkelerinin genelkurmay başkanları, Nijer'deki darbe gündemiyle ikinci kez bir araya gelecek. ECOWAS Sözcüsü Amos Lungu, yaptığı açıklamada, genelkurmay başkanlarının Nijer'deki darbe gündemiyle haftaya yeninden toplanacağını belirtti.
Fransa’nın iki katından daha büyük olan ve denize kıyısı olmayan Nijer, dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olmasına rağmen, nükleer enerji ve kanser tedavisinde önemli bir malzeme olan uranyumun dünyadaki yedinci en büyük üreticisi konumunda. Ancak ülkedeki kaynakların önemli bir bölümü Fransız şirketlerin elinde. Fransa’dan sonraki en büyük yatırımcı ise Çin.
Mali ve Burkina Faso’daki askeri darbelerle bu hükümetlerin Fransa ve ABD’den göreceli olarak uzaklaşarak Rusya ile daha yakın ilişkiler kurması ardından Nijer yönetimi, Batı için önemli bir bölgesel müttefik haline gelmişti. Ülkede cihatçı terör gerekçesiyle ABD, Fransız, Alman ve İtalyan askeri birlikleri bulunuyor. (DIŞ HABERLER)