14 Ağustos 2023 04:22

Birçok ilaca erişimde sorun sürüyor | "Günün koşullarına uygun bir düzenleme gerek"

Son 8 ayda 3 kez güncellenen ilaç fiyat kararnamesi ilaçtaki krizi çözemedi. Birçok ilaca erişimde halen sorun sürerken eczacılar günün koşullarına uygun düzenleme istiyor.

Eczacı Erdal Kart | Kişisel Arşiv

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

Son yıllarda kangren haline gelen ilaçta yaşanan krizi çözmek için 8 ayda Cumhurbaşkanı Kararı ile İlaç Fiyat Kararnamesi’nde yapılan 3. düzenleme de sorunu çözmedi. İlaçta dışa bağımlı olan Türkiye’de her geçen gün yükselen döviz kuru da krizi büyütüyor.

Yaşanan krizden en çok etkilenenler ise eczacılar. Yapılan son güncellemeye rağmen halen birçok ilacın piyasada bulunmadığına dikkati çeken Eczacı Erdal Kart “Birçok ilacı tevzi (paylaşımla) edinebiliyoruz. Reçeteleri bir ay açık bırakarak soruna çözüm üretiyoruz. Artık hastaların elindeki reçeteyi bir eczaneden tamamlaması mümkün değil. Günün koşullarına uygun bir ilaç fiyat kararnamesi olmadan bu sorun çözülemez” diye konuştu.

"SIKINTI DEVAM EDİYOR"

Son yapılan ilaç zammının ilaç yokluğunda büyük çaplı bir değişim yaratmadığına işaret eden Kart, “Zam bir nebze de olsa rahatlamamızı sağladı. Ancak sıkıntı devam ediyor. Aslında her gruptan ilacın yokluğunu yaşamaya devam ediyoruz. Astım, kalp, şeker, ağrı kesiciler gibi ilaçlara ulaşımda sorun yaşıyoruz. İlaç depoları verirse sıkıntı yaşadığımız ilaçları günde bir iki kutu olarak rafa koyabiliyoruz” ifadelerini kullanarak en yaygın sorun yaşadıkları ilaç grubunun ise antibiyotikler olduğunu söyledi.  

"SORUN DERİNLEŞECEK"

Yaklaşan eylül ayıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşanacağını ve özellikle şimdiden sıkıntı yaşanan antibiyotik grubunda sorunun derinleşeceğini dile getiren Kart “Yeniden eczane önünde elinde reçete ilaç arayan yurttaşlara rastlayacağız” dedi. Uzun bir süredir ilaç kriziyle boğuşan eczacıların durumuna da değinen Kart, “Yıl içinde uzun süreler ilaç yokluğu nedeniyle sıkıntılar yaşıyoruz. Yapılan düzenlemelerle rahatladığımız dönemler ise çok kısa sürüyor” dedi.

"ARZ, TALEBİ KARŞILAMIYOR"

Burada sorunlu olan tarafın ilaç firmaları olmadığını düşünen Kart “Üreticinin de haklı olduğu taraflar var. Reel Avro kurunun 30 TL olduğu bir noktada ilaç Avro kurunun 14 TL olarak belirlenmesini haklı olarak üreticiler kabul etmiyor. Ve bu firmalar ilaç piyasada yok denmesin diye ilacı azar azar piyasaya sürüyorlar. Biz ‘Piyasada ilaç yok’ deyince bakanlık bunu kabul etmiyor. Bunu defalarca gördük. Evet o ilaç piyasada var ancak arz talebi karşılamıyor” ifadelerini kullandı.

İLAÇ EURO KURU YIL İÇİNDE DEFALARCA DÜZENLENİYOR

Her yıl Şubat ayının ikinci haftasında yapılan ilaç fiyat güncellemesinin son dönemde yılda birkaç kez yapılmaya başlandığına dikkati çeken Kart “Çünkü ilaçtaki sorunlar giderilemiyor. Ve yine Şubat ayı beklenmeden büyük ihtimalle Ekim, Kasım gibi bir ilaç Avro kurunda bir düzenlenme daha yapıldığını göreceğiz. Başka türlü ilaçların Türkiye’de piyasaya girmesi mümkün görünmüyor” dedi.

"MUADİLİ DE ARTIK YOK"

Yaşanan sorun nedeniyle elinde bir ilaçtan 3-4 kutu varsa onun hepsini raporla gelen bir hastaya veremediğini dile getiren Kart “Aslında o hastanın hakkı raporu olduğu için raftaki tüm kutuları almak. Ancak vicdanım buna el vermiyor. Sistemden hastalarımı takip ediyorum. Kimin ilacı ne zaman bitecek biliyorum. O yüzden o hastalarımı da bilerek her birine birer kutu dağıtıyorum. En azından bir ay için sorun yaşamazlar diye düşünüyorum. Sonra reçeteleri bir ay için açık bırakıyorum. İlaç geldikçe hastalara haber veriyorum. Ancak bunun da olmadığı durumlar da yaşanıyor. Örneğin bir tansiyon ilacı var. Bu ilacın orijinalinden benim eczaneme ayda ya bir kutu ya da iki kutu geliyordu. Hastaları muadiline alıştırdık. Ancak bu hafta baktık ki artık muadili de yok! Kısacası artık hasta eczaneye gelince reçetede yaza tüm ilaçları alıp çıkamıyor” diye konuştu. 

"İLAÇ ZAMLANDIKÇA KÂRIMIZ DÜŞÜYOR"

İlaç zamlandıkça eczacı kazanıyor algısının yanlış olduğuna vurgu yapan Eczacı Erdal Kart, aksine ilaç zamlandıkça eczacının brüt kârlılığının düştüğünü söyledi. Çünkü eczanelerde  düşük ücrette olanların kârlılığının yüksek, yüksek ücrette olanların karlılığının düşük olduğu bilgisini veren Kart “Haliyle ilaca zam gelince karlılığımız da düşüyor. Bir meslektaşımız hesaplamıştı. Son zamlarla brüt kârlılığımızda yüzde 1.4 dolayında zarar etmişiz” dedi. Bu enflasyonist düzende üreticinin zam yapmasının anlaşılabilir olduğunu söyleyen “Yıllardır talep ettiğimiz şey şu; ya bu ilaç fiyat kararnamesini günün koşullarına göre uyarlayın, ya da ilaca zam yapınca ilaç fiyat kararnamesinde yer alan eczacının kârlılık oranını ifade eden baremlere de zam yapılsın” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Hükümetin kamu emekçisine zam teklifinde dağ fare bile doğurmadı

SONRAKİ HABER

Hak ve talep mücadelemizden sonra ne olacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa