Ağaç AŞ işçileri: Hakkımızı alana kadar eylemler sürecek

Birleşik Tarım-Orman Sendikası üyeleri koşullarının düzeltilmesi talebiyle Saraçhane'de bulunan İBB binası önünde toplandı.

14 Ağustos 2023 10:25
Son Güncellenme Tarihi: 14 Ağustos 2023 16:53
Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Ağaç AŞ’de çalışan DİSK’e bağlı Birleşik Tarım-Orman Sendikası (BTO-SEN) üyeleri ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle Saraçhane’de bulunan İstabul Büyükşehir Belediyesi (İBB) binası önünde toplandı. Süresiz eylem kararı alan işçiler İBB’nin Boğaziçi AŞ ile imzaladığı sözleşmedeki hakları talep ediyor.

Park, bahçe, sahil, yol kenarları dahil İstanbul’da birçok yerin temizliğini ve bakımını yapan Ağaç AŞ işçileri asgari ücretin yılda iki kez belirlendiği süreçte en az üç ay asgari ücrete çalıştıklarını anlattı. Temmuzda belirlenen asgari ücretten sonra ücretlerinin yol ve yemek parasını dışarıda tutulduğunda ücretlerinin asgari ücretin altına düştüğünü söyleyen işçiler, zam için eylüle kadar beklemek istemiyor. İBB iştiraki Boğaziçi AŞ’ye bağlı işçilerin Genel-İş ile imzaladığı sözleşmedeki hakları talep eden Ağaç AŞ işçileri farklı şantiyelerden Saraçhane önüne gelerek Boğaziçi AŞ sözleşmesinde yer aldığı gibi 45 saat çalışma sürelerinin 40 saate düşürülmesini ve çalışma koşullarının düzeltilmesini istiyor.

Birleşik Tarım-Orman İşçileri Sendikası üyesi işçiler Saraçhane önünde yaptıkları basın açıklamasıyla haklarını kazanana dek eylemlere devam edeceklerini duyurdu.

Basın açıklamasını BTO-SEN Örgütlenme Sorumlusu Erkan Urel okudu. Ağaç AŞ işçilerinin İstanbul'un en ağır işlerini yaptığını ancak en düşük ücretlere mahkum edildiklerini söyleyen Urel, "Aldığımız her yüzdelik zammın bir süre sonra asgari ücret olmasını, açlık sınırı altında kalmasını kabul etmediğimiz için Saraçhane’ye geldik. Ağaç AŞ işçileri; en temel sorunların ve haksızlıkların dahi bir türlü çözülmemesine, kızgın güneş altında kimi zaman su bile verilmeden çalıştırılmaya, İBB tesislerindeki tuvaletleri bile kullanmalarının sağlanmamasına, liyakatın değil yalakalığın ödüllendirilmesine, sorunların konuşulmasının bile birilerinin keyfine göre mümkün olmasına, sorun çıkmadan bunu çözme becerisini gösteremeyen yöneticilere tahammülü kalmadığı için Saraçhane’ye geldi" dedi.

Eylemlerin süreceğini söyleyen Urel, "Ağaç AŞ işçileri olarak, bu pazartesi sabahı hep beraber buraya geldik. Sadece haklılığımızdan aldığımız gücümüze güveniyoruz. Taleplerimiz karşılanana kadar Saraçhane’den gitmiyoruz. Geliyoruz dedik, geldik. Hakkımız olanı istiyoruz dedik, hakkımız olanı alacağız" diye konuştu.

“KOŞULLAR DÜZELTİLMELİ”

Sıcak yaz aylarında yeterli güvenlik önlemi olmadan çalıştıklarını anlatan bir işçi, “İBB’nin joker elamanı gibiyiz, hemen her işi yapıyoruz. Yaz ayında güneşin alnında kavruluyoruz, kış oluyor karın buzun içinde tuzlamayı bile biz yapıyoruz. En pis işleri biz yapıyoruz ama en düşük ücreti alan da bizleriz. İnsanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz. Koşulların düzeltilmesini, sendikalaşmamızın önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

Ağaç AŞ’de çalışan kadın işçiler de şunları söyledi: “Biz sabah ezanıyla kalkıp işe geliyoruz, 8 saat çalışıyoruz. Dikenlerin, toprağın içinde bizim işimiz. Kollarımız, bacaklarımız dikenlerle dolu, yara bere. Havaların çok sıcak olduğu zamanlarda dışarı çıkmayın uyarıları yapıldığında da biz iş başındaydık. Bazen sıcaktan korunmak için kısa süreli ağaçların altına giriyoruz. Fıskiyelerle üstümüzü ıslatıp, biraz serinlemeye çalışıyoruz.”

Günün erken saatlerinde örgütlü oldukları DİSK’e bağlı BTO-SEN ile beraber Saraçhane önünde toplanan işçiler, Ağaç AŞ yöneticileri ve şeflerinin eyleme katılmak isteyen işçilere baskı yaptığını anlattı.

Baskılara rağmen eyleme katıldıklarını söyleyen bir işçi, “Sendikalıyız, sendikamız ile eyleme geliyoruz. İBB işçilerine nasıl zam yapıldıysa o zamdan istiyoruz. Bunun tutanak tutulacak yanı yok” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kanser hastası 30 yıllık tutuklu Soydan’ın infazı ertelendi

SONRAKİ HABER

Çorum’un Sungurlu ilçesinde 15 köy şap hastalığı nedeniyle karantinaya alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa