19 Ağustos 2023 00:39

ECOWAS: Emir gelir gelmez Nijer'e müdahaleye hazırız

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu, Nijer'e olası bir müdahalenin tarihinin netleştiğini belirtti: "Emir gelir gelmez Nijer'e müdahale etmeye hazırız."

Fotoğraf: Balima Boureima/AA

Paylaş

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) Siyasi İşler, Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdel-Fatau Musah, Nijer'e olası bir müdahalenin tarihinin netleştiğini belirterek, "Emir gelir gelmez Nijer'e müdahale etmeye hazırız" dedi.

ECOWAS ülkelerinin genelkurmay başkanlarının, merkezi Nijerya'nın başkenti Abuja'da bulunan ECOWAS İhtiyat Kuvvetleri’nin (ESF) Nijer’de 26 Temmuz'da gerçekleşen darbe gerekçesiyle ülkeye müdahalesini görüştükleri toplantı sona erdi.

AA'nın aktardıklarına göre Musah, toplantıda, Nijer'deki "siyasi krize son vermek için gösterilen çabaları ve potansiyel insani sorunları" tartıştıklarını söyledi.

ECOWAS'ın Nijer'e başlatacağı olası askeri operasyonun gününün belli olduğunun altını çizen Musah, "Emir gelir gelmez Nijer'e müdahale etmeye hazırız" ifadesini kullandı.

Müdahalenin tarihini paylaşmayan Musah, operasyonun kısa süreli olacağını ve "anayasal düzenin yeniden tesis edilmesini amaçladığını" iddia etti.

Musah, "Nijer'e savaş ilan etmiyoruz. Diyalog yolu hâlâ açık. Nijer'i askeri iktidardan kurtarmak istiyoruz ki böylece ordu ülkenin öncelikli hedefi olan terörle mücadeleye odaklanabilsin" diye konuştu.

BÖLGESEL SAVAŞ TEHLİKESİ

Nijer’e olası bir askeri müdahaleyle başlayacak bir bölgesel çatışmanın, kıtanın birçok ülkesini savaşa çekmesi mümkün.

Burkina Faso ve Mali yönetimleri Nijer’e bir müdahalenin “Kendilerine de bir savaş ilanı” olacağı açıklaması yapmışlardı.

Gine hükümeti de Nijer’e destek verirken Senegal, Benin ve Fildişi Sahili ise ECOWAS’ın dönem liderliğini yürüten Nijerya’ya yardım için asker gönderme sözü verdiler.

Nijer ile komşu olan Kuzey Afrika ülkesi Cezayir ise bir müdahalenin büyük bir savaşa yol açacağı uyarısında bulunmuştu.

“Cihatçı terörle mücadele” iddiasıyla Nijer'de ABD, Fransa, Almanya ve İtalya askerleri bulunuyor.

Son yıllarda Burkina Faso ve Mali’de Batı karşıtı darbe yönetimlerinin iktidarı ele geçirmesi ve Rusya ile Çin’e yaklaşmaları da dikkat çekiyordu.

Nijer darbesi ardından cunta yöneticilerinin özellikle Fransa karşıtı duruşları ve darbeye destek veren eylemlerdeki Rusya bayrakları da öne çıktı.

Tüm bu nedenlerle Nijer’e yönelik planların, emperyalist güçlerin Afrika’daki siyasi ve ekonomik çıkarlarını korumak adına bölge halklarını kanlı bir sürece doğru teşvik etmesi sürecine evrilmesi endişesini canlı tutuyor.

ABD, Fransa ve AB, askeri müdahale planlarının dışında görünme taktiği izleseler de ECOWAS’a verdikleri destek ve devrik lider Mohamed Bazum’un durumuna yönelik uyarıları, bu planı dışlamadıklarına işaret ediyor.

Sadece ABD’nin Afrika’da 6 bin 500, Nijer’de ise 1100 askeri mevcut. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Zonguldak'ta şarampole devrilen tarım aracındaki 13 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

Kayyımla yönetilen DDB’deki yağma için şikayet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa