20 Ağustos 2023 17:36

Nijer’de cunta iktidarı bırakmak için 3 yıl istiyor

Nijer'de kendilerine Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) diyen cunta hükümetinin lideri Abdurrahmane Tiani, “sivil yönetime geçişin” en fazla 3 yıl içinde tamamlanacağını öne sürdü.

Ekran görüntüsü, ORTN yayınından alınmıştır.

Paylaş

Nijer'de Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cunta hükümetinin lideri Abdurrahmane Tiani, “sivil yönetime geçişin” en fazla 3 yıl içinde tamamlanacağını ileri sürdü.

Devlet televizyonunda konuşan cunta lideri, siyasi partilere 30 gün içerisinde “geçiş sürecine ilişkin hazırlayacakları yol haritalarını teslim etme” çağrısı yaptı.

Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) olası bir askeri müdahalesinin ise “Pandora’nın Kutusunu” açacağını söyleyerek, bunun çok çetrefilli sonuçlar doğuracağını belirtti.

Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cunta, 7 Ağustos’ta Lamine Zeine’yi Başbakan olarak atamış, 10 Ağustos’ta da asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli Kabineyi açıklamıştı.

ABD ve Batı müttefiki ülke yönetimlerinin liderlik ettiği Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ise askeri müdahale tehdidinde bulunmuştu. ECOWAS kimi hazırlıklarda bulunsa da henüz bu tehdidini gerçekleştirmiş değil. ECOWAS heyeti cumartesi günü Nijer’e gelerek devrik Cumhurbaşkanı Bazum ile de görüşme gerçekleştirmişti.

Öte yandan bugün, askeri müdahale karşıtı yeni bir eylem daha düzenlendi. Nijer’in başkenti Niamey’de toplanan kitle ECOWAS’ı protesto etti. Eylemde bazı protestocular Rusya bayrakları taşıdı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Doğan Yaşar: Denizanalarının artış nedeni kuraklık ve balık popülasyonunun azalması

SONRAKİ HABER

Erkaplan ve Artemis işçilerinden kitlesel açıklama: "Bu yoldan dönmeyeceğiz"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa