Sevda Karaca, Antep fıstığı üreticilerinin sorunlarını Meclise taşıdı
Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, emeğinin karşılığını alamayan Antep fıstığı üreticilerinin sorunlarını Meclise taşıdı.
Fotoğraf: Evrensel
Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Antep fıstığı üreticilerinin sorunlarını Meclise taşıdı. Geçtiğimiz günlerde Nizip’te fıstık üreticilerini ziyaret ederek sorunları dinleyen ve sosyal medya aracılığıyla duyuran Karaca, yıllardır çözülmeyen bu sorunları, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.
Türkiye’nin Antep fıstığı üretiminde dünyada 3. sırada yer aldığını belirten Karaca; üretim arttıkça ithalatın da arttığına dikkat çekti. Tarım Bakanlığının yayımladığı “Tarım Ürünleri Piyasaları, Haziran 2023” raporuna atıf yapan Karaca, üretimin 78 bin ton olduğu 2017-2018 sezonunda 218 ton ithalat yapılırken, üretimin 85 bin ton olduğu 2019-2020 sezonunda 198 ton Antep fıstığı ithalatı gerçekleştiğinin, fakat üretimin artarak 100 bin tonun üzerine çıktığında ithalatın da artığının altını çizdi. Yarattığı ekonomik gelir nedeniyle yeşil altın olarak adlandırılan Antep fıstığının üreticisinin yüzünü güldürmediğini ifade eden Karaca, Antep fıstığının emeğin yoğun olduğu bir ürün olduğunu ve girdi maliyetlerinin arttığını; üreticilerin borçla geçindiğini bildirdi.
.Antep fıstığı fiyatının üreticileri tarafından değil aracılar tüccarlar ve ihracatçılar tarafından belirlenmesinin bir sorun olduğunu ifade eden Karaca, "Borçla üreten ve geçim derdinde olan üretici köylüler bir yıl boyunca emek verdikleri ter döktükleri ürünlerinin karşılığını alamadıkları gibi, artan ithalat baskısıyla hasatlarını aracıya, tüccara vermek zorunda kalıyorlar." dedi.
Sevda Karaca, Tarım Bakanlığına şu soruları yöneltti:
- Bakanlığınızca yayımlanan “Tarım Ürünleri Piyasaları, Haziran 2023” raporuna göre ekim alanları, üretim ve ihracat artarken Antep fıstığı ithalatı da artmaktadır. Tarım ürünleri ithalatı söz konusu olduğunda Tarım Bakanlığı olarak hep üretim azlığı öne sürülse de Antep fıstığında dikkat çekici nokta üretimin arttığı yıllarda ithalat da artmaktadır. 78 bin tonla üretimin en az olduğu 2018-2019 sezonunda bile yeterlilik oranı yüzde 109 olduğuna göre üretim fazlalaştıkça ithalatın artmasının sebebi nedir?
- Adı geçen rapora göre üretim yeterliliği yüzde 100’den fazla olduğu ve son beş yılda hiçbir zaman Antep fıstığı tüketimi, üretimin üzerine çıkmadığı görülmektedir. Bu durumda ithalatla fiyat baskısı oluşturarak üretici köylünün ürettiği fıstığın fiyatının baskılanmak amaçlandığı görülmektedir. Böylece de artan ithalatla fıstık üreticisi köylüler ürünlerini ucuza satarken, kazanan aracı, tüccar ve ihracatçılar olmaktadır. Fıstık üreticisi köylülerin ürünlerini maliyetin üzerinde bir fiyat değerinde satarak, emeklerinin karşılığını aldıkları bir düzenleme neden yapılmamaktadır? Taban fiyat uygulaması ile TMO’nun piyasayı regüle etmek üzere fıstık alımı konusunda bir çalışma var mıdır?
- Gaziantep’te seçimlerden önce 19 TL olan mazot seçimlerden sonra 39 TL’yi buldu. Sadece birkaç ayda mazottaki fiyat artışı yüzde 95 olurken ilaç ve gübredeki fiyatları katlanarak artmaktadır. Hal böyleyken artan girdi maliyetlerine bağlı olarak ve üreticileri birkaç tüccarın insafına bırakmamak üzere, taban fiyat uygulamasına geçilmesiyle birlikte gübre ve mazot desteğinin artırılması gerekmez mi? Bakanlığınızın bu konuda bir çalışması var mıdır?
- Sulama sıkıntısı yaşanan bölgelerde sulama sistemlerinin kurularak fıstık üreticilerini desteklemek üzere ucuz, ulaşılabilir sulama suyu için neler yapılmaktadır?
- Fıstık üreticisi köylülerin mağduriyetine yol açan kayıt dışı firma ve işletmelerin denetlenmesi için neler yapılmaktadır?
- Komşu ülkelerden, sınırdan ve kaçak yollarla kayıt dışı fıstık girişinin engellenmesi için neler yapılmaktadır?
- Fıstık üretiminin bilinçli bir şekilde üretim yapılması ve kendi aralarındaki birliği sağlayarak aracı ve tüccarlar karşısında ortak hareket edebilmelerini sağlamak üzere kooperatifleşmelerini teşvik etmek üzere bir çalışma var mıdır? Varsa neler yapılmaktadır?
- Örgütlü toplumun gereği olarak başta Fransa ve Yunanistan olmak üzere pek çok ülkede üretici köylüler sendikalaşmışken ülkemizde köylülerin sendikalaşmasının önündeki engellerin kaldırılması ve sendikalaşmanın teşviki için bir çalışma var mıdır? Varsa neler yapılmaktadır? (HABER MERKEZİ)