08 Eylül 2023 14:10

Kayseri'de tarım işçilerinde paraziter hastalıklar saptandı

İl Sağlık Müdürlüğü ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından, mevsimlik tarım işçilerinin tedavisi için çalışma başlatıldı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Doğu ve güneydoğu illerinden Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesine gelen yaklaşık 3 bin mevsimlik tarım işçisine sağlık taraması yapıldı. Yaptıkları çalışmalarda birçok paraziter hastalığı saptadıklarını aktaran Yeşilhisar Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ali Çöl, birçok kronik hastalıktan muzdarip ve uzun süre tedavi alamadığından şikayet eden işçilerin tedavilerini tekrar düzenlediklerini aktardı.

İl Sağlık Müdürlüğü ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından, mevsimlik tarım işçilerinin tedavisi için çalışma başlatıldı. Yeşilhisar ilçesindeki yaklaşık 3 bin tarım işçisi, konakladıkları çadırlarda sağlık kontrolünden geçirildi. Kontrollerde gebelik, kronik ve salgın hastalık gibi durumlar takip edilip gerekli ilaçlar sağlandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Yeşilhisar Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ali Çöl, “Çalışma 7/24 ilkesine dayalı bir çalışma. Mevsimlik tarım işçileri, bildiğiniz üzere akşam saat 5-6’ya kadar çalışıyor ve biz de o saatten sonra sahaya iniyoruz. Onlar için diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıkların takibi, gebe takibi ve özellikle sıtma gibi birçok paraziter salgın hastalıkların taranmasıyla alakalı ciddi bir çalışma yapmaktayız. Bununla alakalı kan ve numuneler almaktayız. Parmak ucu kan şekeri ve tansiyon takiplerini de beraberinde yapıp gerekli tanıları koyup gerekirse tedavi açısından onları tekrar değerlendirmek üzere hastanemize davet etmekteyiz” diye konuştu.

Yaptıkları çalışmalarda birçok paraziter hastalığı saptadıklarını aktaran Ali Çöl, “Kontrolsüz birçok kronik hastalığın uzun süre tedavi alamadığından serzenişte bulunan vatandaşların tedavilerini tekrar düzenledik. Gebe takipleriyle de ilgilendik. Onların gerekli ilaç desteklerini sağladık. Salgın hastalıkların tedavisini de başarıyla sağlamış olduk. Kan, idrar ve büyük abdest örnekleri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinde çalışılarak sonucunda bizzat bize ulaştırılıp, tedavisinin düzenlenmesi sayesinde çok ciddi bir yol aldık” dedi.

Tarım İşçisi Eyüp Saycan da “Şanlıurfa’dan geldik. Sadece burada değil çevre köylerde de çalışıyoruz. Burada birçok işle uğraşıyoruz” dedi. (Kayseri/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Kobane Davası: Paradigma değişti, yerimiz sanık kürsüsü oldu

SONRAKİ HABER

Yeniden Refah Partisi yerel seçimlere tek başına girecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa