8 Eylül 2023 15:10
/
Güncelleme: 14:17

Kayseri'de tarım işçilerinde paraziter hastalıklar saptandı

Doğu ve güneydoğu illerinden Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesine gelen yaklaşık 3 bin mevsimlik tarım işçisine sağlık taraması yapıldı. Yaptıkları çalışmalarda birçok paraziter hastalığı saptadıklarını aktaran Yeşilhisar Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ali Çöl, birçok kronik hastalıktan muzdarip ve uzun süre tedavi alamadığından şikayet eden işçilerin tedavilerini tekrar düzenlediklerini aktardı.

İl Sağlık Müdürlüğü ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından, mevsimlik tarım işçilerinin tedavisi için çalışma başlatıldı. Yeşilhisar ilçesindeki yaklaşık 3 bin tarım işçisi, konakladıkları çadırlarda sağlık kontrolünden geçirildi. Kontrollerde gebelik, kronik ve salgın hastalık gibi durumlar takip edilip gerekli ilaçlar sağlandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Yeşilhisar Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ali Çöl, “Çalışma 7/24 ilkesine dayalı bir çalışma. Mevsimlik tarım işçileri, bildiğiniz üzere akşam saat 5-6’ya kadar çalışıyor ve biz de o saatten sonra sahaya iniyoruz. Onlar için diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıkların takibi, gebe takibi ve özellikle sıtma gibi birçok paraziter salgın hastalıkların taranmasıyla alakalı ciddi bir çalışma yapmaktayız. Bununla alakalı kan ve numuneler almaktayız. Parmak ucu kan şekeri ve tansiyon takiplerini de beraberinde yapıp gerekli tanıları koyup gerekirse tedavi açısından onları tekrar değerlendirmek üzere hastanemize davet etmekteyiz” diye konuştu.

Yaptıkları çalışmalarda birçok paraziter hastalığı saptadıklarını aktaran Ali Çöl, “Kontrolsüz birçok kronik hastalığın uzun süre tedavi alamadığından serzenişte bulunan vatandaşların tedavilerini tekrar düzenledik. Gebe takipleriyle de ilgilendik. Onların gerekli ilaç desteklerini sağladık. Salgın hastalıkların tedavisini de başarıyla sağlamış olduk. Kan, idrar ve büyük abdest örnekleri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinde çalışılarak sonucunda bizzat bize ulaştırılıp, tedavisinin düzenlenmesi sayesinde çok ciddi bir yol aldık” dedi.

Tarım İşçisi Eyüp Saycan da “Şanlıurfa’dan geldik. Sadece burada değil çevre köylerde de çalışıyoruz. Burada birçok işle uğraşıyoruz” dedi. (Kayseri/DHA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İhyanın aslı

İhyanın aslı

Maraş depremlerinin ardından geçen iki yılda ne yiten on binlerce canın hesabı sorulabildi ne de kalanların bir derdine derman olundu. İki yıl sonra iktidar, ”Asrın İhyası” sloganıyla toplumu aldatmaya çalışıyor. Oysa asıl ihya ihaleler, inşaatlar, rezerv alan ilanları, teşvikler, vergi indirimleriyle, depremi gerekçe eden siyasi baskılarla geldi.

Teslim edilen konut sayısı ihtiyacın 3'te biri.

Deprem bölgesinde 'rezerv alan' kılıfıyla halkın evleri, arsaları gasbedildi.

Deprem işçiye yoksulluk, sermayeye 'fırsat' oldu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Sezgin Tanrıkulu: "Depremin maliyetini en aza indirmek için her ay vergi veriyoruz. Nereye harcandığını bilmiyoruz"

Evrensel'i Takip Et