Kosova'nın kuzeyinde bir polisin öldürülmesi sonrası gerginlik tırmanıyor
Kosova'da Sırpların çoğunlukta olduğu kuzey bölgesinde bir polisin öldürüldüğü saldırı sonrası çatışmalar sürüyor. Başbakan Albin Kurti kuşatılan silahlı kişileri teslim olmaya çağırdı.
Fotoğraf: Erkin Keçi/AA
Kosova'da yoğun olarak Sırpların yaşadığı kuzey bölgesinde bir polis memurunun hayatını kaybetmesi, bir polisin de yaralanmasının ardından yükselen tansiyon düşmüyor.
Kosova Başbakanı Albin Kurti, kuşatılan silahlı kişileri teslim olmaya çağırdı.
Kosova Güvenlik Konseyi Toplantısı'nın ardından düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunan Kurti, polis memurunun öldürüldüğü Banjska Manastırı ve çevresinde saldırıların halen devam ettiğini söyledi.
Kurti, "Polis güçlerimiz tarafından kuşatılmış en az 30 ağır silahlı, profesyonel asker veya polis var ve onları güvenlik teşkilatlarımıza teslim olmaya davet ediyorum" dedi.
Kurti, manastır ve çevresindeki ağır silahlara ve zırhlı araçlara sahip kişilerin fotoğraflarını basınla paylaştı.
Kosova’daki hiçbir sivilin bu şekilde silahlara ve araçlara sahip olmadığının altını çizen Kurti, "Zırhlı aracın da bulunduğu bu üniformalıların anlaşılması için güvenlik birimleri ve savcılık soruşturma yapacak. Savaş alanı üniforması ve ekipmanına özgü bir göğüs zırhının olduğunu fark ediyorsunuz. Kosova'da savaşmaya gelen organize bir oluşum ortaya çıkmıştır" dedi.
Kurti ayrıca silahlı grubun, Sırbistan'dan geldiği ihtimali üzerinde durduklarını sözlerine ekledi.
Daha önce yaptığı açıklamada saldırıyı kınayan Kurti, gerçekleştirilen pusuyu bir "terör eylemi" olarak nitelendirmişti.
AB'DEN KINAMA
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Savunma Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Kosova'nın kuzeyinde bir polisin öldüğü saldırıyı kınadığını bildirdi.
Borrell yaptığı yazılı açıklamada, "Çirkin saldırıyı mümkün olan en güçlü ifadelerle kınıyorum" ifadelerini kullandı.
Borrell, saldırıyla ilgili tüm gerçeklerin ortaya çıkarılması gerektiğini belirterek, Bajnska Manastırı çevresinde devam eden çatışmalar nedeniyle daha fazla masum kişinin ölebileceğine dikkati çekti.
Saldırıların derhal durdurulması gerektiğini vurgulayan Borrell, AB'nin Hukukun Üstünlüğü Misyonu EULEX'in sahada bulunduğunu ve NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR) ile temas halinde olduğunu bildirdi.
Borrell, tüm aktörleri Kosova'nın kuzeyindeki gerilimi azaltmak için çalışmaya çağırdı.
BÖLGEYE GİDEN KOSOVALI POLİSLERE PUSU KURULMUŞTU
Başkent Priştine'nin 55 kilometre kuzeyindeki Banjska köyünün girişindeki köprü yolunun plakasız iki kamyonla kapatılması üzerine bölgeye intikal eden Kosovalı polislere pusu kurulmuştu.
Kosova emniyetinden yapılan açıklamada, "Polis birimleri, blokaj ihbarı yapılan yerin yakınlarına vardığında, farklı noktalardan gerçekleştirilen ve el bombasının yanı sıra omuzdan atılan füzeler dâhil çeşitli silahların kullanıldığı saldırılara hedef oldular" denilmişti.
Olayın ardından, bölgeye çok sayıda güvenlik gücü sevk edilirken, Kosova ile Sırbistan arasındaki Brnjak sınır geçiş noktası da kapatılmıştı.
Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, "Kuzeydeki cinayet, Sırp suç çeteleri tarafından planlandı ve uygulandı" demişti.
SON ÇATIŞMALARDA ONLARCA KİŞİ YARALANMIŞTI
Bölgede gerginlik Kosova hükümetinin geçen mayısta Sırpların çoğunlukta olduğu dört ayrı belediyede Arnavut kökenli belediye başkanı seçtirme girişiminin ardından yeniden yükselmişti.
Bölgedeki çatışmalarda onlarca NATO barış gücü askeri ve 50 Sırp protestocu yaralanmıştı. Tansiyonun giderek yükseldiği bu dönemde Sırbistan üç Kosovalı polisi gözaltına almıştı. Polisler daha sonra Sırbistan mahkemesi tarafından serbest bırakılmıştı.
Kosova 2008 yılında Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti. Ancak bu bağımsızlık ilanını tanımayan Kosovalı Sırplar, başkentlerini Belgrad olarak kabul ediyor. Kosova nüfusunun yüzde 90'ını Arnavut kökenliler oluşturuyor. (DIŞ HABERLER)