Ekmek ve Gül’den çağrı: Bütçe ayrılsın, çocukların sağlıklı beslenme hakkı sağlansın
Ekmek ve Gül: Eğitim hakkının, sağlık hakkının, yaşam hakkının sağlanması için okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemeğin her çocuğa verilmesi için Meclise, Meclisteki tüm vekillere çağrı yapıyoruz.
Adana | Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel
Ekmek ve Gül, eğitimin her kademesinde ayrım gözetmeksizin bütün öğrenciler için bir öğün ücretsiz yemek hakkı için çağrıda bulunarak, “Bütçe ayrılsın, çocukların sağlıklı beslenme hakkı sağlansın” dedi.
Ekmek ve Gül’ün Eylül 2022’de başlattığı “Okullarda 1 öğün, ücretsiz sağlıklı yemek” kampanyası sonucunda Milli Eğitim Bakanlığı 2022-2023 eğitim döneminin ikinci yarısında okul öncesine ücretsiz yemek verilmesine karar vermek zorunda kalmıştı.
2023-2024 Eğitim Öğretim Döneminin başlamasına günler kala çıkan haberlerle, velilere iletilen beslenme listeleriyle bu hak sessiz sedasız kaldırıldı. Bakanlığın yayımladığı genelge ile uygulamanın bu eğitim döneminde sadece deprem bölgesindeki 11 ilde hayata geçirileceğini söylendi.
“HER 3 ÇOCUKTAN 1’İ OKULA AÇ GİDİYOR”
Seçim sonrası yağmur gibi yağan zamların, artan vergilerin vatandaşı gırtlağına kadar borç ve yoksulluk batağına soktuğu belirtilen açıklamada, “ Emekçiler için çalışmak, yaşamak için günü kurtarmaya dönüşmüşken, milyonlara öğrenci bugün açlığın, yoksulluğun, çaresizliğin pençesinde okumaya çalışıyor. Eğitimine devam edemeyenler ise çocuk işçi oluyor ya da evdeki işlerinin bir parçası haline geliyor. Geçen yıl her 4 çocuktan 1’inin okula aç gittiğini söylemiştik. Veriler gösteriyor ki bugün her 3 çocuktan 1’i okula aç gidiyor. Daha birkaç gün önce Antep’te bir okulda öğrencilerin birbirlerine ‘Sandviçinden ısırabilir miyim?’ diye sorduğu örnekle ve daha nicesiyle karşı karşıyayız. Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfının (BAYETAV) hazırladığı ‘Gizli Açlık- Çocuklara Okulda Ücretsiz Bir Öğün Raporu’na göre; bugün sadece 10 çocuktan biri günlük et, balık, tavuk ya da baklagil tüketebiliyor ve sadece 3 çocuktan biri günlük sebze tüketebiliyor” ifadeleri kullanıldı.
“HER İKİ ÇOCUKTAN BİRİ YETERSİZ BESLENİYOR”
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) geçen yıl ilk defa açıkladığı çocuk, yoksulluk ve yaşam verilerine göre 0-17 yaş arası 9.4 milyon çocuk, yani her iki çocuktan biri yetersiz besleniyor. Çocukların sağlıklı ve yeterli beslenmeleri gelişimleri ve eğitime devamlılıkları için hayati bir öneme sahip, bunu hepimiz biliyoruz. Ancak çocukları koruması, çocukların içinde bulunduğu tüm bu koşulları takip etmesi gereken kurumlar sorumluluğu ebeveynlere yıkarken, çocukların sağlıklı beslenmesi gerektiğine dair öğüt vermekten de geri durmuyor. Milli Eğitim Bakanlığının Emine Erdoğan ile başlattığı ‘Okulumda Sağlıklı Besleniyorum’ programı ile internet sayfasında çocukların nasıl sağlıklı besleneceğine dair çeşitli videolar yayınlıyor. MEB’in öğün öğün gerekli olduğunu söylediği gıdalar, bir çocuk için aylık yaklaşık 5 bin liralık bir harcamaya tekabül ediyor.
1 Ekim’de Türkiye Büyük Millet Meclisi açılacak. Ekim ayı ortası ile birlikte Bakanlıkların 2024 bütçe görüşmeleri de başlayacak. Bugün çocukların beslenmesine ayırılması gereken bütçe, ÇEDES gibi uygulamalarla, Diyanet Başkanlığı bütçesine ayrılırken, bizim gözümüz kulağımız Meclisteki bütçe görüşmelerinde olacak. Meclis bütçe ayırsın, çocukların sağlıklı beslenme hakkı sağlansın. Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı bu sorumluluğu üzerinden atamaz. Okullar çocukların sadece derse girip çıktığı yerler değil çocuk koruma sisteminin en önemli alanlarından biri. Eğitim hakkının, sağlık hakkının, yaşam hakkının sağlanması için okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemeğin her çocuğa verilmesi için Meclise, Meclisteki tüm vekillere çağrı yapıyoruz. Çocukların beslenmesinden daha acil bir gündem yok. Meclis kürsüsünde 'Okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek' talebini dile getirin, bu çalışmayı yürüten kadın derneklerine, hak örgütlerine, sivil toplum kuruluşlarına, sendikalara Meclis kürsüsünü açın, bu talebi kanun teklifleri ile yeniden Mecliste gündeme alın, bir an önce yasalaşması için çaba gösterin.”(HABER MERKEZİ)