30 Eylül 2023 16:41

TBMM yasama yılı yarın açılıyor: “Yalanları dinlemeyeceğiz, mücadele alanlarında olacağız”

TBMM’nin 2. Yasama yılı yarın açılıyor, EMEP Milletvekili Sevda Karaca “Erdoğan’ın tehdit ve hakaretlerinin yükseleceği açılışta yer almaktansa, eylem ve yürüyüşlerde olmayı tercih ediyoruz" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) 28’inci dönem 2’inci yasama yılı yarın başlıyor. TBMM’deki ilk tören saat 13.00’te Atatürk Anıtı’nda yapılacak. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 14.00’te toplanacak Meclis Genel Kurulunda konuşacak. Mecliste 14 siyasi parti temsil ediliyor. Grubu bulunan parti sayısı ise 6. Meclis Genel Kurulundaki oturma düzeni, grubu bulunan siyasi partilerin milletvekili sayısına göre düzenlendi. Milletvekili olmayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Kurulu locadan izleyecek.

Genel Kurul salı günü tekrar toplanacak. Meclisin gündemine gelecek ilk konu süresi biten tezkereler olacak. Suriye-Irak Tezkeresi, Lübnan Tezkeresi ile Orta Afrika Cumhuriyeti’ne yönelik tezkereler gündeme alınacak.

ANAYASA TARTIŞMASI ÖNCELİKLİ GÜNDEM

Meclisin öncelikli gündemi ise anayasa tartışmaları olacak. Azerbaycan dönüşü uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan “Meclis grubumuz parlamentoda grubu olan diğer partilerle görüşmek suretiyle ‘Gelin bir sivil anayasayı beraber yapalım’ davetimizi iletecek. Kabul ederler etmezler, ama biz şu anda kapıları çalacağız. Bundan dolayı da herhangi bir nazlanmaya falan gerek yok. Arkadaşlarıma da gereken talimatları verdim.” ifadelerini kullanmıştı. Bu çerçevede Mecliste AKP bünyesinde oluşturulacak Anayasa Hazırlık Komisyonu, yeni yasama yılında çalışmalarına başlayacak. Geçen yasama döneminde görüşülmeyen, ‘aile birliği’ adı altında tartışmalı hükmü ve çeşitli kıyafetlere anayasal güvenceyi içeren teklifi Meclise doğrudan kabul ettirmek için yeterli sandalyeye sahip olmayan iktidar, muhalefet ile görüşmeler yapacak. AKP-MHP ittifakının özellikle Saadet Partisi-Gelecek Grubu ile DEVA’dan ‘umutlu’ olduğu kaydedildi.

CHP’Lİ SEZGİN TANRIKULU İÇİN FEZLEKE

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik fezlekenin de kısa süre içinde Meclise gelmesi bekleniyor. TSK’ye yönelik sözleri nedeniyle Tanrıkulu için ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçundan düzenlenen fezleke Cumhurbaşkanlığına gönderildi. Fezleke, Meclise ulaştıktan sonra Anayasa Adalet Karma Komisyonunda görüşülecek.

OVP DE GÜNDEM OLACAK

Ekonomiye yönelik düzenlemeler içeren torba kanun teklifi de yakın bir zamanda Meclis gündemine gelecek. Teklifte orta vadeli program için ihtiyaç duyulan bazı düzenlemeler yer alacak. Teklifin kasım ayı başına Meclise gelmesi bekleniyor. OVP ile vergi yükü yine halka bindirilirken, kıdem tazminatı gibi işçi sınıfının kazanılmış hakları da işlevsizleştiriliyor. Öte yandan önümüzdeki dönem başlayacak bütçe görüşmeleri de OVP ile uyumlu olacak. Sendikalar bu durumla birlikte emekçilerin harcamaları kısılacağını, patronlara teşvikler, halka ise vergi yükü yağacağını söylüyor.

EMEP MİLLETVEKİLİ SEVDA KARACA: BU MECLİS ANAYASA YAPAMAZ

Meclisteki yeni dönemi konuştuğumuz EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca “AKP ve en karanlık ittifaklarının halk düşmanı programlarının onay merci haline getirmek istedikleri Meclisin gündeminde anayasa tartışmaları, medeni hakların gasbı, işçi ve emekçilerin kırıntısı kalmış haklarını kağıt üstünde bile bırakmamacasına ortadan kaldırmaya yönelik planlar, Irak ve Suriye, Lübnan, Mali ve Orta Afrika tezkereleri ile savaş politikalarının devamı var” dedi.

Anayasa tartışmaları hakkında tutumlarının net olduğunu söyleyen Karaca “AKP iktidarlarının nafaka hakkının gasbı girişimleri, evlilik yaşının ve cinsel ilişkiye rıza yaşının düşürülmesi, dini nikahın resmi statü kazanması, boşanmanın zorlaştırılması gibi kadınların en temel medeni haklarına yönelik saldırıları, İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin ardından 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un da tehdit altında olması, Anayasa’da başörtüsü ve evlilik birliğinin ataerkil ve heteroseksist temelde yeniden tanımlanması, son seçimlerde Yeniden Refah Partisi ve HÜDA-PAR’ın da dahil olduğu Cumhur İttifakında karma eğitimin kaldırılmasının ve erkeğin çok eşliliğinin meşrulaştırılmasının yeniden gündeme alınması ve bunun gibi bir dizi gelişme de bu dönem Meclisin en temel tartışma gündemlerinden biri olacak. Bu tartışmada sözümüz net, tarafımız açık: Tek adam iktidarının kadınların kazanılmış bir tek hakkını bile tartışmaya açma meşruiyeti yoktur, bu Meclis anayasa yapamaz, anayasa ve medeni yasa hakkında iktidarla müzakereye girerek muhalefet yapılamaz, tüm muhalefeti “müzakere” adı altında bu tartışmayı meşrulaştıracak herhangi bir söylemden uzak durmaya, kadınların haklarını ve hayatlarını korumak için mücadeleye çağırıyoruz. Bizim tutumumuz tartışmasız bir biçimde bu yönde olacak.” dedi.

“OVP BİR SERMAYE PROGRAMIDIR”

“İşçi ve emekçilerin bir kere daha ‘sabra, fedakarlığa ve itaata’ çağrıldığı Mehmet Şimşek yönetimindeki ekonomi programının, tümüyle bir sermaye programı olduğu gerçeği açıklanan orta vadeli programla apaçık ilan edildi” diye devam eden Karaca “Halkın geçim, eğitime sağlığa erişim, barınma ihtiyaçları ise tümüyle ortadan kaldırılmış durumda. Öfke büyük, arayış var ve bu arayışın bir genişlemeye olanaklı bir mücadeleye dönüşeceğinin emarelerini, seçimin hemen ardından başlayan ve ülkenin dört bir yanında boy veren irili ufaklı işçi direnişleriyle, özel sektör öğretmenlerinden tekstil işçilerine, enerji işçilerinden tarım işçilerine kadar her iş kolundaki hareketlilikte görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“SOPAYA DÖNÜŞMÜŞ YARGI TEHDİDİ VAR”

Siyasi davalarla toplumun zapturapt altına alınmaya çalışıldığını söyleyen Karaca “Gezi davası kararı, süren Kobane davasındaki tutum tek adamın her türden toplumsal muhalefeti ve temsilcilerini, dolayısıyla halkı ne kadar büyük bir saldırganlıkla hedefe koyduğunun sembol davaları. Kürt halkının seçilmiş temsilcileri hapiste, Gezi direnişinin temsilcileri hapiste, tüm seçilmişlerin ve temsilcilerin üstünde Erdoğan’ın elinde sopaya dönüşmüş ilikli yargı tehdidi var. Bu saldırı programı birleşik, bütünleşik bir halk mücadelesinin, halk ittifakının ne kadar hayati bir yerde durduğunu da gösteriyor” dedi.

“EYLEM VE YÜRÜYÜŞLERDE OLACAĞIZ”

Karaca, Meclisin ilk gününün Erdoğan’ın ‘millet iradesi’ diyerek şov yapacağı bir sahneye dönüştürüleceğini söylerken “Biz EMEP milletvekilleri olarak, Erdoğan’ın yalanlarının, tehdit ve hakaretlerinin yükseleceği açılışta yer almaktansa, halkın çeşitli kesimlerinin bu dönem sokağı mücadele alanına çevireceğini gösteren eylem ve yürüyüşlerde olmayı tercih ediyoruz” dedi.

Karaca, yarın ülkenin dört bir yanından gelerek taban maaş, meslek onuru ve sendikalaşma hakkı için Meclise yürüyecek olan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasının yanında olacaklarını ve Hatay halkının iradesini temsil eden Can Atalay’a ve diğer Gezi tutuklularına verilen cezaları kabul etmediklerini göstermek için Hatay’dan başlayacak olan yürüyüşe katılacaklarını söyledi.

Karaca ayrıca ülkenin dört bir yanında giderek büyüyen "Tüm devlet okullarında ayrımsız tüm öğrencilere bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek" talebini de her vesileyle dile getirmeye devam edeceklerini söyledi.

Karaca bu hafta boyunca Mecliste sesini duyurmak üzere gelecek olan Agrobay işçilerini, Ankara’da eylemde olacak Fedaş işçilerini, yasama dönemi boyunca gözünü Meclisten ayırmayacak olan kadın örgütü temsilcilerini, basın özgürlüğü ve sendikalaşma hakları için mücadele veren basın emekçilerini de karşılayacaklarını ve Meclis kürsüsünü birlikte kullanarak destek vereceklerini de ifade etti.

TİP’İN ADALET YÜRÜYÜŞÜ HATAY’DAN BAŞLIYOR

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, aralarında TİP Milletvekili Can Atalay’ın da bulunduğu Gezi tutuklularının tahliye edilmemesine karşı yarın Hatay’dan Ankara’ya yürüyüş başlatıyor.

Konuyla ilgili konuşan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “Başta Hatay Milletvekili’miz Can Atalay olmak üzere, hapis cezaları onanan tüm Gezi tutsakları nezdinde emekçi halkımızın özgürlüğüne dönük yargı darbesini kabul etmiyorum. Özgürlük için, 1 Ekim günü Hatay’dan Ankara’ya doğru ilk adımımı atacağım. Yalnız olmadığımı, olmadığımızı biliyorum. Saray da öğrenecek!” dedi.

Günde ortalama 30 kilometre yol katedilmesi planlanan yürüyüşün her gününde ayrı bir temanın ele alınacağı ve yurttaşların da yürüyüşe katılacağı belirtildi. Yürüyüşün ilk gününde Erkan Baş’a TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, TİP Milletvekili Ahmet Şık, Can Atalay’ın ailesi, arkadaşları ve Hataylıların eşlik edeceği kaydedildi. 1 Ekim günü Defne’deki Asi Yaşam Merkezi Sosyal Alanı’nda saat 09.00’da düzenlenecek olan basın toplantısının ardından saat 10.00’da Hatay meclis binası önünden başlayacak yürüyüşün ilk gününün Samandağ’da sonlanacağı bildirildi.

İkinci gün 09.00’da Samandağ’dan başlayacak olan yürüyüşün, Arsuz Kale köyünde sona ereceği ve üçüncü gün ise Arsuz Gökmeydan’da son bulacağı aktarıldı. 4. gün itibarıyla TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay’ın da katılacağı yürüyüşün, Gökmeydan’dan İskenderun’a doğru devam edeceği belirtildi. Yürüyüşün Hatay sonrasındaki güzergahının ise şu şekilde olacağı açıklandı: Osmaniye, Adana, Konya ve Ankara. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

DİSK’ten Dijitalleşme, Emek, Gelecek ve Türkiye konferansı: Boş zaman artıyor ama işçiler için değil

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu’ndan kayyum tepkisi: Kayyum atayacaksanız millet neden oy kullandı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa