TİP’in 'Özgürlük Yürüyüşü' 5’inci gününde
TİP’in, tutuklu Hatay Milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi talebiyle başlattığı "Özgürlük Yürüyüşü" beşinci gününde sürüyor.
Fotoğraf: MA
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay ve Gezi tutsaklarının hukuksuz şekilde tahliye edilmemesi ile depremden sonra Hatay halkının sorunlarının çözülmemesine karşı Hatay’dan Ankara’ya başlattığı “Özgürlük Yürüyüşü”nün beşinci gününde.
Yürüyüş beşinci gününde İskenderun ilçesinde başladı, Dörtyol ilçesinde sonlandırılacak. Yürüyüş bugün, eğitim emekçileri ve Hatay’da iyileştirilmiş koşullarda öğrenim göremeyen binlerce genç ile çocuk için gerçekleştiriliyor.
"EĞİTİM VE ÖĞRETİME DİKKAT ÇEKECEĞİZ"
Yürüyüş öncesi yapılan açıklamada, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal ve Hatay Tabip Odası'ndan Dr. Behçet Eşkili konuştu.
TİP Genel Başkanı Baş, eğitim emekçileri ile Hatay’da halen iyileştirilmiş koşullarda öğrenim göremeyen binlerce genç ve çocuk için yürüdüklerini belirterek, “Her gün özellikle bir konuyu, yurttaşlarımızın yaşadığı bir sıkıntıyı gerçekleştirmeye çalışıyorduk. Bu gün deprem bölgesinde eğitim ve sağlık konusuna dikkat çekeceğiz. Yaşanan aksaklıkları ve ihtiyaçları tespit etmeye ve durumu sizlerle paylaşmaya karar vermiştik. Bu gün Eğitim Sen ve Türk Tabipleri Birliği yanımızdalar. Kendilerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.
"BESLENME, TEMİZLİK VE GIDA SORUNU VAR"
Depremde hayatını kaybeden eğitim emekçilerini anarak konuşmaya başlayan Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal ise eğitim emekçilerinin geçim derdine düştüğünü, deprem sonrası barınma sorununun daha da derinleştiğine işaret etti. Çadır ve konteynerlerde yaşayan öğrencilerin beslenme, temizlik ve gıda sorunları yaşadığını aktaran Ünsal, "Çocuklarımıza her gün bir öğün yemek istiyoruz. Bu kampanyamızı her gün devam ettiriyoruz" dedi.
TABİP ODASI’NIN TALEPLERİ
Hatay Tabip Odası'ndan Dr. Behçet Eşkili de sağlık emekçilerinin barınma ihtiyaçlarının giderilmesi ve çalışma koşullarının düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Yıkılan ve yağmalanan aile sağlığı merkezlerinin tekrar yapılmasını isteyen Eşkili, taleplerini şöyle sıraladı: “Hatay normal hale dönene kadar çalışılan her yıl için en az 3 ay yıpranma payı verilmeli. Hatay normale dönene kadar sağlık emekçileri sayısı, depremden önceki sayının 2 katına çıkarılmalı. Hatay'da bir an önce ikinci basamak hizmetlerin tam ve eksiksiz bir biçimde sunulması için başta ameliyathanelerde ameliyatların yapılması olmak üzere hastanelerin ekip ve ekipmanlarıyla yapılandırılması sağlanmalı. Her mahalleye psikososyal üniteler açılmalı, psikolog ve psikiyatristlerin sayısı artırılmalı. Halk sağlığı açısından hayati değer taşıyan koruyucu hekimlik önlemleri ivedilikle sağlanmalı. Örneğin ilçe sağlık müdürlükleri, hastaneler ve bazı mahallelerde aşılama istasyonları kurularak, eksik aşılı çocukların aşıları tamamlanmalı. Çocuklarda ve gençlerde beslenme eksikliği durumuna karşı okullarda, besin değeri yüksek ürünler ücretsiz verilmeli. Okul öncesi çocukların ve bebeklerin takipleri yapılmalı ve ona göre beslenme programı düzenlenmeli. Halkın temiz suya erişiminin kolaylaştırılması sağlanmalı. Çadırlar acilen, konteynerler de en kısa zamanda kaldırılarak, prefabrik evlerin yerleştirilmesi sağlanmalı. Hastane sevklerinin hızlı bir şekilde yapılabilmesi için ambulansların geçerken çok zaman harcadığı Belen Geçidi yerine Antakya'nın tünellerle İskenderun Otoyolu'na bağlanması sağlanmalı."
Konuşmaların ardından grup yürüyüşe geçti. (Hatay/MA)