Yüzüncü Yıl Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğrencileri: Sorunlar çözülmüyor, derinleşiyor
Üniversitelerin açılmasıyla beraber, öğrencilerin var olan sorunları derinleşti. Öğrenciler, ekonomideki kötü gidişattan dert yanarak, barınma ve ulaşım sorununa, materyal eksikliklerine dikkat çekti.
Azad OGUN
Van
Üniversitelerin açılmasıyla beraber yaşanan pek çok sorun öğrencilerin eğitim hayatını etkilemeye devam ediyor. Öğrenciler sorunların çözülmediğini, günden güne daha da derinleştiğini söylüyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğrencileri de bu sorunlar sarmalında okumaya çalışan öğrencilerden. Öğrenciler, ekonomideki kötü gidişattan, zamlardan, barınma sorunundan, materyal eksikliğinden dert yanıyor.
"MADDİ OLANAĞI OLMAYANLAR KAYDINI DONDURUYOR"
İkinci Sınıf Öğrencisi Adar, ekonomik koşulların okurken ne kadar zorladığından bahsederek başlıyor sorunlarını anlatmaya. Adar, “KYK kredisi ile okumaya çalışan bir öğrenci olmak bu ekonomide bayağı zor oluyor. Bunlar yetmezmiş gibi barınma sorunumuz da var. Çoğu öğrenci maddi olanakları olmadığından, kalacak yer sıkıntısı çektiğinden ya da başka problemlerden dolayı eğitim hayatını bitiriyor, okulunu donduruyor. Buna bir çözüm bulunmalı. Eğitim, bireylerin hayatlarını şekillendiren ve gelecekteki kariyerlerini belirleyen temel bir unsur olarak kabul edilir ancak Yüzüncü Yıl Üniversitesi Meslek Yüksekokulunda da eğitim niteliksizliği, ekipman ve materyal eksikliği, sağlanamayan imkanlar gibi önemli sorunlarla karşı karşıyayız” şeklinde konuştu.
"ARTAN ZAMLAR ZORLUYOR"
Ekonomideki kötü gidişatın ve artan zamların öğrencileri etkilediğine değinen Jiyan ise özellikle ulaşıma gelen zamların öğrencileri etkilediğini belirterek şöyle söyledi: “Bu zamlar, öğrencilerin zaten sınırlı olan bütçelerini daha fazla zorlamaktadır. Zamlı bilet fiyatları, özellikle ekonomik olarak dezavantajlı öğrenciler için ulaşımı daha da zor hale getiriyor.”
"MATERYAL EKSİKLİĞİ GİDERİLMİYOR"
İsmini vermek istemeyen bir diğer öğrenci ise eğitimdeki niteliksizliğe dikkat çekerek, materyal eksikliğinin de büyük sorun yarattığına değindi: “Eğitim, öğrencilere hem teorik bilgiyi hem de pratik becerileri kazandırmalıdır. Ancak okulumuzda eğitim niteliksizliği sorunu ciddi bir endişe kaynağıdır. Aynı zamanda, nitelikli öğretim kadrosu eksikliği de bu sorunun bir parçasıdır. Meslek yüksekokulları, öğrencilere mesleki beceriler kazandırmak amacıyla donatılmalıdır. Ancak Yüzüncü Yıl Üniversitesi Meslek Yüksekokulunda ekipman ve materyal eksikliği tüm bunların önünde büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.”
"DENEYİMLERDEN MAHRUM KALIYORUZ"
Özellikle laboratuvar ve atölye çalışmaları için gerekli olan araçlar ve gereçlerin yetersizliğine ve yokluğuna değinen öğrenci, “Bu durum teorik bilgiyi pratikte uygulama fırsatlarını son derece sınırlıyor. Kütüphane kaynaklarının yetersizliği, öğrenci destek hizmetlerinin sınırlı olması ve öğrencilere staj veya iş fırsatları sağlama konusundaki zorluklar, öğrencilerin mesleklerini daha iyi anlamalarına ve uygulamalarına yardımcı olacak deneyimlerden de mahrum bırakıyor. Örneğin; Bilgisayar Programcılığı Bölümünde bilgisayarların eski ve eksik olması uygulamalı eğitim almamızı engelliyor. Bu sorunları çözmek için Meslek Yüksekokulu İdaresi ile yaptığımız görüşme sonucunda bize çoğu bölümde böyle sorunlar olduğunu ve 10 yıldır bu sorunların devam ettiği söylendi. Eğitim kalitesini artırmak için çaba sarf edilmiyor ve sorunlar çözülmüyor. Çaba sarf edilmesi gerekir” dedi.
Evrensel'i Takip Et