16 Ekim 2023 15:59

Gazze’de ablukada olan Hassan Najjar: "Güneye gidin" dediler, gidenleri bombaladılar

"İnsanlara güneye gitmelerini söylediler, sonra Refah Sınır Kapısı’na giden yolu ve o yoldaki arabaları uçaklarla bombaladılar… Gazze’den kaçış yok."

Fotoğraf: Hassan Najjar

Paylaş

Birkan BULUT
İsmail HAKKI
Ankara

İsrail-Filistin çatışmaları 10'uncu gününde sürüyor. Abluka altındaki Gazze’deki ölüm kalım savaşını Evrensel'e anlatan Hassan Najjar, İsrail’in verdiği sürede Gazze’den çıkmak isteyen Filistinlilerin yaşadıklarını aktardı: "İnsanlara güneye gitmelerini söylediler, sonra Refah Sınır Kapısı’na giden yolu ve o yoldaki arabaları uçaklarla bombaladılar."

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik saldırısının ardından Filistin halkı büyük bir kıyımla karşı karşıya. Özellikle abluka altındaki Gazze Şeridi, İsrail’in yerleşim bölgelerini hedef alan saldırıları ve ölüme terk eden tam ablukası nedeniyle ölüm kalım savaşı veriyor. Gazze’nin dış dünyaya açılan tek noktası olan Mısır'daki Refah Sınır Kapısı ise 10 gündür tamamen açılmadı. Saldırılar sonucu çok sayıda bina yıkıldı, sokaklar enkaz altında ve sayısız Filistinli aile evinden ve yerinden edildi.

"MISIR’A ULAŞILMASI MÜMKÜN DEĞİL"

İnşaat mühendisi Hassan Najjar, Gazze’de yaşadıklarını Evrensel'e anlattı. Süren ambargo ve bombardıman nedeniyle görüntülü konuşma yapamadığımız Najjar, elektrik olmadığı için yalnızca acil durumlarda açtığı telefonundan sorularımızı yanıtladı ve fotoğraflar gönderdi.

İsrail’in Gazze’deki sivillere güneye gitmeleri için mühlet vermesine rağmen saldırıların sürdüğünü anlatan Najjar, "Yalan söylüyorlar. Mısır’a çıkış yok. İnsanlara güneye gitmelerini söylediler, sonra Refah Sınır Kapısı’na giden yolu ve o yoldaki arabaları uçaklarla bombaladılar. Gazze’nin güneyinde yaşayan birinin bombalar altında Mısır’a ulaşması mümkün değil" dedi.

"ENKAZDAKİLERİ ÇIKARAMIYORUZ"

Gazze Şeridi’ndeki tüm bölgelere saldırıldığını anlatan Najjar, “Pazarları bombaladılar. Yerleşim bölgelerinin tamamı yerle bir edildi. Şu ana kadar ölenlerin sayısı 2 bin 500’dür. Daha dün komşumuzun oğlu enkazın altında kaldı, kurtaramadık. Yaralıları enkazlardan almak için iş makinelerinin girişine bile izin verilmiyor” diye konuştu.

"YAŞAM GİDEREK ZORLAŞIYOR"

Yıllardır zaten abluka altında olan Gazze, şimdi de İsrail’in elektrik, su ve yakıta erişimi tümüyle engellemesiyle açlığa terk edilmiş durumda. Gün geçtikçe yaşamın zorlaştığını anlatan Najjar şunları söyledi:

"Gazze’de sığınak yok. İnsanlar evlerinde ve ev bombardımanından kurtulanlar Birleşmiş Milletler'in Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) okullarında geçici konaklıyor. Hava saldırıları, altyapıya verilen zarar ve temel kaynakların kıtlığı ile birleşince Gazze’de yaşam daha da zorlaştı. İsrail suyu, elektriği ve yakıt girişini kesti, telefonlarımızı çok zor durumlarda kaldığımız zaman kullanıyoruz."

"BATI YILLARDIR GÖZ YUMDU"

Filistinliler, uğradıkları katliamlara sessiz kalınmasına da çok öfkeli. "Gazze’den kaçış yok" diyen Najjar sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gazze her tarafı dikenli tellerle çevrili büyük bir hapishaneydi ve şimdiyse batısında savaş gemileriyle kapatılmış deniz var. Siviller için zaten bir hapishane olan Gazze şimdi bizler için ölüm kalım savaşı verdiğimiz bir yer haline geldi. İsrail, gazetecileri de hedef almaya başladı. Batı, uzun yıllar boyunca bizim bu durumda olmamıza göz yumdu. Bu kadar savaş suçu işlenirken, renkli gözlü ve sarışın olmadığımız için sessiz kalınıyor. Sesimi duyan herkesten İsrail ürünlerini boykot etmelerini istiyorum."

ÖNCEKİ HABER

Mısırlı ünlü futbolcu Muhammed Salah'tan Gazze'ye destek

SONRAKİ HABER

Edirne'de mahkeme, kalker ocağı için verilen “ÇED gerekli değildir'” kararını iptal etti.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa