17 Ekim 2023 13:47

Biden, yarın İsrail'e gidiyor: "İsrail kara operasyonu için ziyareti bekliyor"

ABD Başkanı Joe Biden yarın İsrail'e gidecek. Der Spiegel'in iddiasına göre İsrail günlerdir hazırlıklarını sürdürdüğü Gazze'ye kara operasyonu için bu ziyaretin tamamlanmasını bekliyor.

İsrail ordusuna ait çok sayıda tank 12 Ekim'de Gazze sınırı yakınlarında görüntülendi. | Fotoğraf: Mostafa Alkharouf/AA

Paylaş

ABD Başkanı Joe Biden, yarın (18 Ekim Çarşamba) İsrail'i ziyaret ederek, "savaş hedefleri ve stratejisi" hakkında kapsamlı bir brifing alacak. Alman Der Spiegel dergisinin iddiasına göre İsrail, günlerdir hazırlıklarını sürdürdüğü Gazze'ye kara operasyonu için bu ziyaretin tamamlanmasını bekliyor.

ZİYARETİ BLINKEN DUYURDU

Biden'ın ziyaretini İsrail'in başkenti Tel Aviv'de basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken duyurdu.

Biden, bu ziyaret sırasında aralarında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun da bulunduğu üst düzey yetkililerle görüşecek.

Biden'ın "İsrail, bölge ve dünya için kritik bir zamanda" bu ülkeye gideceğini dile getiren Blinken, ABD'nin "Hamas'ın saldırıları karşısında İsrail ile dayanışma mesajı" vereceğini söyledi.

Blinken, Biden'ın, İsrail'e saldırmak isteyebilecek üçüncü aktörlere bunu yapmamaları yönündeki mesajını yineleyeceğini de kaydetti.

Biden'ın ayrıca Hamas tarafından alıkonulan rehinelerin serbest bırakılması için İsrail ile yakın koordinasyon içinde olacağını ifade eden Blinken, ABD Başkanı'nın ziyareti kapsamında ayrıca İsrail'in savaş hedefleri ve stratejisi hakkında kapsamlı bir brifing alacağını aktardı.

Blinken, ABD ile İsrail'in, "sivilleri tehlikeden uzak tutmaya yardımcı olacak bölgeler" oluşturma olasılığı da dahil, insani yardımların Gazze'deki sivillere ulaşması bağlamında bir planın geliştirmesi hususunda anlaştığını duyurdu. Blinken, "Yardımların bir an önce Gazze'ye akmaya başlaması kritik önem taşıyor" diye konuştu.

Biden, İsrail'den sonra Ürdün'e geçecek. Bu ülkede Ürdün Kralı II. Abdullah'ın yanı sıra Filistin Başkanı Mahmud Abbas ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

SPIEGEL: İSRAİL KARA OPERASYONU İÇİN BIDEN'I BEKLİYOR

Alman Der Spiegel'in iddiasına göre, İsrail, günlerdir hazırlıklarını sürdürdüğü Gazze'ye kara operasyonu için Biden'ın ziyaretinin tamamlanmasını bekliyor.

Der Spiegel dergisinin internet sitesindeki haberde, kara operasyonunun Biden'ın İsrail ziyareti tamamlandıktan sonra başlayacağına dair işaretlerin arttığı belirtildi.

Haberde, "Spiegel'in edindiği bilgiye göre, İsrail'in bu ziyaret sürerken kara harekâtını başlatarak Biden'ı karşısına alması neredeyse imkânsız" denildi.

Biden'ın ziyaretinden önce ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Michael Erik Kurilla da İsrailli ordu yetkilileriyle görüşmek için Tel Aviv'e gitti.

"BÜYÜK HATA OLUR" DEMİŞTİ

Biden hafta sonu ABD medyasına yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ni yeniden işgal etmesinin "büyük bir hata" olacağını söylemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

SAV: 100. Yılda Cumhuriyet: Dünü, Bugünü, Yarını

SONRAKİ HABER

Öğrencilerin yemekhanesi kaldırım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa