14 günde 17 Filistinli, 3 İsrailli, 1 Lübnanlı gazeteci öldürüldü
Gazetecileri Koruma Komitesi, 7 Ekim'den bu yana 17’si Filistinli, 3’ü İsrailli, 1’i ise Lübnanlı 21 gazetecinin öldürüldüğünü, 8 gazetecinin de yaralandığını bildirdi.
Fotoğraf: Ashraf Amra/AA
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de Gazze ablukasını kırarak askeri ve sivil noktalara yönelik başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonu sonrası çatışmalar ve Gazze’ye yönelik İsrail bombardımanı devam ediyor.
Bugün (20 Ekim) itibarıyla savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana her iki tarafta da ölen 4 binden fazla kişi arasında en az 21 gazeteci bulunuyor.
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) öldürülen gazeteci sayısını doğruladı. Gazetecilerin 17’si Filistinli, 3’ü İsrailli, 1’i ise Lübnanlıydı. Çatışmalarda 8 gazeteci yaralandı. Bugüne kadar 3 gazetecinin kayıp olduğu ve gözaltına alındığı bildirildi.
2 GÜNDE 2 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ
18 Ekim’de El Aksa TV’nin gazetecisi ve yöneticisi Sameh El-Nadi, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki hava saldırısında öldürüldü. 19 Ekim’de ise El Aksa TV’nin kameramanı Halil Ebu Atra, İsrail’in güney Gazze'deki Refah’a düzenlediği hava saldırısında kardeşiyle birlikte öldürüldü.
Özellikle Gazze’deki gazeteciler, İsrail’in saldırıları, kesintiye uğrayan iletişim ve kapsamlı elektrik kesintileri altında çatışmayı haber yapmaya çalışırken yüksek risklerle karşı karşıya kalıyor.
AXEL SPRİNGER’DA SANSÜR İDDİASI
Öte yandan Avrupa’nın en büyük haber toplama uygulaması olan Upday'in, çalışanlarına, Gazze’deki savaşla ilgili yayınları İsrail yanlısı şekilde yansıtmak için talimat verdiği iddia edildi.
The Intercept’in çalışanlarla yaptığı görüşmelere ve elde ettiği belgelere göre, Almanya merkezli yayıncılık devi Axel Springer’in bir yan kuruluşu olan Upday’in yönetimi, haberlerde İsrail kanadına öncelik verilmesi ve Filistinli sivillerin ölümlerinin en az şekilde gösterilmesini istedi.
Axel Springer’in Temsilcisi Julia Sommerfeld ise “Ortaya attığınız dolaylı iddialara şiddetle karşı çıkıyoruz” dedi. (MEDYA SERVİSİ)