Kadınların mücadelesi karanlığa geçit vermedi | Hiranur Vakfı'nda çocuğun istismarı davasında sanıklara 16 ila 30 yıl arasında hapis
Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşında dini nikahla evlendirerek istismara maruz bırakmasıyla ilgili davada sanıklara 16 ila 30 yıl arasında hapis cezası verildi.
İsmailağa Cemaatine bağlı Hiranur Vakfının kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin henüz altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli’yle “evlilik” adı altında yıllarca istismara maruz bırakılmasına ilişkin açılan davanın 7. duruşması Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.
Mahkeme, baba Yusuf Ziya Gümüşel’e 20 yıl, kız çocuğunun evlendirildiği Kadir İstekli’ye 30 yıl, anne Fatıma Gümüşel’e ise 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Heyet, Fatma Gümüşel hakkında yakalama kararı çıkardı. Kadınlar verilen kararı “Kadınların, kız çocuklarının mücadelesi kazandı” diye nitelendirdi.
Karar sonrası kadın örgütleri adliye önünde açıklamalar yaptı. Emek Partili Kadınlar adına konuşan Avukat Devrim Avcı, “Bugün bu karar ile mağdurun uzun yıllar süren mücadelesinin sonucunu almış bulunuyoruz. Biz kadınlar, kadın örgütleri, siyasi partiler yaşanan istismarı öğrendiğimiz anda mağdurun yanında bulunmayı kendimize bir görev ilan ettik. Bu dava kadın mücadelesinin, kadınların dayanışmasının da bir örneği oldu, ki böyle bir karar çıkabildi. Bunun son olması için mücadelemiz devam edecek” dedi.
TİP adına konuşan Filiz Yaprak da yüz binlerce çocuğun geleceğini, hiçbir denetim olmayan bu tarikatların eline bırakmayacaklarını söyleyerek, “Laik toplumsal düzen yeniden inşa edilene dek istismarcılarla mücadele edeceğiz” dedi.
Sol Feminist Hareket adına konuşan Esen Karaküçük ise şunları dile getirdi. “Bu sonucun kadınların mücadelesi sayesinde alındığının herkes tarafından bilinmesi lazım. H.K.H: tek değil, bu dava emsal bir dava. Siyasal İslamcı rejim tam 21 yıldır yavaş yavaş sürekli inşa edildi eğitim alanı başta olmak üzere, çocukların ve kadınların tüm hakları hedef yapıldı. Bugün H.K.G.’nin hiç okula gitmediğini hatırlamak gerekiyor. H.K.G. okul yüzü görmemiş bir çocuktu ve 6 yaşında imam nikahı evlendirilmişti. Bugün 3-4 yaşında çocukların olduğu kreşler bile dinsel eğitim altına sokuluyor. Bu olay basit bir olay değil, ceza alanlar gerçekten o cezaları yaşamalı.”
Son olarak konuşan KCDP Genel Sekreteri Fidan Ataselim ise şunları dile getirdi: Bu karar bütün eksikliklerine rağmen, gecikmiş olmasına rağmen bir algıyı yıktığı için önemli bir karardır. Bu karar ile ‘Kendi değer yargılarımız, kendi inançlarımıza göre çocukları evlendiririz’ algısı yıkılmıştır. Kimse başımıza hiçbir şey gelmez diyemeyecek artık. Kadınlar, kız kardeşlerimiz korkmayın, hayatınızı dört duvar içerisinde hapsetmeye çalışsalar da, şiddete uğruyorsanız, istismara uğruyorsanız o kapıların ardında biz varız.”
"CEMAAT KISKACI İÇİNDE YAŞAYAN KADINLARIN ÇIĞLIĞI DUYULDU"
Açıklamalar sonrası kararı Ekmek ve Gül’e değerlendiren Avukat Devrim Avcı, verilen cezaların emsal bir karar olduğunun altını çizdi. Ancak kararın emsal olmasının asıl sebebinin uzun cezalar verilmiş olması değil, cemaat kıskacı içerisinde sıkıştırılan yaşamların, en gerici biçimde yaşamak zorunda bırakılanların zorunda kalan kadınların çığlığının duyulması olduğunu söyledi. Avcu şöyle devam etti: “Bu çığlık kadınların tarafından duyuldu ve dava sürecinde başından itibaren de sahip çıkıldı. Bu kararla ‘Biz istediğimiz gibi yaşarız, bu cemaatimizin gereğidir, çocuklarımızı istediğimiz gibi evlendiririz, kime istersek veririz’ algısının da karşısında durulmuş oldu. Şimdi mesele bundan sonra cemaat kıskancında yaşamak zorunda kalan kadınlar, kız çocukları için neler yapabileceğimiz. H.K.G. umarız son olur. Böyle olaylar yaşanmaması için tabii ki kadın mücadelesi devam etmeli, demokratik toplum, laiklik mücadelesi devam etmeli.”
DURUŞMA ÖNCESİNDE DE AÇIKLAMALAR YAPILMIŞTI
EMEP’Lİ KADINLAR: “HAYATLARIMIZIN KARARTILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”
Karar duruşması öncesi kadın örgütleri adliye önünde açıklamalar yaptı.
EMEP’li Kadınlar adına konuşan Hazan İlik, “6 yaşındaki bir kız çocuğunun ailesinin eliyle tarikat karanlığına teslim edildiği, devlet eliyle de bu karanlığın aklanmaya, gizlenmeye çalışıldığı bu davanın başından beri takipçisiyiz. Yine buradayız! Bu ülkenin gerici karanlığa mahkum edilmek istenen tüm çocukları ve kadınları adına buradayız” dedi.
Adliye binasının “Türkiye’nin en büyük kamu binası” olarak iktidar tarafından övüldüğünü hatırlatan İlik şöyle devam etti: “Şimdi bu en büyük kamu binasının içindeki duruşma salonlarından birinde verilecek bir kararı bekliyoruz. En büyük kamu binasının kapıları bugün kadınlara kapalı. Çünkü bu mahkemeler, bu yasalar ne kadınları ne de kız çocuklarının yaşamını ve geleceğini koruyor. Nereden mi biliyoruz? 6 yaşındaki bir çocuk yıllarca istismara uğrarken, bunu şikâyet etme gücü bulduğunda 2 yıl boyunca sadece iddianame hazırlanan, sonra da hiçbir adım atılmayan işte bu davadan biliyoruz. Bu ülkede ne zaman ki bir istismar yaşansa, ne zaman ki bir kadın katledilse, failler ancak kadınların mücadelesi ve ısrarı sonucu gereken cezaları aldı, yasalar ancak o zaman kadınların yanında oldu!”
Önceki duruşmayı hatırlatan Hazan İlik, “Defalarca söyledikleri yalanları tekrarlamaya gelen sanık tarafının ‘Çocuk büyümüş 18 yaşına gelmiş aynı hoca ile evlenme durumu olmuş’ diyerek istismarı aklamaya çalıştığını, ‘Öğretmeniyle evlenen bir çocuk... Pardon, bir genç kız’ diyerek gerçeği ağzından kaçırdığını gördük” dedi.
AKP iktidarının, tarikat ve cemaatlere protokollerle, sözde projelerle üniversite kampüslerinden mahalle aralarına yayılan bir örgütlenme alanı sağladığına dikkat çeken İlik, “Parasız eğitim hakkını gasbedip, yoksul ailelerin çocuklarını tarikat-cemaat karanlığına mahkum ediyor. Çocukları korumak ve takip etmek bir yana, onları tarikat ve cemaatlerin “insaf”ına bırakıyor. Sömürü politikalarına, Hizbullahçılarla, kadın düşmanı ortaklarıyla kol kola gerici muhafazakâr bir kılıf geçiriyorlar” dedi.
İlik, sözlerine şöyle devam etti: “Bir kez daha söylüyoruz; izin vermeyeceğiz! Bu ülkenin kadınları, kız çocuklarının ve kız kardeşlerinin yaşamının karartılmasına geçit vermeyecek! Karanlığın karşısında dikilecek kadınlar var ve hiçbir yere gitmiyoruz! Kadınların özgürce nefes alabildiği, çocukların güvenceli bir geleceğe sahip olabildiği yarınları hep birlikte kuracağız!”
KBG: GERÇEK ADALET İÇİN BURADAYIZ
Kadınlar Birlikte Güçlü adına konuşan Cemile Baklacı ise şunları söyledi: “Biz yine erkek adalet değil gerçek adalet olsun diye buralarda bekliyoruz, bu adliye koridorlarını maalesef çok iyi biliyoruz, kadın cinayetlerin aklanmasını isteyenlerden çok iyi biliyoruz, çocuk istismarı davalarından çok iyi biliyoruz. Ama bizler yine buradayız ve biz yine gerçek adalet yerini bulana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu çocuk istismarında aile, cemaat ve devlet kurumlarının adeta bir suç şebekesi gibi çalıştığını biliyoruz. H.K.G.’nin kemik yaşını büyütenlerden takipsizlik kararı veren savcılığa kadar hepsi bu suça ortak oldular, erken yaşta evlilik diyerek çocuk istismarının adını koymayanlar bunu meşrulaştırmaya kalkan, TCK 103 düzenlemelerini defalarca önümüze getirenler, küçüğün rızası diyenler, siyasettin konusu değildir diyenler, hepsi bu suçun ortağıdır ve bu suçun ortakları yargılanmalıdır.”
KCDP: DAYATILAN GELECEKSİZLİKLE GENÇLER YAŞAMINA SON VERİYOR
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Kadın Meclisleri Genel Sekreteri Fidan Ataselim de Eskişehir'de yaşamına son veren 2 üniversite öğrencisini hatırlattı. “Bu gençlere dayatılmış olan nasıl bir geleceksizliktir ki genç kardeşlerimiz hayatlarından vazgeçme derecesine geliyor?” diye soran Ataselim, “Çocuklara, gençlere böyle bir gelecek mi bırakacağımız? Bunu değiştirmek mümkün. Bu elbette bu hükümetin politikalarıyla doğrudan bağlantılıdır, kamu kurumlarının attığı adımlarla doğrudan bağlantılıdır, bu mahkemeden çıkan kararlarla adaletsizlikle doğrudan bağlantılıdır. Bu yüzden bütün bunları değiştirmek için örgütlü mücadeleyi ortaya koymak durumundayız. Bu gidişatı değiştirebiliriz. Umutsuzluğa kapılmış olan bütün genç arkadaşlarımın şunu söylemek isterim; korkmayın, bir çare yok diye düşünmeyin, umutsuzluğa kapılmayın. Çare bizleriz, biz bir araya gelirsek örgütlü mücadele yürütürsek bu gidişatı sadece kendimiz için değil bizden sonraki kuşaklar için de değiştirebiliriz, bu ihtimali zorlayabiliriz.”
TİP: BİRBİRİMİZE, MÜCADELEMİZE GÜVENİYORUZ
Son olarak Türkiye İşçi Partisi adına konuşan Filiz Yaprak ise “AKP iktidarınca beslenen vergilerimizin oluk oluk akıtıldığı tarikatlardan sadece biri bugün. Kapalı kapılar ardında çocukları kadınları istismar edenleri yargılıyorlar. Biz bu davanın peşini bırakmadık bırakmıyoruz, çünkü çok iyi biliyoruz ki H.K.G. tek değil. On binlerce çocuğun geleceği hiçbir denetim olmayan bu tarikatların eline bırakılmış durumda. Biz kadınlar, LGBTİ+’lar birbirimize mücadelemize güveniyoruz, çocuk istismarcılarına, gençleri intihara sürükleyen katillere, kadın düşmanlarına karşı mücadele bitmedi bitmeyecek. Bu dava münferit bir dava değil, bir ülkenin çocuklarını sistematik olarak yapılan işkencenin davasıdır. Biz de işte o yüzden buradayız, artık yeter diyoruz. Sanıklar hak ettikleri cezayı alana dek, laik, toplumsal düzen yeniden inşa edilene dek mücadelemiz devam edecek” dedi. Kadınların açıklamaları sonrası Sol Feminist Hareketten kadınlar da ayrı bir açıklama yaptı.
"VERİLEN KARAR UMUT OLDU"
CHP Toplumsal Dava Takip Komisyonu adına duruşmaya katılan CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, "Bugün çok önemli bir gün. Tam cumhuriyetin yüzüncü yılını kutlamaya birkaç gün kalmışken bu noktada çok anlamlı bir karar verdi mahkeme. Bu karar tüm çocuklar için, tüm kadınlar için umut kararı oldu. Artık kimse susmasın" dedi.
Suiçmez sözlerini şu şekilde noktaladı: "Dolayısıyla bugün gönül rahatlığıyla Ankara'da hakimler var diyebildik. Bu huzur içerisinde buradan ayrılacağız. Umarım bu karar susan susmak zorunda kalan çocuklarımızı ve kadınlarımızı cesaretlendirir, onlarla birlikte yine karanlıkta kalan birçok karanlık olayları aydınlatma imkanına sahip oluruz."
NE OLMUŞTU?
Gazeteci Timur Soykan, 3 Aralık'ta Birgün'deki "Karanlık dünya bir çocuğu yuttu: Tarikat karanlığında henüz 6 yaşında..." başlıklı yazısında, İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'yi 2002'de altı yaşındayken imam nikahıyla "evlendirdiğini" ve yıllar süren cinsel istismar sürecine maruz bırakıldığını yazmıştı.
Soykan, daha sonra yazdığı "Utancın fotoğrafları" başlıklı yazısında da H.K.G.'nin savcılığa çocukken imam nikahı kıyıldığının kanıtı olarak sunduğu fotoğrafları yayımlamıştı. Gelişmeye başta kadın örgütleri ve siyasi partilere olmak üzere pek çok kurumdan ve kamuoyundan tepki yağdı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı davaya müdahil olduğunu açıkladı.
Tarikataki istismar olayına dair hazırlanan iddianame kabul edildi. H.K.G ile evlenen Kadir İstekli hakkında 30 yıldan az olmamak, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel hakkında da 18 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası istendi.
Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel tepkiler üzerine, İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla gözaltına alındı ve tutuklandı.
30 Ocak'ta görülen ilk duruşmada mahkeme heyeti yayın yasağı ve gizlilik kararı getirilmesine karar verdi. 27 Şubat'ta görülen ikinci duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı sanıkların cezalandırılmasını istedi.
31 Mart'ta görülen davadan karar çıkması bekleniyordu ancak duruşma 5 Haziran'a ertelendi. Duruşmada tanıkların dinlendiği öğrenildi. Mahkeme, bir tanığın daha dinlenmesi yönündeki isteği kabul ederek davayı erteledi.
Davanın 5'inci duruşmasında ise Kadir İstekli’nin avukatının vekillikten çekilme dilekçesi vermesi üzerine duruşma ertelendi. 6. celsede ise sanık avukatı yeni atandığı için süre istedi. (İstanbul/EVRENSEL)