DEÜ Rektörlüğü durmuyor: Mobbing TÜBİTAK projesine de uzandı
DEÜ Rektörlüğü mobbing uyguladığı bilim insanlarının bilimsel çalışmalarını da engelliyor. Doç. Dr. Aksel Çelik’in TÜBİTAK projesi için başlatılan e-imza süreci Rektörlük tarafından tamamlanmadı.
![DEÜ Rektörlüğü durmuyor: Mobbing TÜBİTAK projesine de uzandı](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/247542.jpg)
Fotoğraf: Aksel Çelik'in kişisel arşivi
Ramis SAĞLAM
İzmir
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü mobbing uyguladığı bilim insanlarının bilimsel çalışmalarını da engelliyor. Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aksel Çelik’in, sporcu performansının takip edilmesi ve artırılması için giyilebilir teknoloji ürünü tişört (track tshirt) ve yapay zeka tabanlı karar destek sistemi geliştirilmesi (EEEAG/121709) başlıklı TÜBİTAK 1001 projesine başlayabilmek için 07 Temmuz 2022 tarihinde başlatılan e-imza süreci Rektörlük tarafından tamamlanmadı.
AÇTIĞI DAVALARI KAZANDI
Son 4 yılda 2 TÜBİTAK projesine imza atan Doç. Dr. Aksel Çelik’e yönelik mobbing eylül 2020’de doçentlik kadrosuna başvurmasıyla başladı, şubat 2021’de Doç. Dr. Çelik hakkında ilk soruşturma açıldı. Rektörlük tarafından uygulanan mobbinge karşı Çelik’in, İzmir 5’inci İdare Mahkemesinde açtığı davada idare mobbing uyguladığı gerekçesiyle ‘manevi tazminat’ ödemeye mahkum edildi. Çelik’in, doçent kadrosuna alınmamasına dair açtığı bir diğer davada ise İzmir 2’nci İdare Mahkemesi, Rektörlüğün kararını iptal etti. Ama Çelik hakkında açılan soruşturmalar hız kesmedi. Rektörlüğün açtığı disiplin soruşturması sonucu ‘aylıktan kesme’ disiplin cezasına karşı Çelik’in açtığı dava sonucunda ise bu kez İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi Rektörlüğün bu kararını da iptal etti.
SEÇİLEN 30 PROJEDEN BİRİ
TÜBİTAK 1001 projesinde 600 başvuru içerisinde Çelik’in projesi kabul edilen 30 projeden biri oldu. Proje sözleşmesi hazırlık aşaması tamamlanarak TÜBİTAK Başkanlığına iletildi. Sözleşme başlangıcı için gerekli olan sözleşme e-imza süreci 07 Temmuz 2022’de proje ekibi tarafından tamamlandı. Fakat projenin yürürlüğe girebilmesi için proje yürütücüsünün görev yaptığı üniversitenin yetkilisi tarafından da imza atılması gerekiyordu.
Projenin 15 Temmuz 2022’de resmen başlaması için sözleşme e-imza sürecinde Prof. Dr. Fatma Duygu Özel Demiralp tarafından imzalanmadı. Tamamlanmayan imza süreçleri için girişimlerde bulunan Çelik, CİMER dahil olmak üzere yaptığı başvurularda, kasıtlı ve bilinçli olarak kendisine uygulanan mobbingin en üst seviyeye çıkarıldığını, kişisel hareket edildiğini, anayasal hakkı olan araştırma yapma hakkının bilerek engellendiğini ve sürecin hukuka aykırı olduğunu ifade etti.
“İMZALAMAMANIN GEREKÇESİ YOK”
TÜBİTAK Projesinin Rektörlük tarafından imzalanmamasını yargıya taşıyan Çelik’in davası İzmir 7’nci İdare Mahkemesince karara bağlandı. Mahkeme, TÜBİTAK tarafından projenin desteklenmesine karar verildiğini belirterek, “ARDEB proje başvuru sistemine ait 2 adet çıktı incelendiğinde davacı tarafından başlatılan e-İmza sürecinde davacıdan sonra toplam 8 araştırmacı/uzman tarafından projenin imzalandığı, sırasının proje yürütücüsü Dokuz Eylül Üniversitesinin Rektör Yardımcısı Fatma Duygu Özel Demiralp olduğunun görüldüğü, diğer araştırmacılar/uzmanlar tarafından imzalanan projenin hangi gerekçelerle teknik olarak imzalanamayacak durumda olduğu hususunda somut herhangi bir açıklama olmadığı” ifade etti. DEÜ Rektörlüğü, yerel mahkemenin kararını üst mahkemeye taşırken İzmir Bölge İdare Mahkemesi 5’inci İdari Dava Dairesi de Çelik’i haklı buldu. Yerel mahkemenin kararını onayan üst mahkeme, “Usul ve yasaya uygun olup, kaldırılmasını gerektiren bir neden bulunmamaktadır” diyerek istinaf başvurusunu reddetti.
Evrensel'i Takip Et