Erzin’de doğal yaşamı ve narenciyeyi tehdit eden kimyasal tesisin ÇED raporu iptal edildi
Hatay Erzin Aşağıburnaz Mahallesi Atatürk Çiftliği civarında deniz kenarında yapılmak istenen Polipropilen tesisine karşı yurttaşların açtığı davada mahkeme verilen "ÇED olumlu" raporunu iptal etti.
Fotoğraf: Hüseyin Ertaç/Evrensel
Hüseyin ERTAÇ
Erzin
Hatay’ın Erzin İlçesi Aşağıburnaz Mahallesi Atatürk Çiftliği civarında deniz kenarında yapılmak istenen Polipropilen tesisine karşı yurttaşlar ve üreticilerin açtığı davada Hatay 2’inci İdare Mahkemesi, şirkete verilen “Çevre Etki Değerlendirmesi olumlu” raporunu iptal etti.
Yıllardır termik santralle mücadele eden Erzin halkı birkaç senedir Byport Petrol Ürünleri Terminal Hizmetleri A.Ş. tarafından yapılmak istenen, yaratacağı kirlilikle narenciyeyi ve bölgedeki hayatı tehdit eden polipropilen tesisine karşı da mücadele etmeye devam ediyor. Davaya konu olan “ÇED olumlu raporu” halkın tepkilerine rağmen verildi. 2021 yılının Kasım ayında yapılmak istenen ÇED toplantısı halkın protestosu üzerine yapılamadı. Deniz kenarında ilçe merkezinden 16 kilometre uzakta yapılarak halktan kaçırılmaya çalışılan toplantı yoğun protestolar üzerine tamamlanamamış, yurttaşlar toplantı yapılamadığına dair tutanak tutmuştu. Tesisin çevredeki doğal yaşamı yok edecek nitelikte olmasına rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, geçtiğimiz yıl 7 Haziran’da tesisle ilgili “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" raporu verdi.
Erzin Gönüllüleri Derneği ile yöredeki tarımsal kalkınma ve sulama kooperatiflerinin açtığı davada Hatay 2’inci İdare Mahkemesi, yabanıl hayat ve deniz ekosistemi ile su ürünlerinin göreceği zararları değerlendiren bilirkişi raporlarını dikkate alarak Bakanlığın verdiği raporu iptal etti.
“ÇED OLUMLU RAPORU BİLİMSEL DAYANAKTAN YOKSUN”
Erzin halkının gönüllü avukatlığını yapan Ümit Arif Özsoy, mahkemeni kararının olumlu olduğunu belirterek kararla ilgili şu bilgileri paylaştı; “Alanda yaşayan kurbağa türleriyle ilgili yeterli önlemler alınmadan ve bu türlerle alakalı yeterli değerlendirme yapılmadan raporun oluşturulduğu görülüyor. Göçmen kuş türlerinin sayısı ile ilgili raporla gerçek rakamlar arasında oldukça yüksek bir farkın bulunuyor. ÇED raporunda 53 tür belirlenmiş iken, bilirkişiler marifetiyle yapılan incelemede 183 türün mevcut olduğunun anlaşılıyor. Ve hem bu türlerle hem de tatlı su ve nil kaplumbağaları ile alakalı olarak yeterli önlemlerin belirlenmediği, kum köpek balıklarının alanın kalabalıklığından ve stresinden etkilenmelerinin kuvvetli bir ihtimal olduğu tespit ediliyor. Ve yine deşarj hattı üzerinde hem yuva hem de aktif sahil kertenkelesi türü bireylerin tespit edildiği, deşarj borusunun toprak altına gömülmesi aşamasında habitatın kazılarak tahrip edileceği, bu kazıların yuvaların yok olmasına ve yuvada yaşayan ergin bireylerin ölümüne neden olacağı ifade ediliyor. Ve bu gerekçelerle gerekçeleriyle ÇED raporu olumlu kararını bilimsel dayanaktan yoksun bulunarak iptal ediliyor”