07 Kasım 2023 17:23

Kovid-19 kalp hastalıkları riskini artırıyor

İTO Yönetim Kurulu üyesi Dr. Cegerğun Polat, "Kovid 19 hastalığının kalp hastalıkları riskini artırdığı doğru. Ancak sanılanın aksine kalp krizi vakalarında bir artış söz konusu değil" dedi

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Kübra KIRIMLI
ANKARA

Kovid-19 hastalığı ile kalp krizi riski arasındaki ilişkiyi konuştuğumuz İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu üyesi Dr. Cegerğun Polat, "Kovid 19 hastalığının kalp hastalıkları riskini artırdığı doğru. Ancak sanılanın aksine kalp krizi vakalarında bir artış söz konusu değil" dedi. Halen pek çok yurttaşın pandemi ile birlikte kullanma alışkanlığı edindiği kan sulandırıcılarına dair uyaran Dr. Polat, "Hekim önerisiyle hastalığı geçirenler ve risk faktörü taşıyanların kullanımını öneriyoruz. Kalanlar için ilacın kullanımı sakıncalı" diye konuştu.

Kalp krizi dünyada ve Türkiye'de en sık tespit edilen ölüm sebepleri arasında yer almaya devam ediyor. Özellikle Pandemide Türkiye'de ve dünyada yaygın görülen aşı karşıtlığının sonuçlarından biri de yaşanan ölümlerin aşı kaynaklı olduğu düşüncesi toplumda yer buldu. Son dönemde arttığı konuşulan kalp krizi vakalarına dair konuştuğumuz İTO YK üyesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Cegerğun Polat, sanıldığı gibi kalp krizi vakalarında artışın olmadığını söyledi. "Kovid 19 hastalığının kanda pıhtılaşmayı etkilediği zaten bilinen bir veriydi. Kan pıhtılaşması ile kalp krizi arasında bir ilişki var. Haliyle hastalık ne kadar ağır geçerse risk faktörünü artırdığını söyleyebiliriz. Ancak bir epidemi gibi bir yaygınlık söz konusu değil. Yani biz polikliniklerde Kovid'e bağlı yaygın kalp hastalıkları ve kalp krizi vakalarını görmüyoruz."

KOVİD İLE DEĞİŞEN YAŞAM RUTİNLERİ RİSKİ ARTIYOR

Kovid 19'un varyantları olan Omicron ve Eris'in insan vücudunda sadece kalple sınırlı olmadan bacak ve beyin gibi kısımlarda da pıhtılaşma yarattığını söyleyen Dr. Polat, "Kovid 19 hastalığının kendisi kalp krizi yaşanması için bir risk doğuruyor. Ancak sadece hastalık değil. Hastalıkla birlikte değişen yaşam, yeme ve mevcut risk faktörleri örneğin obezite yahut diyabet de bu riski artıyor" dedi. Bu riski belli bir yaş grubu için her yaştan insanı etkilediğini söyleyen Dr. Polat, "Kovid 19 kliniklerinde eski yoğunluk yok. Yatan hasta sayısı oldukça azalmış durumda. Bakanlık test yapmadığı için hastalığı geçireni anlamıyoruz. Pek çok insan hastalığı ayakta geçiriyor" diye konuştu.

BİR PANDEMİ ALIŞKANLIĞI 'KAN SULANDIRICILAR'

Bugün hala pek çok yurttaşın pandemide edindiği bir alışkanlık olan kan sulandırıcıları kullanmaya devam ettiği hatırlattığımız Dr. Polat, "Pandeminin ilk 3 ayında kan sulandırıcılarının kullanılması bilimsel bir öneri idi. Bu durum hastalığın çeşidine göre değişiyordu. Bazen bir ay bazen de 3 ay kullanılması öneriliyordu. Ancak bunların tümü ortadan kalktı. Şu an için hastalığı geçiren ya da hastaneye Covid nedeniyle yatışı yapılan hastalarda kan sulandırıcı kullanmak gerekir mi? Evet, gerebilir. Bir de ek risk faktörü olan; kalp, hipertansiyon ya da obezitesi olan ya da solunumla ilgili ciddi sorunları olanların da kullanması gerekir. Ancak yine de bu ilaçlar hekim tavsiyesi ile alınmalı. Aksi durumda mide rahatsızlığı ve kanama gibi sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle hekime danışmadan ilaç kullanımını önermiyoruz" dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İyi Partili Nebi Hatipoğlu AKP’ye katıldı

SONRAKİ HABER

Kobanê davası: Adalet Bakanlığı da davanın tarafı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa