09 Kasım 2023 15:34

Hacettepe’de forumun ardından

Kararlılık ve birlikte hareket etme düşüncesiyle bir araya gelip önemli konuları ele aldığımız bu forum, değişiklik talebinin ilk adımı idi.

Kaynak: Unsplash

Paylaş

İrem

Hacettepe Üniversitesi

 

Birkaç hafta önce Edebiyat Fakültesi öğrencileri olarak tüm fakülte öğrencilerinin sorunlarını anlamak ve çözümlerimizi üretmek amacıyla bir anket çalışması yapmıştık. Anket sonrasında ise sonuçları yine bir yazı haline getirmiş ve yayınlamıştık.* Geçtiğimiz günlerde ise bu sonuçları irdelemek, eğilimleri ve nedenlerini anlamak, en mühimi de çözüm yollarını aramak için bir forum yaptık.

SORUNLAR SAYMAKLA BİTER Mİ?

Forumda gündeme aldığımız sorunlara baktığımızda ilk elden yemekhaneye gelen zamlar, yemeklerin hem kalitesiz hem de yetersiz miktarda oluşu ve hijyen koşullarının eksikliğini konuştuk.

Daha sonrasında ulaşım konusunda yaşadığımız sorunları dile getirdik. Ring seferlerinin yetersizliği ve ücretsiz ring seferlerinin neredeyse hiç olmaması, dakikalarca sıra beklememize ve derslere geç kalmamıza sebep oluyor. Semt servislerinin okul açılalı bir aydan fazla olmasına rağmen hala aktifleştirilmemesi de ring sıralarının daha da uzamasına yol açıyor. Ayrıca semt servisleri birçok arkadaşımız için çok daha rahat bir seçenek.

Bununla birlikte zaten sosyal ve kişisel ihtiyaçlarımız artık bize lüks geliyor. Enflasyonun bu denli canavarlaştığı bir noktada üniversite gençliğine hak görülen 750 TL’lik bir zam sadece trajikomik!

Fakültemizde sosyalleşebileceğimiz, oturup sohbet edebileceğimiz alanların dahi olmaması bu sorunlara karşı hızlıca birleşip çözüm bulma olanağımızı tamamen yok ediyor. Fakülteden dışarı çıkmadan ders çalışabilmemiz veya arkadaşlarımızla oturup çay kahve içmemiz mümkün olmuyor. Sınıfların yeterince ısıtılmamasından, hijyen koşullarının yetersiz kalmasından, sosyalleşebileceğimiz alanların, kantinlerin yokluğundan, ders çalışabileceğimiz hiçbir alanın olmamasından ve öğrencilerin laboratuvarlara erişiminin kısıtlı olmasından da oldukça şikayetçiyiz.

Okulun yurtlarında ve yine kampüsün içinde olan KYK Yurtlarında kalan arkadaşlarımız internet altyapısının yetersizliği, sürekli kesilen su ve doğalgaz gibi sorunlardan şikayetçi oldular. Yurtlarda odaların genelde 4 veya 6 kişilik olmasının yaşamlarımızı kısıtladığı, tek bir odaya sıkışan kalabalık yaşamları sürdürmeye itildiğimiz bir durumla yüzleştik. Yurt yemeklerinin de her geçen gün porsiyonların düşürüldüğü ve artık yemeğin yanına ikinci ekmek almanın ücretli olduğunu öğrendik. Hakkımız olan her şeyin sırayla elimizden alındığı bir döneme girdik yani.

Koşulların iyileştirilmesi için adım atmaya hazırız. İlk olarak yurtlardaki yemekhanenin denetlenmesi ve bu denetimin sonuçlarının öğrencilere rapor halinde sunulması için yurtlarda kalan arkadaşlarımızla birleşeceğiz. Ayrıca, internet altyapısının düzeltilmesi için belediyeye ve yurt yönetimine dilekçe yazmayı planlıyoruz.

Okul yemekhanesi için de bu konuda bir adım atarak bölümlerimizden başlayıp tüm fakülteye yayılmasını hedeflediğimiz bir imza kampanyası başlatmaya ve mücadelemizi büyütmeye de karar verdik. Ulaşım olanaklarımızın artırılması için birçok farklı yol ile yine bu alanda kazanım için nasıl bir mücadele yürütmemiz gerektiğini tartıştık.

DAHA YAŞANABİLİR BİR KAMPÜS İÇİN

Kararlılık ve birlikte hareket etme düşüncesiyle bir araya gelip önemli konuları ele aldığımız bu forum, değişiklik talebinin ilk adımıydı. Şimdi sıra bu mücadeleyi büyütmekte ve gerçek değişikliklerin kaynağı olmakta. Şimdi ise attığımız adımları sizlerle paylaşarak daha yüksek ve etkili şekillerde duyurmanın zamanının geldiğine inanıyoruz.

Sınıflarımızdan ve bölümlerimizden başlayarak tüm fakültemizi, Hacettepe Üniversitesi öğrencilerini ve daha da önemlisi tüm üniversite gençliğini kapsayacak çözümlere ulaşmayı amaçlıyoruz. Dilekçelerimizi, imza kampanyası ve türevi tüm çözüm önerilerimizi paylaşarak hep birlikte daha yaşanabilir bir kampüs için mücadele edeceğiz!

 

*https://www.evrensel.net/haber/502038/hacettepelilerin-anket-sonuclarinda-dert-var-tasa-var

ÖNCEKİ HABER

Birleşecek gücü olanların kazanacak güçleri de vardır!

SONRAKİ HABER

Yeşeren dayanışmanın verdiği güçle

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa