14 Kasım 2023 18:00

Amasra Katliamı davasına yarın devam edilecek: Artık işçiler ölmesin diye bu davaya sahip çıkılmalı

43 madencinin hayatını kaybettiği TTK Amasra Müessesesindeki patlamanın ardından açılan davaya yarın devam edilecek.

Fotoğraf: Ömer Ürer/AA

Paylaş

Cihan ÇELİK
İstanbul

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesinde meydana gelen, 43 madencinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili açılan davanın duruşmasına yarın devam edilecek. Madenci ailelerinin avukatlarından Melike Polat, “Artık insanlar çalışırken katledilmesin, iş güvenliği önlemleri alınarak gerçek denetimler yapılarak çalışabilsin diye herkesi bu davaya sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022’de meydana gelen patlamada 43 maden işçisi hayatını kaybetti, 9 işçi yaralandı. Davada İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İş Güvenliği Şube Müdür Vekili Volkan Soylu, İşletme Baş Mühendisi Mehmet Tural “Olası kastla öldürme” suçundan toplamda 1080 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanıyor. 3’ü tutuklu 19 sanık ise “Taksirle öldürme” suçundan 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. İddianamede TTK yetkilileri ise yer almıyor.

Davada şimdiye kadar sanık sorguları tamamlandı. Madende çalışan ve tanık olarak duruşmaya çağrılan işçilerin bir kısmı ekim ayındaki duruşmada dinlendi. Bugünkü duruşmada tanık olarak çağrılan işçilerin kalanı ve kurtarma çalışmalarına katılan TTK Genel Müdürlüğünün merkez tahlisiye ekibindeki işçilerin dinlenmesine devam edilecek.

"BAKANLIĞA TENKİT YAZISI YAZILMASINI TALEP ETTİK"

Dava sürecine dair gazetemize değerlendirmelerde bulunan işçi ailelerinin avukatlarından Melike Polat, “TTK Genel Müdürlüğü düzeyindeki sorumlular olmadan bu dava hâlâ eksik bir dava olarak ilerliyor” dedi.

Polat sürece dair şu bilgileri verdi: “TTK Genel Müdürlüğü düzeyindeki yetkililer ve TTK’nin denetmenleri ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetmenleri hakkındaki dosya ayrılmıştı ve soruşturma izni talep edilmişti. Enerji Bakanlığı soruşturma izni meselesini sürüncemede bıraktı. Çalışma Bakanlığı ise doğrudan denetmenler hakkında soruşturma izni vermemişti. Biz bu karara karşı Danıştaya itiraz ettik ve itirazımız kabul edildi. Çalışma Bakanlığı müfettişleri hakkında soruşturma şu an Bartın Cumhuriyet Başsavcılığında devam ediyor. Biz benzer durumu TTK’deki sorumlular için de yapılması gerektiğini belirtiyoruz. Duruşmalardaki tanık anlatımlarından TTK Genel Müdürlüğünün bu katliama adım adım ilerleyen süreçte her şeyden haberdar olduğu bilgisini aldık. Bu bilgilerin hepsini toplayarak savcılığa yeniden bir dilekçe gönderdik. Soruşturma izni konusunda Bakanlığa bir tenkit yazısı yazılmasını talep ettik. Dolayısıyla onlar bu davaya dahil olmadan bu hep eksik bir dava olarak kalacak. Bizce katliamın en önemli sebepleri arasında olan yetersiz havalandırmayla işçilerin orada çalıştırılması ve nihayetinde katledilmiş olmaları. Bu durumdan TTK Genel Müdürlüğünün 2019 yılından beri haberi varmış. Hiçbir şey yapmadan, ayrılan bütçeyi kullanmadan, bütçeyi azaltarak insanların orada çalışmasına göz yummuşlar. Aslında ihmal suretiyle kasıtlı hareket etmişler ve bu katliamın olmasını beklemişler.”

SANIKLARIN DELİLLERLE TEMASLARI OLDU

Bugün görülecek duruşmada tanık ifadelerinin alınmasına devam edileceğini ve tüm bu sürecin ardından bilirkişi heyeti tarafından ocağın yer altı keşfine uygun olup olmadığının tespit edileceğini belirten Polat, “Uygun olduğunu söyledikleri zaman da bilirkişi, mahkeme heyeti ve biz avukatlar yer altına ineceğiz. Sanıklar katliamdan sonra gözaltına alınıp tutuklanana kadar o ocakta kalmaya, çalışmaya devam ettiler, yaklaşık 15 gün boyunca delillerle temasları oldu. Dolayısıyla bu bizim açımızdan giderilemeyecek bir şüphe olarak aklımızın bir köşesinde duruyor. Ama yine de elektrikli teçhizatların yerini tespit etmek ve mümkünse patlamanın başladığı noktanın nereden geldiğini anlayabilmek için bizim için yeraltı keşfi önemli” dedi.

"YENİ KATLİAMLAR YAŞANMAMASI İÇİN..."

Kamuoyunu davaya sahip çıkmaya çağıran Avukat Polat, “Soma’dan Ermenek’ten Amasra’ya, daha aklımıza gelmeyen binlerce maden işçisi katliamlarda hayatını kaybetti. Her zaman ‘Bu son olsun, başka insanlar çalışırken katledilmesin’ dedik. Bu talebi, bu sesi yükseltmek gerektiğini düşünüyorum. Daha üç gün önce kaçak maden ocağında çalışan Afgan işçinin yakılarak öldürülmesiyle sarsıldık. Madenler, ruhsatlı da ruhsatsız da olsa, bütün işçiler için ölüm kapanı haline gelmiş bu ülkede. Dolayısıyla artık bu insanlar çalışırken katledilmesin, iş güvenliği önlemleri alınarak gerçek denetimler yapılarak çalışabilsin ve kimse sevdiklerini bu şekilde kaybetmesin diye herkesi bu davaya sahip çıkmaya davet ediyoruz. Sadece davanın bu boyutuna da değil, Kozlu’daki katliamdan sonra rütbesi yükseltilen Kazım Eroğlu genel müdür olduğunda Amasra Katliamı’na seyirci kaldı. Zamanında Kozlu’ya sesimizi daha çok yükseltmiş olsaydık belki bunlar olmayacaktı. Yenilerinin yaşanmaması için herkesi bu davaya sahip çıkmaya davet ediyorum” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

14 Ekim 2022’de 43 madencinin hayatını kaybettiği -350 kota kadar üretim yapılan Türkiye Taşkömürü Kurumuna ait Amasra Müessesesine ait maden ocağında gerçekleşen katliam sonrası yapılan incelemelerde devlet kurumunda havalandırmanın yetersiz olduğu, norm kadronun çok azı ile çalışıldığı ve madenci açığı olduğu, 476 işçinin yapacağı işin 166 işçiye yaptırıldığı, iş yerinde hekim bulunmadığı, ocakta eksik sayıda mühendis olduğu, kömür tozu yangını ve zararlarına karşı önlemlerin yetersiz kaldığı, iş güvenliği eğitimi ve tatbikatlarının yetersiz kaldığı ortaya çıkmıştı.

Adım adım katliamı getiren ihmallerin ardından yaşanan maden kazası sonrası 7’si tutuklu olmak üzere 23 sanığın yargılanmasına karar verildi.

Madenin Genel Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural’ın, olası kastla öldürme ve yaralama suçundan yüzlerce yıl, diğer 19 sanığın bilinçli taksirle öldürme ve yaralama suçundan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları isteniyor.

ÖNCEKİ HABER

ABD'de Biden ve yönetimine Gazze davası

SONRAKİ HABER

Annesinin kucağında vurulan Tevriz bebeğin ölümüne dair görüntüler için bu kez 'kamera bozuk' denildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa