16 Kasım 2023 17:58

Almanya'da "Sol Parti", parti meclis grubunu feshetme kararı aldı

Almanya'daki Sol Parti, 10 milletvekilinin partiden istifa etmesinin ardından, parlamento grubunu feshedeceğini açıkladı.

Fotoğraf: dielinkebw/Flickr

Paylaş

Almanya'da Sol Parti (Die Linke), Sahra Wagenknecht'in de aralarında bulunduğu 10 milletvekilinin istifasıyla, mecliste grup kurması için yeterli milletvekili sayısını kaybetti.

İstifaların ardından, meclis grubu için gerekli 37 milletvekili yeter sayısının altına düşen Sol Parti, 6 Aralık'ta grubunu feshedeceği bildirildi.

Sol Parti'nin milletvekili sayısı, istifaların ardından 28'e düştü.

Parti Meclis Grup Başkanı Dietmar Bartsch konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "38 milletvekiliyle fikir ayrılığı yaşamaktansa, 28 milletvekiliyle birlikte olmak daha iyidir" dedi.

Öte yandan, grubun feshedilmesiyle 100 kişinin işsiz kalacağı belirtiliyor.

NE OLMUŞTU?

Sahra Wagenknecht'in yeni parti kuracağını duyurduğu 23 Ekim'deki toplantı öncesi Wagenknecht, Ali Al-Dailami, Sevim Dağdelen, Klaus Ernst, Andrej Hunko, Christian Leye, Amira Mohamed Ali, Żaklin Nastić, Jessica Tatti ve Alexander Ulrich, Sol Partiden istifa ettiklerini açıklamıştı.

İstifa eden vekiller aynı anda Sol Parti Meclis Grubu’nun fraksiyon statüsünü kaybetmemesi için üyelik başvurusunda da bulunmuştu.

Wagenknecht ve kendisiyle hareket edenlerin teşkilatlanma faaliyetlerini bitirdikten sonra ocakta fiilen partiyi kuracakları ve Haziran 2024'te yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılmayı hedefledikleri aktarılmıştı.

Programı açısından "klasik sosyal demokrat" dahi denilemeyecek düzeyde geri olan Wagenknecht’in açıkladığı platformun öncelikli hedefinin hükümet partilerinden kopan ve aşırı sağcı AfD’ye giden protesto oylarını almak olduğu ifade ediliyor.

Yapılan pek çok kamuoyu yoklamasında Wagenknecht’in AfD’den özellikle Doğu Almanya’da oy alabileceği ileri sürülüyor. Bunun gerçek anlamda bir karşılığının olup olmadığı ise ancak katılacağı bir seçimde görülebilecek. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Amasya'da devrilen otobüsteki 20 yolcu yaralandı

SONRAKİ HABER

Bolu Dağı'nda heyelan: İstanbul yönü ulaşıma kapatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa