22 Kasım 2023 15:32

Ogün Samast 26 Aralık’taki duruşmaya gelmezse yakalama kararı çıkarılacak

Hrant Dink cinayetinin 15 Kasım'da tahliye edilen tetikçisi Ogün Samast, 26 Aralık’ta İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek duruşmaya katılmazsa hakkında yakalama kararı çıkarılacak.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Hrant Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan 7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapis istemiyle düzenlenen iddianameyi kabul eden mahkeme, tensip zaptı düzenledi.

İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinin tensip zaptında, Ogün Samast’ın 26 Aralık’taki ilk duruşmaya katılmaması halinde hakkında yakalama kararı çıkarılacağı belirtildi. Tensip zaptında mahkeme, Samast'ın tahliye olurken cezaevine bildirdiği adres kaydını cezaevinden istedi.

BİRLEŞTİRME TALEBİ

DHA'nın haberine göre tensip zaptında, Samast’ın üzerine atılı suçu birlikte işlediği iddia edilen ve İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılaması devam eden aralarında Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in de bulunduğu 11 sanığın dosyası ile her iki dava arasında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu anlatıldı. Mahkeme, yargılama sonucu verilecek kararın hukuki güvenlik hakkı kapsamında birbirine tesir edeceği kanaatinde olduğunu belirterek, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki davayla birleştirme talebinde bulundu.

YARGILAMA AÇIK YAPILACAK

Mahkeme, Ogün Samast 18 yaşından büyük olduğu için yargılamanın açık yapılacağı belirtilirken, Samast’ın daha önce yargılandığı dava dosyalarının da isteneceğini bildirdi.

NE OLMUŞTU?

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i 19 Ocak 2007’de gazete önünde düzenlediği silahlı saldırıda katleden tetikçi Ogün Samast, 16 yıl 10 aylık tutukluluğunun ardından Bolu F Tipi Cezaevi idaresi tarafından “iyi halli” olduğu gerekçesiyle 15 Kasım'da tahliye edilmişti.

Dink ailesinin avukatlarından Hülya Deveci, Samast'ın "suça sürüklenen çocuk" olarak yer aldığı son iddianamenin öngördüğü suç maddesinin zaman aşımı kapsamımda olduğunu belirtmişti.

Agos'un haberine göre Deveci, iddianamenin TCK 314/2 maddesindeki suçlamayı öngördüğünü ve bu maddenin olağanüstü dava zaman aşımının 22,5 yıl olduğunu kaydetmişti. Deveci, suç işlendiğinde Samast 18 yaşından küçük olduğu için bu sürenin üçte ikisinin uygulanacağını, bu durumda da 19 Ocak 2022'de zaman aşımının dolduğunu ifade etmişti. 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise zaman aşımına dair "Tüm bunların değerlendirmesini yapacak olan mahkemelerimizdir, yargı makamlarıdır" demişti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İkizdere'deki taş ocağına dair bilirkişi raporu proje dosyasındaki eksiklikleri ortaya serdi

SONRAKİ HABER

İkizköylüler dinamitli patlatmayla ilgili ilçe tarım müdürlüğüne başvurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa