12 Aralık 2023 14:46

Fransa'da hükümetin tartışmalı göç yasasına Meclisten ret

Fransa'da hükümetin hazırladığı göç yasası tasarısının Mecliste görüşülmesi, muhalefet tarafından sunulan ve kabul edilen önergeyle engellendi. İçişleri Bakanı istifasını sundu ancak Macron reddetti.

Fotoğraf: Ilnur Kalimullin/Unsplash

Paylaş

Fransa'da hükümetin sunduğu göç yasa tasarısının Ulusal Mecliste görüşülmesinin reddine ilişkin önerge, 265'e karşı 270 oyla kabul edildi.

Muhalefetin sunduğu önergenin Meclis Genel Kurulu'nda oylanmasıyla, hükümetin yasa tasarısının mecliste müzakere edilmesi engellenmiş oldu.

AA'nın haberine göre, solcu Ekolojistler Partisi tarafından sunulan ret önergesine, faşist Marine Le Pen'in partisi Ulusal Birlik (RN) milletvekilleri de destek verdi.

Öte yandan, beş oy farkla ret kararının çıktığı oylamaya, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisinden beş milletvekilinin katılmaması dikkati çekti.

İÇİŞLERİ BAKANI İSTİFASINI SUNDU, MACRON KABUL ETMEDİ

Oylamanın ardından İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Cumhurbaşkanı Macron'a istifasını sundu. Darmanin'in istifasını kabul etmeyen Macron, tasarının önündeki engellerin kaldırılması için çalışılmasını istedi.

Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi lideri Jean-Luc Melenchon, "Böyle bir ret önergesi, hangi demokraside olursa olsun hükümetin istifası ve şüphesiz sandıklara dönüşle sonuçlanır" ifadeleriyle hükümete tepkisini dile getirdi.

HÜKÜMET TASARIYI GERİ ÇEKMEYECEK

Göç yasa tasarısının Ulusal Mecliste görüşülmesinin engellenmesinin ardından Darmanin, TFI kanalında yaptığı açıklamada, tasarıyı geri çekmeyi düşünmediklerini söyledi.

Ulusal Mecliste Cumhuriyet Yürüyüşü (LREM), Horizons (Ufuklar) ve Demokrasi Hareketinin (MoDem) oluşturduğu Macron ittifakı da yayımladıkları bildiride, yasa tasarısını hayata geçirmek için mücadeleye devam edeceklerini açıkladı.

Görüşülmesi reddedilen yasa tasarısı, 5 yıl ya da daha uzun süre hapis cezasına çarptırılmış göçmenlerin sınır dışı edilmesinin kolaylaştırılmasını ve göçmenlerin aile üyelerini Fransa’ya getirmelerini zorlaştırmayı öngörüyordu.

Hükümetin, tasarının yasalaşması için iki seçeneği bulunuyor. Bunlardan biri, tasarının ikinci kez görüşülmek üzere Senato'ya geri gönderilmesi, ikincisi ise yedi senatör ve yedi milletvekilinden oluşan karma komisyon kurarak tasarıya ilişkin uzlaşı metninin çıkarılması. (DIŞ HABERLER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Foça’da “Nasıl bir yerel yönetim istiyoruz?” sorusu tartışıldı

SONRAKİ HABER

Bir grup Hasçelik işçisi: Patron kârını artırırken emeğimizin karşılığını istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa