Meclis'te yaz saati uygulaması tartışması: Bakan Bayraktar yine isim vermedi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, yaz saati uygulamasının süreceğini söylerken, uygulamanın enerji verimliliği sağladığını iddia eden raporu hazırlayanların isimlerini yine açıklamadı.
Fotoğraf: Arif Akdoğan/AA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yaz saati uygulamasıyla ilgili eleştirilere uygulamanın daha faydalı olduğunu iddia ederek, kış saati uygulamasına geçilmeyeceği yanıtını verdi.
"MİLYONLARCA ÖĞRENCİ, MEMUR, İŞÇİ MAĞDUR"
2024 yılı bütçe görüşmelerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Meclis Genel Kurulunda, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sabit saati uygulamasından vazgeçilmesini istedi.
Gürer, yaz saati uygulamasıyla gece karanlığında milyonlarca öğrenci, memur, işçinin gün aydınlanmadan yola koyulduğuna dikkat çekerek, “Bakan olarak, 2016 yılında başlayan sabit saat uygulamasıyla 10 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu sağlanıp 15,5 milyar bir faydadan söz etmektesiniz. Gün ışımadan konutlarda, iş yerlerinde en az bir saat zorunlu enerji tüketilirken tasarruf nasıl sağlanmaktadır?” diye sordu.
"BU RAPORU KİMLER YAZDI?"
Sabit saat uygulamasına, İstanbul Teknik Üniversitesiyle yapılan bir protokolün dayanak olarak gösterilmesiyle ilgili Gürer, “Yaz saati uygulamasının enerji tüketimine etkisinin ve psikolojik, sosyolojik etkilerinin incelenmesinde görev alan, imza atan üniversite görevlileri kimlerdir? Bu raporlar, yaz saatinden vazgeçildiğine göre hangi veri ve kriterleri içermektedir? Yaz saati uygulamasından vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?” şeklinde sorular yöneltti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise eleştirilere yaz saati uygulamasının Paris’te, Berlin’de problem yaratmadığını, yaz saati uygulamasının daha faydalı olduğunu iddia ederek, kış saati uygulamasına geçilmeyeceği yanıtını verdi. 20 Kasım 2015 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesiyle bir protokol kapsamında yaz saati uygulamasının enerji verimliliğine etkisinin araştırıldığını söyleyen Bayraktar, 11 kişilik akademisyen heyetinin içerisinde psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü uzmanları, sosyologlar ve diğer teknik ekibin yer aldığını belirtti ancak isim vermedi.
Bakan Bayraktar, Gürer’in ısrarlı bir şekilde “Bu heyette kimler var, isimlerini açıklayın” şeklindeki çağrısını yanıtsız bıraktı.
"Yaz saati uygulamasının yıl boyunca uygulanması, enerji planlaması, iktisadi kazanç, sosyolojik ve psikolojik anlamda daha doğru olacaktır” ifadelerini kullandı. Son olarak Bayraktar, “Türkiye’de, İstanbul’da güneş saat 08.20’de ağarıyor, Paris’te saat 08.34’te, Berlin’de yine sekiz buçukta güneş ağarıyor; oralarda hiçbir problem olmuyor, bizde neden problem oluyor, anlamakta güçlük çekiyorum." diye konuştu.
KALICI YAZ SAATİNİN SAĞLIK ÜZERİNE OLUMSUZ ETKİLERİ
Türkiye'de işçiler özellikle ülkenin batısında, nüfusun yoğun olduğu bölgede gün ağarmadan işe gitmek için karanlıkta güne başlamış oluyor. Öğrenciler de güne güneş doğmadan başlıyor. Biyolojik saatin bozulması durumunun çeşitli sağlık sorunlarına yol açabildiği kabul ediliyor. İş Güvenliği Uzmanı (İGU) Deniz İpek, kalıcı saat uygulamasının insan sağlığına zararlarını dile getirmiş, "Kış saatine geçilmemesinin insan sağlığı üzerine ciddi etkileri olarak; depresyon, dikkat dağınıklığı, metabolik sorunlar başta olmak üzere pek çok hastalığın yanı sıra emekçi kadınların karanlık sokaklarda taciz ve saldırı endişesiyle işlerine gitmeleri, iş kazalarının artışı sıralanıyor" demişti. (HABER MERKEZİ)