19 Aralık 2023 20:45

Irak'ta 10 yıl sonra düzenlenen yerel seçimlerin resmi olmayan sonuçları açıklandı

Resmi olmayan sonuçlara göre Kerkük'te KYB 5, Arap Koalisyonu 3, Türkmen Cephesi 2, KDP 2, Arap Kaide 2 ve Arap İtikâfı 1 ve Hristiyan kotası da 1 sandalye elde etti.

Fotoğraf: Muhammet Kasım/AA

Paylaş

Irak Yüksek Seçim Komiserliği, ülke genelinde dün yapılan yerel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarını açıkladı.

Sonuçlar, komiserlik üyeleri tarafından başkent Bağdat'ta yapılan basın toplantısında duyuruldu.

Bağdat'taki il meclisi seçiminde eski Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi liderliğindeki "Takaddum Partisi" birinciliği, Heşdi Şabi liderlerinden Hadi el-Amiri ve Kays Hazeli ve diğer bazı Şii liderlerin yer aldığı "Nebni İttifakı" ikinciliği, eski başbakanlardan Nuri el-Maliki'nin lideri olduğu "Karar Gücü İttifakı" ise üçüncülüğü elde etti.

GÜNEY KENTLERİNDE HAŞDİ ŞABİ ETKİSİ

Gayriresmi sonuçlara göre güney kentlerinin büyük bölümünde eski Başbakan Nuri el-Maliki ve Haşdi Şabi ile ilişkili ittifaklar sandıktan birinci çıktı.

Salahaddin vilayetinde eski Vali Ahmet Cuburi'nin lideri olduğu "Ulusal Cumhur İttifakı" birinciliği, "Ulusal İtar İttifakı" ikinciliği, "El-Azim Koalisyonu" ise üçüncülüğü elde etti.

Şiilerin yoğun yaşadığı güney kentlerinden Meysan'da ise "Nebni İttifakı" ilk sırada, eski Başbakan Nuri el-Maliki'nin lideri olduğu "Kanun Devleti Koalisyonu" ise ikinci sırada yer aldı.

Diğer bir güney kenti Zikar'da, "Nebni İttifakı" ilk sıraya, "Kanun Devleti" ise ikinci sıraya yerleşti.

Musenna'daki vilayet meclisinde ise sandıktan "Kanun Devleti" birinci çıktı.

Irak'ın güneyindeki Basra'da, ilk sıraya mevcut Vali Esad İdani'nin seçim listesi yerleşirken, "Nebni İttifakı" ikinci, "Kanun Devleti Koalisyonu" üçüncü sırada yer aldı.

Vasıt vilayetinde, Vali Muhammed Meyyahi'nin "Vasıt Daha Güzel" isimli listesi ilk sıraya yerleşti.

Kadisiye vilayetinde, sandıktan en çok oyu "Nebni İttifakı" alırken, "Kanun Devleti Koalosyonu" ikinci sırada kaldı.

Orta Fırat şehirlerinden Kerbela'da "İbda Kerbela" isimli liste ilk sırada yer alırken, "Kanun Devleti Koalisyonu" ikinciliği, "Nebni İttifakı" üçüncülüğü elde etti.

Necef ve Babil kentlerinde "Nebni İttifakı" ilk sırada, "Kanun Devleti Koalisyonu" ikinci sırada yer aldı.

Irak'ın doğusundaki Diyala vilayetinde ise Şii Bedir Hareketi'ne bağlı mevcut Vali Musenna Tamimi'nin seçim listesi birinciliği, eski Meclis Başkanı Muhammed Halbusi liderliğindeki "Takaddüm Partisi" ikinciliği elde etti. Diyala’da KYB bir sandalye kazanırken Salahddin’de KDP’nin de içinde yer aldığı Hasm Koalisyonu 2 sandalye kazandı.

KERKÜK'TE KYB BİRİNCİ

Açıklanan sonuçlara göre Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Kerkük’te birinci oldu ve 5 sandalye kazandı. Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ise 2 sandalye elde etti. Böylece Kürtler 15 sandalyeden 7’sini garantilemiş oldu. Arap Koalisyonu 3, Türkmen Cephesi 2, Arap Kaide 2 ve Arap İtikâfı 1 ve Hristiyan kotası da 1 sandalye elde etti.

MUSUL'DA KDP İKİNCİ OLDU

Merkezi Musul olan Ninova vilayetinde KDP, en çok oy alan ikinci parti oldu. Birinciliği Arap partilerin ittifakı elde etti. Eski Vali Necim Ciburi’nin öncülüğünde Ninova Koalisyonu 5, KDP 4 ve KYB de 2 sandalye kazandı.

Yaklaşık 16 milyon kişinin oy kullanma hakkı bulunan seçimlerinde çeşitli parti ve ittifaklardan toplam 5 bin 904 aday, 275 sandalye için yarıştı. Bu seçimlerde 10 sandalye de kota olarak Hristiyanlar, Şebek Kürtleri, Ezidi Kürtler, Feyli ve Mendai Kürtlere ayrıldı.

Irak'ta en büyük Şii tabanına sahip dini ve siyasi lider Mukteda es-Sadr, seçimleri boykot ederek taraftarlarına sandığa gitmeme çağrısı yapmıştı. Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, seçime katılım oranının yüzde 41 olduğunu duyurdu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İYİ Parti Ankara İl Başkanı Mesut Özarslan partisinden istifa etti

SONRAKİ HABER

AB'de kullanılmayan yaklaşık 4 milyar avroluk Kovid-19 aşısı çöpe atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa