Fransa parlamentosunda onaylanan göç yasası hükümeti böldü
Fransa’da göç yasalarını sertleştirmeye yönelik tasarı yasalaştı. Oylama Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron iktidarında derin çatlaklara yol açtı.
Tartışmalı göç yasası Paris'te protesto edildi. | Fotoğraf: Mohamad Salaheldin Abdelg Alsayed/AA
Fransa’da göç yasalarını sertleştirmeye yönelik tasarı Senatonun ardından Mecliste de kabul edilerek yasalaştı. Metnin kabulünde aşırı sağcı lider Marine Le Pen’in eski lideri olduğu Ulusal Birlik (Rassemblement National, RN) partisinin son dakikada olumlu oy kullanarak kritik bir rol oynaması Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron iktidarında derin çatlaklara yol açtı.
Yaklaşık 18 aydır tartışmaların odağında olan tasarı, iktidardaki Cumhuriyetçiler Partisine (Les Republicains, LR) aşırı sağcı RN’nin de katılmasıyla, 186’ya karşı 349 oyla kabul edildi. 251 iktidar milletvekilinden 59’u ise aleyhte veya çekimser oy kullandı. Tartışmalı metin, kısa süre önce sağcıların hakim olduğu Senatoda 114’e karşı 214 oyla kabul etmişti.
HÜKÜMETTE İSTİFALAR BEKLENİYOR
Euronews’un haberine göre mecliste iktidar milletvekillerinin önemli bir kısmının metne karşı oy kullanması hükümette de birçok bakanın istifa edebileceği bir sürecin başlamasına işaret ediyor olabilir.
Zira salı günü Sağlık Bakanı Aurelien Rousseau'nun istifasını sunduğuna yönelik haberler gelirken Başbakan Elisabeth Borne'un talebi kabul edip etmediği gece boyu öğrenilemedi.
Salı akşam saatlerinde ise aralarında Clement Beaune (Ulaştırma Bakanı), Patrice Vergriete (İskan Bakanı) ve Sylvie Retailleau'nun (Yüksek Öğrenim Bakanı) da bulunduğu metne karşı çıkan bazı bakanlar başbakanlıkta kabul edildi. RN’nin metne kabul oyu vereceğinin duyulmasının ardından bir bakanlık kaynağı Vergriete ve Retailleau’nun “istifalarını masaya koyduğunu” belirtmişti.
Konu hakkında bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elize’de yeniden Bakanlar Kurulu toplantısı gerçekleştirilmesi bekleniyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un akşam saatlerinde televizyonda yasa hakkında konuşacağı duyuruldu.
TASARIDA NE VAR?
Ülkede yaşayan göçmenlere kira desteği ve aile yardımları, bazı çalışma şartına bağlanıyor. Çalışan göçmenler Fransa'ya geldikten 3 ay sonra, çalışmayanlar ise 5 yıl sonra kira desteğinden faydalanabilecek. Aynı şekilde bir işi olan göçmenler ülkeye geldikten 30 ay sonra, işi olmayanlar ise 5 yıl sonra aile yardımlarına erişebilecek.
Tasarı metnine göre güvenlik güçlerine karşı suç işlediği iddia edilenler çifte vatandaşlar, Fransız vatandaşlığından çıkarılabilecek. Ülkede işçi açığı olan meslek grupları için özel bir oturum kartı verilmesini öngören tasarı, göç kotaları oluşturmayı kapsıyor.
Tasarı metnine göre, Fransa'da doğan göçmen ailelerin çocuklarının, Fransız vatandaşlığını 16-18 yaşları arasında talep etmeleri ve daha önce suç işlememiş olmaları gerekecek.
Aile birleşimi için gerekli koşulları zorlaştıracak olan tasarı kapsamında, eğitim için Fransa'ya gelen yabancı öğrencilerden depozito alınacak. Bu depozito söz konusu öğrencilerden biri hakkında Fransa topraklarından uzaklaştırma kararı alındığında geri dönüş masraflarını karşılamayı amaçlıyor. (DIŞ HABERLER)