23 Aralık 2023 08:12
/
Güncelleme: 09:00

Fransa'da hükümetin aşırı sağın desteğiyle geçirdiği göç yasası protesto edildi

Fransa'da hükümetin göçmenlere karşı sert kurulları içeren  ve aşarı sağın desteği ile kabul edilen göç yasası başkent Paris'te Cumhuriyet Meydanı'nda protesto edildi.

Fransa'da hükümetin aşırı sağın desteğiyle geçirdiği göç yasası protesto edildi

Fotoğraf: AA

Fransa'da hükümetin aşırı sağın oylarıyla Parlamentodan geçirdiği göç yasa tasarısına karşı eylemler yapıldı.

Fransa'da hükümetin göçmenlere karşı sert kurulları içeren  ve aşarı sağın desteği ile kabul edilen göç yasası başkent Paris'te Cumhuriyet Meydanı'nda protesto edildi.

AA’nın haberine göre, çok sayıda gencin ve göçmenin katıldığı eylemde, "Göçmenlerle Dayanışma" sloganları atıldı. Göstericiler, "ırkçı" buldukları tasarıyı, göçmen ve göçmen asıllı kişilere yönelik kuralları katılaştırdığı gerekçesiyle eleştirdi.

Hükümetin, aşırı sağın oylarıyla Parlamentodan geçirdiği söz konusu tasarıdan vazgeçmesini talep eden eylemciler , "Hoş geldiniz göçmenler" ve "Özgürlük" yazılı dövizler taşıdı.

Bazı eylemciler İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in savunduğu göç tasarısına tepkilerini dans ederek ve şarkı söyleyerek gösterdi.

Ülkede bu hafta Lyon, Toulouse gibi farklı kentlerde de tasarıya tepki veren Fransızlar sokağa inerek gösteri düzenlemişti.

TASARIDA NE VAR?

Ülkede yaşayan göçmenlere kira desteği ve aile yardımları, bazı çalışma şartına bağlanıyor. Çalışan göçmenler Fransa'ya geldikten 3 ay sonra, çalışmayanlar ise 5 yıl sonra kira desteğinden faydalanabilecek. Aynı şekilde bir işi olan göçmenler ülkeye geldikten 30 ay sonra, işi olmayanlar ise 5 yıl sonra aile yardımlarına erişebilecek.

Yasaya göre güvenlik güçlerine karşı suç işlediği iddia edilenler çifte vatandaşlar, Fransız vatandaşlığından çıkarılabilecek. Ülkede işçi açığı olan meslek grupları için özel bir oturum kartı verilmesini öngören tasarı, göç kotaları oluşturmayı kapsıyor.

Fransa'da doğan göçmen ailelerin çocuklarının, Fransız vatandaşlığını 16-18 yaşları arasında talep etmeleri ve daha önce suç işlememiş olmaları gerekecek.Aile birleşimi için gerekli koşulları zorlaştıracak olan tasarı kapsamında, eğitim için Fransa'ya gelen yabancı öğrencilerden depozito alınacak. Bu depozito söz konusu öğrencilerden biri hakkında Fransa topraklarından uzaklaştırma kararı alındığında geri dönüş masraflarını karşılamayı amaçlıyor. (DIŞ HABERLER)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et