09 Ocak 2024 04:30

Seçimden önce satışlar hızlandı

İzmir’in Menemen, Dikili, Seferihisar ve Balçova Belediyelerinin ardından Foça Belediyesi de seçim öncesi kamu mülklerini satışa çıkardı.

Fotoğraf: CHP Menemen İlçe Örgütü

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin Hazine arazilerinin satışına ilişkin açıklamalarının ardından, yerel seçim öncesi İzmir’deki ilçe belediyeleri ellerindeki kamu mülklerinin satışını hızlandırdı.

Yerel yönetimler yaşadıkları finansman krizinde formül olarak her fırsatta kamu mülklerinin satışını gündeme getirmeye devam ediyor. Kamuya ait olan mülklerin halka hizmet sağlamak amaçlı olarak da olsa satışı tartışma konusu oldu.

5 İLÇEDE 28 GAYRİMENKUL SATIŞTA

Dikili Belediyesi 10 adet, Seferihisar Belediyesi 4 adet, Balçova Belediyesi 2 adet kamu mülkünü satışa çıkarırken, Foça Belediyesi ise 6 adet kamu mülkünü 25 Ocak 2024’te satışa çıkaracağını duyurdu. Toplamda 5 ilçe belediyesi 28 adet taşınmazı satışa çıkarmış oldu. Satış konusu edilen taşınmazlar arsa, zeytinlik ve tarla vasıflı oldukları ifade ediliyor.

Söz konusu taşınmazların satışa çıkarılmasının ardından, satışları değerlendiren Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası İzmir Şubeleri yaptıkları ortak açıklamada, "Kamu malları satışa konu edilmeden halkın gıda, barınma, kamusal alan ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde değerlendirilmesi gerekirken, hangi nesnel gerekçelerle satışa konu edilmekte oldukları anlaşılamamaktadır" denildi.

MENEMEN BELEDİYESİ ÖN PLANA ÇIKIYOR

Menemen’in AKP’li Belediye Başkan Vekilinin satışa çıkardığı yerlerle ilgili CHP Menemen İlçe Başkanı Hüseyin Özbey ve Foça Belediyesinin satışa çıkardığı yerlerle ilgili gelişmeleri Foça Belediye Meclis Üyesi Ercüment Kuyumcu ile konuştuk.

Emiralem’de konut imarlı 169 bin 142 metrekare arsayı 531 milyon 342 bin liralık tahmini bedelle satışa çıkaran AKP’li Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, daha önce de Seyrek Mahallesi’ndeki 1 milyon 170 bin 424 metrekarelik ticaret ve konut imarlı 146 arsanın 127 milyon 700 bin lira arasında satışını gerçekleştirmişti.

"KAMU ZARARA UĞRATILIYOR"

Geçtiğimiz pazar günü CHP, Menemen’de satışa çıkarılan alanlara yönelik basın açıklaması gerçekleştirdi. Seyrek ve Maltepe’den sonra Başkan Vekili Aydın Pehlivan’ın Emiralem’de konut imarlı arsa satışına tepki gösteren CHP Menemen İlçe Başkanı Hüseyin Özbey, “Menemen’in mallarından elde edilen gelirlerle sözde borç ödediğini, hizmet yaptığını iddia eden AKP’li yöneticiler, yüksek maliyetli şovlar peşinde koşarak kamuyu zarara uğratan hamleler yapmaktan geri durmuyor” dedi.

"HALKIN PARASI SAVRULUYOR"

Menemen’in malını satarak elde edilen paraların havaya savrulduğunun altını çizen Özbey, “AKP’li Menemen Belediye Başkan Vekili Pehlivan, halktan almadığı yetkiyi; halkı yok sayarak, hukuku yok sayarak pervasızca kullanıyor. Halkın parasını dudak uçuklatan bir savurganlıkla kendi reklamını yapmak için kullanıyor. Önümüzdeki yerel seçimde o sandık kurulduğunda saltanatları bitecek” diye konuştu.

SEÇİM ÖNCESİ SATIŞLARA VATANDAŞ TEPKİLİ

Foça Belediyesi Meclis Üyesi Ercüment Kuyumcu, satış işlemlerinin yaklaşan yerel seçimler öncesinde gerçekleştirilecek olmasının vatandaşların tepkisine neden olurken, vatandaşların kamu mülklerinin satışına yönelik tepkilerinin kendilerine de geldiği belirtti. Kuyumcu, “Belediyeye ait satış konusu ilk olarak 3 Mart 2023’te gündeme geldi. Aynı ada üzerindeki 26 adet parsel satış nedeni olarak vergi ve SSK borçlarının yapılandırılması amacıyla kullanılmak ve işçi maaşlarında kullanılacağı belirtildi. Daha sonra da yapılandırılma tarihinin kaçırıldığı söylendi. Benim dışımda iki meclis üyesi satış gelirinin ihtiyacın çok üzerinde olacağı için itiraz ettik. Satışa çıkarılacak kamu mülkünün sayısını 7-8 indirdik” dedi.

BORÇLA İŞÇİ MAAŞLARI ÖDENİYOR

Konunun daha sonra komisyonlara havale edildiğini belirten Kuyumcu, Plan Bütçe ve Hukuk Komisyonları raporlarında yapılandırma amacı yazılmadan “ihtiyaç nedeniyle” satış kararı aldığı, İmar Komisyonunda ise “Meclis Kararı”nda olduğu gibi satıştan elde edilen gelirin “yapılandırmada” kullanılması olarak yazıldığı bilgisini paylaştı.

Kamu mülklerinin satışı ile ilgili gelen soru ve tepkilere 5 Ocak 2024 tarihindeki toplantıdaki canlı yayında cevap veren Kuyumcu, “Karar aslında yapılandırma ve işçi maaşları ödemesinde kullanılacağı yönünde alındı. Başka bir amaçla kullanılmaması gerekir. Ancak aralık ayındaki meclis toplantısında yapılandırma yapılmadığını, işçi maaşlarının ödenemediği belirtilerek 15 milyon banka kredisi alındığını, bu miktarın 9-10 milyon kısmının kullanılabildiği bilgisini paylaştım. Fakat satışı açıklanan parsellerin yapılandırılmasının bittiği yönünde üzerlerindeki haczin kaldırılıp kaldırılmadığına ilişkin bilgimiz yok” diye konuştu.

Reklam