15 Ocak 2024 04:25

Akdeniz Foku'nun yaşam alanındaki iskele neden yıkılmıyor?

Mordoğan’da nesli tükenme tehdidi altındaki Akdeniz foklarının yaşam alanı olan mağaranın üzerine yapılan iskele, Kaymakamlığın yıkım kararına rağmen yıkılmıyor.

Fotoğraf: Karaburun Yerel Fok Komitesi

Reklam

Özer AKDEMİR
İzmir

İzmir Karaburun Mordoğan’da nesli tükenme tehdidi altındaki Akdeniz foklarının yaşam alanı olan mağaranın üzerine yapılan iskele, Kaymakamlığın yıkım kararına rağmen yıkılmıyor. Su Altı Araştırmaları Derneği (SAD) ve Karaburun Yerel Fok Komitesi yıkım sorumluluğun Karaburun Belediyesinde olduğunu belirterek belediyeyi görevini yapmaya çağırdı. Evrensel’e konuşan Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ise yıkım sorumluluğunun kaymakamlıkta olduğunu ileri sürerek, “Kaymakamlığa yıkım tarihinin belirlenmesi için yazı yazdık ancak hâlâ yanıt verilmedi” dedi.

EKOLOJİK ANLAMDA ÇOK ÖZEL BİR BÖLGE

Karaburun Mordoğan’daki Ardıç Burnu-Ayıbalığı mevki İzmir’in ekolojik anlamda en değerli kıyı alanlarından biri olarak biliniyor. Bu bölgeyi özel kılan nedenlerden birisi ise yörede nesli tükenme tehdidi altında olduğu için uluslararası koruma altında bulunan Akdeniz foklarının yaşaması. Haziran 2023 tarihinde bölgede bulunan bir özel işletme tarafından kıyı yapısını değiştirecek şekilde denizin içine doğru çelik ve betondan yapılan iskele yörede yaşayan yurttaşların ve Akdeniz foklarını korumak için çabalayan STK’lerin tepkilerine neden oldu.

"BAKANLIĞIN HABERİ DAHİ YOK!"

Son derece duyarlı bir ekolojik yapıya sahip olan Mordoğan’da iskelenin bulunduğu bölgede, iskelenin yapılmasını bir doğal alan kıyımı olarak niteleyen Su Altı Araştırmaları Derneği (SAD) ve Karaburun Yerel Fok Komitesi 2023 yılı temmuz ayında gerekli resmi yazışma, belge ve raporlamalarla çelik-betondan yapılan büyük iskelenin kaldırılması için girişimlerde bulundu. Aynı zamanda Karaburun ve Mordoğanlı doğaseverler de bu gelişmelere sessiz kalmayarak Ayıbalığı mevkiinde çeşitli eylemler gerçekleştirdi. Yapılan yazışmalarda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğünden söz konusu kıyı yapısı için herhangi bir izin alınmadığı ve iskeleyi yapan şirketin Bakanlık yetkililerine önceden alınmış herhangi bir izin yazısı ibraz etmediği ortaya çıktı. Konudan haberdar edilen İzmir Büyükşehir Belediyesi de kaçak iskeleler hakkında uyulması ve uygulanması gereken mevzuatı hatırlatarak Karaburun Belediyesi Başkanlığına bir uyarı yazısı yazdı.

"SORUMLULUK KARABURUN BELEDİYESİNDE"

Su Altı Araştırmaları Derneği ve Karaburun Yerel Fok komitesi, Karaburun Belediyesinin kendi sınırları içinde kalan kaçak yapıları yıkma yetkisi olduğu halde 2023 sonbaharından bugüne halen bir işlem yapmadığını açıkladı. Belediyenin bakanlıktan gelen yıkım kararına muhalefet ettiğini aktaran Komite Sualtı Araştırmaları Derneği tarafından hem işletme hem de Belediyeye yapılan suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti.

"BELEDİYE GÖREVİNİ YAPMIYOR"

İki kurumun ortak açıklamasında “Ayıbalığı Ardıç Burnu arasındaki bu doğal kıyı alanındaki iskelenin kaçak olduğu resmen duyurulmasına karşın, ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmelere aykırı bu yapının halen ortadan kaldırılmaması gerçekten üzücü ve düşündürücüdür.  Bu konuda, görev ve yetki sorumlulukları içinde yıkım yetkisi de olan Karaburun Belediye Başkanlığını ivedilikle kaçak iskelenin yıkılması ve alanın eski haline getirilmesi için göreve çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

BELEDİYE BAŞKANI: "SORUMLULUK BİZDE DEĞİL"

İddialarla ilgili konuştuğumuz Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, iskele yapılan bölgenin 1. derece hassas bir zonda olduğunu belirterek, “Oraya yapılan iskele ile ilgili tasarruf belediyemizde değil. Bizde olsa bin kere yıkmıştık” dedi. Milli Emlak Müdürlüğünün bölgedeki yapının yol açtığı soruna dair tespitlerde bulunduğunu, ortada bir kıyı tecavüzü olduğunu ve yapının yıkılması gerektiğine dair Kaymakamlığa yazı yazdığını aktaran Erdoğan, “Kaymakamlık bu yazıyı bize de iletti biz de kendilerinden yıkım için tarih belirlemesini istedik. O günden bu yana bir yanıt yok” diye konuştu. “Sorumluluğu biz alamayız” diyen Erdoğan kaymakamlığın yıkım kararı ve tarihi belirlemesinin ardından belediyeden yıkım için gerekli alet edavatı talep edeceğini, kendilerinin de bunu yapacaklarına dair Kaymakamlığa yazı yazdıkları söyledi. Erdoğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının soruna müdahale etmesi gerektiğini dile getirdi.  

Reklam