23 Ocak 2024 12:53

Dalyan Yat Projesi için Ortaca Belediyesine karşı suç duyurusu

Yargının yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen Ortaca Belediyesi tarafından yapımı devam eden Dalyan Kanalı Yat Projesi'ne karşı yurttaşlar savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Abidin ÇINAR
Muğla

Muğla'nın Ortaca ilçesinde labirent görünümündeki sazlıklarıyla ünlü Dalyan Kanalı kenarına yargının yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen Ortaca Belediyesi tarafından yapımı devam eden “Dalyan Kanalı Yat Tekne Yanaşma ve Bağlama Projesi”ne karşı vatandaşlar savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Gazetemiz Evrensel’de haber yayımlanması üzerine Ortaca ve Köyceğiz’de yaşayan vatandaşlar Ortaca Adliyesine giderek projenin çevre kirliliği, tabiat ve kültür varlıklarını koruma kanunu kapsamında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Haberimizde “Dalyan Kanalı Yat Tekne Yanaşma ve Bağlama Projesi” adı altında Dalyan kanalında inşa edilen, suyun akışına engel olduğu, tekne atıkları ile kanalın kirletildiği, Caretta Carettalar ve Chelonia Mydas türü Akdeniz kaplumbağaları ile Nil kaplumbağalarının üreme alanını engelleyerek yaban hayatına hasar veren bu projenin yargıdan döndüğü ve yargının yürütmeyi durdurma kararı verdiği ifade edilmişti.

“DOĞAL YAŞAM ZARAR GÖRÜYOR”

Ortaca ve Köyceğiz’de yaşayan vatandaşlar, “Yargı kararına rağmen harekete geçmeyen ve projeyi durdurmayarak mevcut yapılaşmada teknelerin bağlanmasını ve çevreyi kirletmesini seyreden Ortaca Belediyesine karşı suç duyurusunda bulunuyoruz” dedi.  

Ortaca Adliyesi önünde gazetemize konuya ile ilgili açıklama yapan Avukat Fatma Özlem Çelik, “Ortaca Belediyesinin ‘Dalyan Kanalı Yat Tekne Yanaşma ve Bağlama Projesi’ kapsamında yapılmasına başladığı iskele henüz tamamlanmadı. İskele kazıklar üzerinde bir platformdan ibarettir. İskele ve civarında atıksu tesisi yok, tuvalet bulunmuyor, iskeleye yüzlerce teknenin bağlanmış durumda. Tekneler inşaat pisliklerini kanala atmaya devam ediyor. Tekneler çevreyi kirletiyor. Kanalın üzeri mazotla kaplı, doğal yaşam ciddi anlamda zarar görüyor” dedi.

“ÇED MUTLAKA GEREKLİDİR”

Muğla Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün verdiği “ÇED gerekli değildir” kararına karşı, Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi’ne “ÇED gereklidir” davası açtıklarını ifade eden Çelik, “ÇED mutlaka gereklidir. Bilirkişi raporunda ÇED gereklidirin ötesinde diğer pek çok kurumdan da izin alınması gerekliği üzerinde duruluyor. DSİ gibi pek çok kurumdan da izin alınması gerekirken izinler alınmamış ve iskele yapımı devam ediyor. Bununla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verildi. Yürütmeyi durdurma kararının uygulanması için 30 gün süreleri var. Bitmemiş bir iskeleye teknelerin bağlatılıp, proje tamamlanmadan iskele yapılan alanın hunharca kirletilmesiyle ilgili çevre kirliliği, tabiat ve kültür varlıklarını koruma kanunu kapsamında savcılığa ihbarda bulunuyor, şikayet dilekçeleri veriyoruz” diye konuştu. Çelik son olarak daha fazla sayıda vatandaşı şikayet dilekçesi vermeye davet etti.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Riot Games, 500'den fazla çalışanını işten çıkaracağını duyurdu

SONRAKİ HABER

Tuncer Bakırhan: Türkiye halklarını güçlü bir ülke uzlaşısına katkı sunmaya davet ediyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa