Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde emekçiler iş bırakacak
Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nde çalışan emekçiler, kötü çalışma koşullarına karşı yarın iş bırakacak.
Fotoğraf: Evrensel
Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde örgütlü Eğitim Sen, Eğitim-İş, Eğitim-Bir-Sen, Türk Eğitim-Sen ve Koop-İş sendikalarının iş yeri temsilcileri, işçi sağlığı ve iş güvenliği koşullarına uymaması nedeniyle bir araya geldi. İş yerinde yaşadıkları sorunlara ilişkin ortak mücadelede ilk adımı atan emekçiler yarın iş bırakacak.
Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nde çalışan Eğitim Sen üyesi Mustafa Aktağ, kötü çalışma koşullarına karşı sendikaların bir araya geldiğini anlattı. Daha önce Tarihi Saraçoğlu Mahallesi’nde bulunduklarını, restorasyon adı altında yeniden inşa gerekçesiyle 2021 yılının aralık ayında TÜİK’e ait binaya geçtiklerini belirten Aktağ, “Boşaltmak zorunda olunca, yer de bulunamayınca buraya geçtik” dedi. Şimdi bulundukları binanın depreme dayanıksız olduğunu gösteren ön raporla, TÜİK tarafından boşaltıldığını vurgulayan Aktağ, “Terk edilen bir devlet binasına başka bir birimin taşınması akla uygun değil” diye tepki gösterdi.
"BARDAKLARI TUVALETTE YIKIYORUZ"
Ayrıca binanın apartman yapısında olduğu için kamu binası olmaması gerektiğini belirten Aktağ şöyle devam etti: “Çalışma ortamı olarak uygun bir yer değil. Binada doğal gaz, su, elektrik tesisatları eski. Zaman zaman su baskınları da olmuştu. Katlarda bir tuvalet var, kadın erkek ayrı değil. Çok sayıda engelli personel olmasına rağmen özel tuvalet yok. Hizmet almaya gelen kişi ricayla kullanabiliyor, onlar için ayrı tuvalet yok. Yine engelli çalışanlar için asansör yok. Bardağı tuvalette yıkıyoruz çünkü mutfak yok. Fiziki koşulları elverişsiz. Burada bir kamu hizmeti yürütmek zor.”
Müdürlüğe bağlı yaklaşık 2 bin kurum olduğunu söyleyen Aktağ, “400 özel okul var, 400-500 tane buna bağlı muhtelif kurslar var. Ve bunların yüzde 80’i Kızılay’da. Herkes Dikmen’e gelmek zorunda. Dikmen’e gelip gitmesi boşa harcanan para anlamına geliyor. Kurumların personel sayıları toplam 20 bin civarında” dedi.
"SORUNLAR ÇÖZÜLMEZSE EYLEMLERE DEVAM EDECEĞİZ"
Sendikaların iş yeri temsilcileri olarak bir araya geldiklerini ifade eden Aktağ, “Orada bu konuyu ortak çözebiliriz dedik. Biz çalışanlar olarak muzdaripsek bir araya gelmeliyiz dedik. İmza kampanyası başlattık. Sendikalara çağrı yaptık, sorunumuz ortak birlikte çözelim diye. İş yeri temsilcileriyle bir toplantı yaptık. Toplantıda da ortak mutabakata vardık. İş bırakma kararı buradan çıktı” dedi.
Aktağ şöyle devam etti: “Merkezde, işçi sağlığı ve güvenliği açısından uygun bir bina olması, sadece çalışanların hizmet alan her kurumun ulaşabileceği bir bina talebinde bulunuyoruz. Sorunlarımızın çözülmemesi durumunda eylemlerimize devam edeceğiz.”(Ankara/EVRENSEL)