23 Ocak 2024 21:28
Son Güncellenme Tarihi: 23 Ocak 2024 23:23

İsveç'in NATO'ya üyelik protokolü TBMM'de kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda görüşülen İsveç'in NATO'ya katılımına ilişkin teklif Meclisten geçti

Fotoğraf: Metin Aktaş/AA

Paylaş

NATO'ya başvuru yapan İsveç'in birliğe katılımı TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Oylamada EMEP, TİP, Saadet Partisi, DEM Parti ve İyi Parti vekilleri "hayır" dedi. CHP, AKP ve MHP protokole evet oyu verdi. Oy kullanan 346 milletvekilinden 287'si kabul oyu, 55'i ret oyu verdi. 4 vekil çekimser yönde oy kullandı.

Genel Kurulda grup başkanvekillerinin yerlerinden söz almasının ardından grup önerileri görüşüldü.

MUHALEFETİN ÖNERİLERİ KABUL EDİLMEDİ

Saadet Partisi'nin yolsuzluklarla ilgili iddiaların araştırılması, İYİ Parti'nin depremde yaşanan kayıplar, DEM Parti'nin yerel seçimler, CHP'nin emeklilerin sorunları üzerindeki grup önerileri kabul edilmedi.

AKP'nin Meclis'in çalışma takvimine ilişkin grup önerisi ise kabul edildi.

Öneriye göre, Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) İsveç'in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi ile bazı uluslararası anlaşmalar gündemin ilk sıralarına alındı.

Genel Kurulda, İsveç'in NATO'ya katılımına ilişkin protokolün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifinin görüşmelerine başlandı.

Alınan sözlerin ardından yapılan oylamada protokol onaylandı. 287 kabul oyuna karşı 55 ret oyu verildi. 4 vekil çekimser yönde oy kullandı.

EMEP ‘HAYIR’ OYU VERDİ, ‘NATO’DAN ÇIKALIM’ DEDİ

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, İsveç’in NATO üyeliği oylamasına "hayır” oyu verdi. NATO’nun, ABD emperyalizminin öncülüğünde kurulan bir suç örgütü olduğunu belirten Bayhan, Türkiye’nin de NATO’dan çıkması gerektiğini vurguladı.

Bayhan "NATO'yu desteklemek ve genişlemesini savunmak işçi sınıfının ve ezilen halkların karşısında ABD emperyalizminin yanında yer almaktır.

Filistin için sahte gözyaşları dökenler, siyonist İsrail devletinin en büyük destekçisi NATO'nun genişlemesine onay vererek ABD emperyalizmiyle hukuk tazelemeyi amaçlıyorlar. Uluslararası tekellerin çıkarına savaşa hizmet ediyor. Biz buna 'hayır' diyoruz" diye konuştu.

"TÜRKİYE NATO’DAN ÇIKMALI"

Türkiye'nin böyle bir örgüt içerisinde yer almasının ne Türkiye'ye ne de bölge halklarına bir faydası olduğunu vurgulayan Bayhan, "NATO dağıtılmalıdır, Türkiye NATO'dan derhal çıkmalıdır. Türkiye'deki NATO üsleri kapatılmalıdır. Türkiye halkı ve bütün Ortadoğu halklarına NATO'nun dağıtılmasına ve NATO'ya karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

ERKAN BAŞ: NATO'NUN KENDİSİNE KARŞIYIZ

TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise kürsüden yaptığı konuşmada, "Biraz sonra oylama olacak ve pek çoğu neyi oyladığını bile bilmeyenlerin oyuyla tarihe bir iz bırakacağız. Biz NATO'nun kendisine karşıyız. Türkiye'nin NATO üyeliğine karşıyız. NATO'nun genişlemesine de karşıyız. Sizin çocuklarınız saraya, bizim çocuklarımız mezara devrini bitireceğiz. NATO’ya karşı mücadelenin önderliğini yaparken yitirdiğimiz Denizlerin, Mahirlerin bize armağanı olan bir sloganı da tutanaklara geçirmek istiyorum. Kahrolsun NATO! Kahrolsun emperyalizm! Yaşasın tam bağımsız Türkiye!" dedi.

FİNLANDİYA OYLAMASINDA ‘HAYIR’ DİYEN OLMAMIŞTI

Mart 2023'te Finlandiya'nın katılımı için yapılan oylamada hiçbir siyasi parti grubu 'hayır' oyu kullanmamıştı. AKP, CHP, İYİ Parti ve MHP üyeliğe onay verirken HDP, TİP, BBP, DEVA, DP ve Zafer Partisi Milletvekilleri oylamaya katılmamıştı.

GÖZLER MACARİSTAN'IN KARARINDA

Bir ülkenin NATO’ya kabul edilmesi için bütün üye ülkelerin onayı gerekiyor. İsveç'in NATO üyeliği için Türkiye'den sonra onay vermesi gereken son ülke olarak Macaristan kaldı. Macaristan Parlamentosu'nun Şubat ortasında toplanması bekleniyor.

NATO UKRAYNA SAVAŞI’NDA CANLANDIRILDI

Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı Ukrayna savaşı, ABD ve AB’li emperyalistler arasındaki anlaşmazlıkların geri plana itildiği ve bu güçlerin Rusya’ya yönelik ağır yaptırımlar ile Ukrayna’nın askeri ve ekonomik olarak desteklenmesi konusunda birleştikleri bir tablo ortaya çıkarmıştı.

Yani Ukrayna’daki savaş, “Beyin ölümünün gerçekleştiği” söylenen NATO’yu yeniden ayağa kaldırdı, ABD, bu savaşı Avrupa’daki varlığını güçlendirmek ve NATO üyesi AB ülkelerini kendi stratejisine bağlamak konusunda kullandı. Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusu yapmaları da bu stratejinin bir parçası oldu. İsveç ve Finlandiya, Mayıs 2022'de NATO'ya resmen üyelik başvurusu yaparak, Temmuz 2022'de NATO ülkeleri katılım protokolünü imzalamıştı.

ERDOĞAN YİNE PAZARLIK KONUSU YAPTI

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik başvurularının karşısında "veto kartı"nı öne sürmüş, "İsveç ve Finlandiya, NATO'ya üye olacaklarsa ittifakın 70 yıllık mensubu Türkiye'nin güvenlik endişelerini dikkate almak zorundalar" demişti. Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye'nin terörle ilişkilendirdiği örgütlerin faaliyetlerini engellemelerini, "terör suçlusu" olarak isim isim verdiği kişilerin iade edilmesini ve Türkiye’ye uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasını istemişti.

İsveç'te aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an yakma eyleminin ardından İsveç'le görüşmeler sekteye uğramıştı.

Türkiye daha sonra İsveç'in üyeliğine sıcak bakmadığını belirtip ilk etapta Finlandiya'nın tek başına üye olmasına sıcak bakacağının sinyalini vermişti. Finlandiya, İsveç'ten ayrı olarak NATO'ya katılmaya uzun süre yanaşmasa da daha sonra buna onay vermişti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İran Cumhurbaşkanı Reisi yarın Türkiye'ye gelecek

SONRAKİ HABER

Milyonlarca emekliye zam yok, emekli aylığı 10 bin TL'de kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa