25 Ocak 2024 14:20

Tayvan'da "Çin tehdidi" gerekçesiyle 1 yıllık zorunlu askerlik başladı

Çin’in egemenlik iddia ettiği ada ülkesi Tayvan’da hükümet, artan askeri tehdit gerekçesiyle 4 aylık zorunlu askerlik uygulamasını 1 yıla çıkardı.

Fotoğraf: Walid Berrazeg/AA

Paylaş

Çin’in egemenlik iddia ettiği ada ülkesi Tayvan’da hükümet, artan askeri tehdit gerekçesiyle 4 aylık zorunlu askerlik uygulamasını 1 yıla çıkardı.

Yeni askerlerin ilk grubu perşembe günü zorunlu görevlerine başladı. Tayvan’ın Taichung kentinde bulunan bir askere alma merkezinde toplanan bir grup genç erkek, köpekler çantalarında uyuşturucu olup olmadığını kontrol ettikten ve berberler kafalarını tıraş ettikten sonra askere alındı.

Reuters’ın haberine göre burada gazetecilere konuşan Subay Lien Chih-wei ise, “Ordunun yapısını düzenlemek ve savaş gücünü arttırmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu aynı zamanda askeri gücümüzü pekiştirmemiz için de bir temel oluşturuyor” dedi.

Tayvan ordusundan yapılan açıklamada ise, ilk etapta toplam 670 askerin 1 yıllık göreve başlayacağı duyuruldu. Açıklamada, “Karmaşık bir uluslararası ortam karşısında, düşmana karşı direnmek için güçlü bir irade inşa etmek birinci önceliğimizdir. Zorunlu hizmetin bir yıla uzatılması sadece acil savaş etkinliğini arttırmakla kalmayacak, aynı zamanda yedek personelin kalitesini arttıracak, seferberlik enerjisini güçlendirecek ve ulusal savunmanın genel savaş etkinliğini arttıracaktır” denildi.

ABD SİLAHLARIYLA HAZIRLIK

Daha önce açıklanan planlara göre askerler atış talimleri, ABD kuvvetleri tarafından kullanılan savaş talimleri ve tanksavar füzeleri ve Stinger uçaksavar füzeleri gibi daha güçlü silahların kullanımı dahil olmak üzere daha yoğun bir eğitimden geçecek.

Resmi diplomatik bağları olmamasına rağmen Çin’e karşı Tayvan’ın en önemli uluslararası destekçisi ve silah satıcısı olan ABD, zorunlu askerlik reformunu memnuniyetle karşılamıştı.

Tayvan’ın 2022’de askerlik süresini uzatacağını açıklamasının ardından Çin’den ise, “Tayvan halkını top yemi olarak kullanma” eleştirisi gelmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mine Kırıkkanat Elif Şafak'a açtığı 'intihal' davasını kazandı

SONRAKİ HABER

Düzce'de prefabrik evde çıkan yangında bir kadın hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa