Şırnak’ta sağlık sistemi çöküşte: 'Taşımalı sağlık sistemi', hastaneye çevrilen okullar
Şırnak İl Sağlık Müdürlüğünün 2023 yılına dair açıkladığı bazı veriler kentte sağlık sisteminin nasıl çöktüğünü gözler önüne serdi.
Arşiv | Fotoğraf: MA
Elif Ekin SALTIK
Diyarbakır
Şırnak birçok alanda olduğu gibi sağlık alanında da aldığı hizmetle son sıralarda yer alırken vatandaşlar nitelikli bir sağlık hizmetine erişmekte büyük zorluklar çekiyor. Şırnak İl Sağlık Müdürlüğünün 2023 yılına dair açıkladığı bazı veriler kentte sağlık sisteminin nasıl çöktüğünü gözler önüne serdi. Şırnak’ın kamusal sağlık hizmetlerinde memnuniyet oranı da 80. sırada.
Şırnak TÜİK verilerine göre hekim başına müracaat yoğunluğunun en yüksek olduğu 11. il ancak ciddi bir uzman eksikliği var. Bunun yanı sıra yeterli makine ve ekipman olmadığı için hastalar sağlığa erişmekte zorluk çekiyor. Hayati öneme sahip anjiyo merkezi sadece Şırnak merkezde var. 200 bin nüfusu ile Şırnak’ın en büyük ilçesi olan Cizre’de ise anjiyo cihazı yok. Kalp rahatsızlığı yaşayan birçok hasta ilçede yapılan ilk müdahalenin ardından 40 km uzaklıktaki hastaneye sevk ediliyor.
BİTMEYEN HASTANE İNŞAATLARI, YETERSİZ PERSONEL
Sistemde yaşanan sorunlar bununla da bitmiyor. 2020 yılında inşaatına başlanan ve 700 gün içerisinde bitirileceği sözü verilen Silopi Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi haziran ayında girdi maliyetlerinin yükseldiği iddiasıyla durdurulmuş, geçtiğimiz ay tekrardan yapılan ihale ile inşaatına devam edilmişti. 2023 yılında inşaatına başlanan ve 2024 mart ayında bitmesi sözü verilen Şırnak bölge hastanesi inşaatı ise temeli atıldıktan sonra birçok kez durdu.
Bir başka sorun ise kadınların ve çocukların sağlığa ve uzman doktora erişmemesi. Şırnak il merkezinde kadın ve çocuk hastanesi olmasına rağmen yeterli sayıda doktor olmamasından kaynaklı kadın ve çocuklar tedavi olmakta zorlanıyor. Devlet hastanelerinde haftalarca sıra bekleyen kadınlar, doktor eksikliğinden kaynaklı özel kliniklere başvurmak zorunda kalıyor.
"ÇÖZÜLEMEYEN SORUNLARIN FATURASINI YURTTAŞLAR ÖDÜYOR"
Şırnak’ta sağlık sisteminde yaşanan sorunlara dair konuştuğumuz DEM Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, yıllardır Şırnak özelinde sağlık hizmeti ile ilgili sorunlar yaşandığını söyledi. “Şırnak nüfusu gitgide artıyor, sağlık alanı Şırnak’ta ciddi bir çöküş içerisinde” diyen İrmez, çözülemeyen sorunların yurttaşlara fatura edildiğini söyledi. İrmez şöyle devam etti: “Bölgede 3 devlet hastanesi inşaatı var, bir tanesi Şırnak merkezde. Normalde 2024 mart ayında bitirilmesi gerekiyor, bakanlık inşaatın tamamlanmasının 2025’e sarkıtıldığını söyledi ancak böyle devam ederse 2025’te de bitirilmesi mümkün olmayacak. Beytüşşebap’taki mevcut devlet hastanesi için 2013 yılında riskli raporu düzenlendi ona rağmen 2023’e kadar herhangi bir işlem yapılmadı. 6 Şubat depremleri sonrası boşaltılması gerektiği söylendi. Hastanenin taşındığı yer bir okul. Orası yatılı bölge okulu olduğu için de öğrenciler köylerine gönderilmiş. Hem eğitim açısından hem sağlık açısından ciddi bir facia söz konusu” dedi.
KANSER HASTASI ÇOK, ONKOLOJİ UZMANI YOK
İrmez bölgedeki personel eksikliğine de şu sözlerle dikkat çekti: “Beytüşşebap’ta bir yurttaşın parmağı kopmuştu, Şırnak merkeze getirdiler, plastik cerrah olmadığı için burada herhangi bir işlem yapılamadı. Hastayı tedavi için Diyarbakır’da üniversite hastanesine sevk ettiler. Yine onkoloji uzmanı gelmişti, çok sevinmiştik. Şırnak genelinde 150’den fazla kanser hastası var, tedavileri sürüyor. Maalesef en son aldığımız habere göre onkoloji uzmanı da gitti. 150’ye yakın hasta ya Diyarbakır’a ya farklı illere gitmek durumda kalıyor. Termik santrali ile birlikte maalesef bölgemizde kanser hastası da yaygınlaşıyor.”
"KOŞULLAR NEDEN İYİLEŞTİRİLMİYOR?"
İrmez “Şırnak’ta, Cizre’de, Silopi’de yurttaşları sabah saat 4’te, 5’te çevre illerdeki hastanelere götürmek için hizmet veren dolmuşlar var. Hastalar için özel olarak taşıma işlemini gerçekleştiriyorlar” dedi. “Niçin Şırnak koşulları iyileştirilmiyor, geliştirilmiyor, personel eksikliği niçin giderilmiyor, hastalarımız niçin farklı illere gönderiliyor?” diye soran İrmez, “Mevcut sağlık sistemi artık yetmiyor, yetmediği gibi de beraberinde birçok sorun, sıkıntı getiriyor” şeklinde konuştu.