Kamu işçilerinden sendikacılara ‘ek protokol’ öfkesi: O koltukları terk edin
Türk-İş ve Hak-İş'in kamu çerçeve protokolünde yer alan enflasyon artışı yerine rakam yazıp bunu ek zam diye duyurması kamu işçilerinin öfkesini büyüttü: "Yöneticileri değiştirmekten başka çare yok."
Fotoğraf: Evrensel
Hilal TOK
İstanbul
Türk-İş ve Hak-İş’in hükümetle el ele vererek kamu çerçeve protokolünde yer alan enflasyon artışı yerine rakam yazıp bunu ek zam diye duyurması kamu işçilerinin öfkesini büyüttü. Türk-İş’e bağlı T. Harb-İş ve Demiryol-İş’e üye işçiler konfederasyon ve sendika yöneticilerine istifa çağrısı yaptı. İşçiler, “Bu yöneticileri değiştirmekten başka çare yok, o koltukları size dar edeceğiz” dedi.
Asgari ücretin belirlenmesinin ardından aldıkları ücretlerle asgari ücret arasındaki makasın daraldığını belirten kamu işçileri ocak ayının ilk günlerinden itibaren ek zam talebiyle eylemlere başladı. Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş üyesi işçiler inisiyatif alarak yemekhanelerde ses çıkarma eylemleri, fabrikalardan kent merkezlerine yürüyüşler yaparken, üyelerinin bastırmasıyla Harb-İş de eylem takvimi açıkladı.
BAKAN TÜRK-İŞ’İN TOPLANTISINA KATILDI
Eylem takvimine göre 27 Ocak’ta Ankara’da yapılması planlanan miting, Türk-İş’in ek zam için eylem kararı alacağı iddiasıyla 29 Ocak’ta yapacağı toplantı gerekçesiyle iptal edildi. Türk-İş geçen hafta sonu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) yetkililerinin de katılımıyla Kamu Koordinasyon Kurulunu topladı. Bu toplantıda hükümet temsilcileri ek zam yapılmayacağını söylerken, Türk-İş yöneticileri de 29 Ocak’ta yapılan toplantıda bunun duyurusunu yaptı ve ek protokol imzalamak için Çalışma Bakanlığına gitti.
EK ZAM OYUNU
Görüşmenin ardından işçilere önce “Yürürlük tarihi martta olan sözleşmelerin ocağa çekildiği, bu şekilde işçilerin yüzde 12.5’lik bir ek zam alacağı” şeklinde yanıltıcı bilgiler verildi. Daha sonra üçüncü 6 aylık döneme mart ayında giren işçilere yüzde 32.5’lik zam yapıldığı söylendi. Son olarak ise imzalanan ek protokol paylaşıldı. Kamu işçileri uzun bir süre paylaşılan ek protokoldeki karmaşık ifadeleri anlamaya çalıştı. 9 Mayıs 2023’te imzalanan kamu çerçeve protokolüyle 29 Ocak 2024’te imzalanan ek protokol karşılaştırıldığında ise gerçek ortaya çıktı. 9 Mayıs’ta 2023’te imzalanan kamu çerçeve protokolünde kullanılan “enflasyon farkı”, “enflasyon artışı” ifadeleri yerine, ek protokolde bu artışa denk gelen rakamlar yazıldı. Yeni protokole göre ek zam yapılmazken konfederasyon ve sendika yöneticileri bunu “Ek zam alındı” şeklinde duyurdu. Bu durum karşısında öfkeleri büyüyen, bunu oyun olarak nitelendiren kamu işçileri, bunun ek zam talebini bastırmak anlamına geldiğini ifade ederek Türk-İş, Harb-İş ve Demiryol-İş yöneticilerini istifaya çağırdı. Bazı işçiler ise tepkisini sendikalardan istifa ederek gösterdi.
"BU SENDİKALARI DEĞİŞTİRMELİYİZ"
Ankara’da yapacakları mitinge Türk-İş eliyle ket vurulduğunu ve Harb-İş yöneticilerinin de buna ortak olduğunu dile getiren bir savunma sanayi işçisi, “Bana verilen hiçbir şey yok. Yine hüsrana uğradık. Bizi yine enflasyon altında bıraktılar. İşi bırakmayı düşünen arkadaşlarımız var. Sendikadan istifayı düşünen arkadaşlarımız var. Ama Türk-İş’in, Harb-İş’in başındakilerinin değişmesi lazım. Bunların derdi herhalde milletvekili olmak, bu yüzden hükümete göz kırpıyorlar. İşçinin hepsi borç batağında, kimse yerinden kıpırdayamıyor” dedi.
Bir araya gelerek sendikayı değiştirmeye yönelik bir tartışma yürüttüklerini aktaran işçi, “Bizi savunmayanları değiştireceğiz. Sendikacılar bizden üç kat fazla maaş alıyor. İndireceğiz, değiştireceğiz onları. Yoksa başka türlü olacağı yok. Taşın altına elimizi değil de vücudumuzu koyacağız artık. İşin gerçeği şu; Mücadele olmadan ekmek olmuyor” dedi.
"HESAP SORMAMIZ GEREKİYOR"
Bir başka işçi de “Eylemlere kaldığımız yerden, hakkımızı alana kadar devam etmeliyiz. Hakkımızı savunmayan adamların derhal o koltukları terk etmesi gerek. Nasreddin Hoca’nın kediyi tartalım fıkrasına döndü bizim olay. Başımızdaki sendikacılara oy verenler bir kez daha düşünsün. Harb-İş genel başkanı bu işçinin yüzüne nasıl bakacak merak ediyorum” ifadelerini kullandı.
Sendikacılara “Bile bile eylem kararından vazgeçip bu protokolü imzaladılar” diye tepki gösteren bir başka işçi de şunları söyledi: “Doğru dürüst enflasyon farkı bile alamayan sendikamız basiretsiz ve dirayetsiz kişilerle dolu. Yatacak yerleri yok. Yine kandırıldık. Madem zam alamıyorlar, bu koltukları meşgul etmesinler. Bir de altına imza atıyorlar sanki kendileri almış gibi. Hükümetin zaten verdiği bu olacaktı. Hesap soracağımız yer Harb-İş’teki sendikacılar.”
DEMİRYOL-İŞ’TE BAŞTEMSİLCİ İSTİFA ETTİ
Anlaşma sonrası Demiryol-İş’in örgütlü olduğu Türasaş’ın Eskişehir’deki fabrikasında Baştemsilci Halil Karaca, görevinden istifa ettiğini duyurdu. Karaca işçilere gönderdiği mesajda şu ifadelere yer verdi: “Değerli arkadaşlar, 2022 yılı sonu itibarıyla yüklenmiş olduğum görevi bugün itibarıyla bırakmanın hem kendimin hem de bu makamın onurunu korumak açısından doğru olduğu kanaatine vardım. Görev yaptığım sürece öğrendim, baştemsilci arkasında iş arkadaşını, gücünü hissettiği sürece başarılı olabilir. Bu gücü onun olmazsa olmazıdır. O güç o itibar varsa gerektiğinde amire memura taşerona müteahhitlere bunu hissettirebilir. Bu yoksa boş bir koltuktan öteye geçemez. Örneğin yemekhanede yuhalanan bir temsilciyi ne garson ne aşçı ne müteahhit takar. Yaşadığımız bu son süreçte gerek baştemsilcilik önünde toplanılarak gerek yemekhanede yuhalamaya varan tepkilerin başta temsilcilere yapıldığı aşikardır. Artık oluşan tepkilerin 1952’den beri var olan ve bundan sonra da var olacak bu kuruma zarar vermeye başlamış olduğunu şahsım adına görüyorum. Görev yaptığım pırlanta gibi insanlardan onları yolda bıraktığım için özür dileyerek baştemsilcilik görevinden istifa ediyorum.”
Öte yandan fabrikada işçiler de yemekhanede çatal ve kaşıkları masaya vurarak sendikacıları protesto etti, Türk-İş ve Demiryol-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ı istifaya çağırdı.
"HARB-İŞ YÖNETİCİLERİNİ İSTİFAYA DAVET EDİYORUZ"
Harb-İş üyesi işçiler, Harb-İş’e mail atarak sendikacıları istifaya çağırdı. “Tam olarak tarihe geçtiniz” başlığıyla gönderilen maillerde şu ifadeler kullanıldı:
Tarihi sözleşme yaptık MSB işçisi fazladan bir araba, bir ev alabilecek dediniz, bunu davul zurna ile kutlayıp halaylar çektiniz, iki ay sonra ay sonunu getiremez olduk.
Panik yok, sizin için refah payı, seyyanen, savunma sanayi primi alırız dediniz, bunun için kapı kapı gezdiniz, gittiğiniz her kapı suratınıza kapandı. Kimseyi ikna edemediniz.
Bizi kimse takmıyor eylem yapalım dediniz, eylem kararları aldınız. Aldığınız 5 eylem kararının 3’ünü iptal ettiniz.
Türk-İş ile büyük eylem yapacağız, sesimizi daha gür duyuracağız dediniz, sesimizin duyulacağı Ankara eyleminin içine ettiniz.
Türk-İş yüzde 49.25 alacak, biz de üstüne koyacağız kırmızı çizgilerimiz var dediniz, 2 ay sonra alınacak zammı enflasyon ile birlikte yüzde 32.57’ye anca tamamlayabildiniz.
Aylardır işçiye sadece hayal sattınız. Öyle tarihi bir sözleşme yaptınız ki, yıllardır Milli Savunma Bakanlığı (MSB) işçisinden daha düşük maaş alan astsubay, uzman çavuş, uzman onbaşı, uzman er, memur, temizlik işçisi olarak çalışanların maaşlarına bizleri hayranlıkla bakmaya mahkum ettiniz, tam olarak tarihe geçtiniz.
Biliriz tok açın halinden anlamaz. 100 bin liranın üstünde maaş alan sizin gibiler, 20 bin lira alan MSB işçini hiç anlamaz.
Bu sebeple bir MSB işçisi olarak, bizi anlamayan anlasa da gereğini yapamayan siz basiretsiz sözde sendikacıları istemiyoruz.
Size düşen MSB işçilerinin geleceği için bir iyilik yapmak ve istifa etmektir. MSB işçileri olarak siz Türk Harb-İş yöneticilerini istifaya davet ediyoruz.