EMEP'ten “6 Şubat’ta 6 Gerçek” açıklaması: Deprem bölgesinde eğitim de gözden çıkarıldı

EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca “6 Şubat, 6 Yalan-6 Gerçek” videolarının üçüncüsünü deprem bölgesinin eğitim sistemine ayırdı.

07 Şubat 2024 15:59
Paylaş

Emek Partisi’nin (EMEP) 6 Şubat depremlerinin 1. yılında yayınladığı “6 Şubat, 6 Yalan-6 Gerçek” videolarının üçüncüsü deprem bölgesinin eğitim sistemine ayırdı. EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, deprem bölgesindeki okulların, öğrencilerin ve öğretmenlerin durumunu Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Örgütlenme Sekreteri İzzet İldeş'le birlikte değerlendirdi.

OKUL YOK, MATERYAL YOK, ÖĞRETMEN YOK

Bölgedeki en büyük sorun alanlarından birinin eğitim olduğunu söyleyen Karaca, milyonlarca öğrencinin eğitimden yoksun olduğunu belirterek "Eğitim emekçileri büyük bir yalanın ortasında, eğitimin bütün yükünü sırtlanır durumdalar. Ama tıpkı diğer alanlarda olduğu gibi eğitim alanında da pembe bir tablo çiziyor iktidar. Öğrenciler kamusal eğitime ulaşamıyor. Milli Eğitim Bakanlığı telafi eğitimleri yerine TÜGVA gibi dini vakıflara okulları tahsis ederek dini eğitimler verdi." dedi.

İktidarın "asrın felâketi" örtüsü altında kendi sorumluluğunu gizlemeye çalıştığını belirten Karaca, "Emek Partisi olarak söylenen bütün yalanların karşısına halkın gerçeklerini koymaya ve bu gerçekler için mücadeleyi örgütlemeye devam edeceğiz." dedi.

PSİKOSOSYAL DESTEK YERİNE MANEVİ DEĞER EĞİTİMİ

Eğitim-Sen'in depremin yıldönümünde deprem bölgesindeki ziyaretlerindeki gözlemlerini aktaran İzzet İldeş öğretmen ve öğrencilerin birçok sorununun henüz çözüm bulamadığını kaydetti. Deprem bölgesinde yaklaşık 4 milyon öğrenci ve 230 bin öğretmenin görev yaptığını belirten İldeş, hükümetin açıkladığı verilerin gerçekle örtüşmediğini tespit ettiklerini bildirdi.

Eğitim emekçilerinin başta  barınma  ve ulaşım olmak üzere birçok sorunla boğuştuğunu aktaran İldeş "Hem barınma hem de okul için kullanılan konteynırlarda hijyen malzemesi ve temiz suya erişimle ilgili ciddi sıkıntılar var. Depremden sonra birçok okul taşımaya alındı. Taşınan okullarda 3 okul bir arada eğitim görüyor. Mevcutlar çok kalabalık. Ders saatlerinin 30 dakikaya düşürülmesi eğitimciler açısından müfredat yetiştirememeye, öğrenciler açısından merkezi sınavlarda adaletsizliğe sebep oluyor. Başarıda aksaklığa sebep oluyor. Eğitimci ve çocuklar psikososyal destek alamıyor. Bu kişiler en ufak sarsıntıda dahi tedirginlik yaşıyor. Bu durum ders başarısına da yansıyor." değerlendirmelerinde bulundu.

İlgililerin sorumluluklarını yerine getirmemesinin doğal afeti felakete dönüştüğünü söyleyen İldeş felaketin devam ettiğini kaydederek "Zaten eşitsiz bir eğitim sistemi var ancak depremzede çocuklar eşitsizliği katmerli yaşıyor. Geçen seneki sınav sonuçları da bunu gösterdi. Birçok konudan muaf olmalarına rağmen depremzede çocuklar ciddi sorunlar yaşadı. Başka illere taşınan çocuklar da adaptasyon ve diğer psikolojik sorunları yaşadı. Bölgeye psikososyal destek için gönderilen rehber öğretmenler bir süre sonra geri çekilmek zorunda kalındı. Psikososyal destek diye 'manevi değer' üzerinden bölge okullarını tarikat ve cemaatlerin arka bahçesine döndürdüler." şeklinde konuştu.

Öğretmenlere verilen sözlerin tutulmadığını söyleyen İldeş, öğretmenlerin tayin hakkının ortadan kaldırıldığını; deprem tazminatı, hizmet puanların yüzde yüz arttırılması gibi hususların askıya alındığını kaydetti.

BAKAN TEKİN'E ZOR SORULAR

EMEP'li Sevda Karaca, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e verdiği yazılı soru önergesi ile deprem bölgesindeki eğitimin durumunu şöyle sordu:

  • Deprem bölgesindeki okul sayısı kaçtır? Deprem bölgesinde ağır hasarlı, orta hasarlı ve hafif hasarlı okul binası sayısı kaçtır?
  • Deprem bölgesindeki ve deprem olması beklenen illerdeki okulların kaçında hasar tespiti ve risk analizi yapılmıştır?
  • Deprem bölgesinde kullanılamaz hale gelen okul sayısı kaçtır? Orta ve hafif hasarlı okul binalarının kaç tanesinde eğitime devam edilmektedir? Eğitime devam edilen okullardaki dersliklerde okul türlerine göre sınıf mevcudu kaçtır?
  • Deprem bölgesinde mevcut ihtiyacı karşılamaya dönük kaç okul binasına ihtiyaç vardır? Yapımı tamamlanan okul kayısı kaçtır?
  • Depreme bölgesinde kaç öğrenci bulunmaktadır? Bu öğrencilerin kaç tanesine yemek verilmektedir? Verilen yemeklerin içeriği ve kalorisi nedir? Yemekler hangi kurum ya da kişiler tarafından denetlenmektedir? Yemek ihaleleri hangi şirketlere verilmiştir?
  • Deprem bölgesinde depremden önceki ve sonraki öğretmen sayısı kaçtır? Hali hazırda ihtiyaç duyulan öğretmen sayısı kaçtır? Bunlardan kaçı kadrolu, kaçı sözleşmeli, kaçı ücretlidir? Öğretmenlerin branşlara göre dağılımı nedir?
  • Deprem dolayısıyla örgün eğitime devam edemeyen öğrenci sayısı kaçtır? Bu öğrencilerden kaç tanesi kız çocuğudur?
  • Deprem bölgesindeki öğrencilerin ve öğretmenlerin kaç tanesi psiko-sosyal destek almaktadır? Destek alan öğrencilerin yaş dağılımı nedir?
  • Deprem bölgesinde konteynırda barınmak zorunda kalan öğrenci ve öğretmen sayısı kaçtır? (HABER MERKEZİ)
Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İzmir’de çeşitli iş kollarında çalışan kamu işçileri: Ek protokol kayıpları karşılamıyor

SONRAKİ HABER

Ek protokole imza atan Türk-İş ve Hak-İş tepkiler üzerine açıklama yaptı: Memnun değiliz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa