TMMOB: Göçük altındaki işçi sayısının resmi rakamın 5 katı olduğu yönünde bilgi aldık
TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Başkanı İrfan Türkkolu, İliç’teki madende göçük altında kalan madencilerin sayısının resmi rakamın beş katı olduğu yönünde bilgi aldıklarını söyledi.
Fotoğraf: DHA
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü toprağın göçmesi sonucu 9 kişiye ulaşılamadığını açıkladı. Yetkililer tarafından açıklanana kayıp sayısının gerçeği yansıtmadığını belirten TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Başkanı İrfan Türkkolu "Bize gelen açıklamalar resmi rakam ile uyuşmuyor, göçük altında kalan madencilerin resmi rakamın beş katı olduğu yönünde bir bilgi geldi bize" dedi.
"BİZE GELEN BİLGİ İLE RESMİ RAKAM UYUŞMUYOR"
T24’ten Ege Vural Hükümdar’a konuşan TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Başkanı İrfan Türkkolu “Sadece şimdi değil, açıldığı zamandan bu yana bölge sağlığını tehdit eden bir madendi. Kaç kere kapatılması gerektiğini söylesek de yetkili kişiler maalesef madenin kapasitesini artırarak bize cevap verdiler” dedi.
Yetkililer tarafından yapılan kayıp sayısı açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirten Türkkolu, “Açıkçası bize gelen açıklamalar resmi rakam ile uyuşmuyor, göçük altında kalan madencilerin resmi rakamın beş katı olduğu yönünde bir bilgi geldi bize" dedi.
"YAĞMUR YAĞARSA BÖLGEDE GAZ ZEHİRLENMESİ OLUR"
Arama ve kurtarma çalışmalarına katılacak olan ekiplerin mutlaka eğitimli kişiler olması gerektiğinin altını çizen Türkkolu, yaşanan katliamın ardından en büyük temennilerinin gaz zehirlenmesi meydana gelmemesi adına yağmur yağmamasının olduğunu söyledi.
Türkkolu, bir an önce bölge halkının sağlığı için gerekli adımların atılması konusunda yetkililere seslendi.
"ÖN GÖRÜLEBİLİR OLAYLAR KAZA VE KADER DEĞİLDİR"
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, yaşanan katliama dair yazılı açıklama yayımladı. Alanda doğadan çıkarıldığı haliyle kırma eleme tesisinde boyutlandırılarak yığın haline getirilen ve altın cevherini de içeren kayacın, siyanürle zenginleştirildiği belirtilen açıklamada şunlar ifade edildi: "Olayın meydana geldiği alanda yapılan siyanür uygulaması göz önünde bulundurulduğunda, çevresel bakımdan da büyük bir facianın yaşandığı anlaşılmaktadır. Madencilik faaliyetleri sırasında oluşturulan bu denli büyük yığınların kaymaması için gerek proje aşamasında gerekse de uygulama aşamalarında, mühendislik bilgisi ve disiplinin dışına çıkılmamalıdır. Yığının kaymaması için yığının stabilite hesapları, mevsimsel koşullar da göz önünde bulundurularak özenle yapılmalı, periyodik olarak teknik takibi sağlanmalıdır. Tüm bu veriler ışığında işçilerin milyonlarca metreküp kaya kütlesinin altında kaldığı, çevreye tonlarca siyanürle kirlenmiş kaya kütlesinin yayıldığı bir faciada ihmaller zincirinin olduğu açıktır. Aynı maden sahasında 2022 yılında yaşanan siyanür sızıntısı sonrası odamız tarafından yapılan açıklamada belirttiğimiz; kamu çıkarlarından uzak, kaynakları, doğayı, halkı ve insanı esas almak yerine, yandaşı koruyan mevcut yanlış ekonomi ve madencilik politikaları nedeniyle yeni bir facia yaşanmıştır ve bu zihniyet terkedilmedikçe yaşanmaya devam edecektir. Bu tür faciaların yaşanmamasının yolunun mühendislik bilgi ve disiplinini terk etmemekten geçtiğini hatırlatır, madende çalışan işçiler ve ailelerine; yöre halkına ve halklarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız. TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu olarak yaşanan facianın haberi alınır alınmaz teknik ekip oluşturularak bölgeye hareket edilmiştir. Yapılacak incelemeler sonucunda kamuoyu daha detaylı bir şekilde bilgilendirilecektir."
DEZENFORMASYONLA MÜCADELE MERKEZİ İDDİAYI YALANLADI
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), "Erzincan'da göçük altında kalan madencilerin sayısı resmi rakamın beş katı" iddiasının doğru olmadığını bildirdi.
Merkezin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Bazı basın yayın organlarında yer alan, 'Erzincan'da göçük altında kalan madencilerin sayısı resmi rakamın beş katı' iddiası doğru değildir. Erzincan İliç'teki altın madeni alanında yaşanan toprak kaymasının ardından yapılan sayımda, maden sahasında çalışan 667 işçiden 9'una henüz ulaşılamamıştır."(HABER MERKEZİ)