Aile Hekimleri vergide adalet istiyor: Anagold’un milyon dolarlık borcunu silenlere sesleneceğiz
Aile hekimleri vergide adalet için 21 Şubat’ta eyleme başlayacak. Şirketlerin milyonlarca dolarlık borçlarının silindiğini hatırlatan Dr. Emrah Kıırmlı “Talebimiz bu rakamlardan fazla değil" dedi.
Fotoğraflar: Sağlık çalışanlarının eylemi (solda), Evrensel, | Emrah Kırımlı (sağda), İstanbul Tabip Odası
Kübra KIRIMLI
Ankara
Bir aile hekimi yılda ortalama 300 bin TL vergi ödüyor. ‘Enflasyon artarken maaşlarımız eriyor’ diyen aile hekimleri ‘vergide adalet’ talebiyle 21 Şubat’tan itibaren süresiz eylem kararı aldı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK) Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, İliç’teki faciaya neden olan Anagold’un 7.2 milyon dolar vergi borcunu silindiğini hatırlatarak “Bizim talebimiz silinen bu vergi borcundan daha fazla değil. Aile hekimlerine kaşıkla verdiklerini kepçeyle alıyorlar. Ekonomik krizin yükünün sırtımıza yüklenmesini istemiyoruz. Vergilerin adaletli bir şekilde düzenlenmesini istiyoruz” dedi.
Aile hekimlerinin memur olmadıklarını, kamuya ait olmayan kiraladıkları binalarda çalışan sözleşmeli çalışan statüsünde bulunduklarını dile getiren Dr. Emrah Kırımlı, yüksek vergi ödemelerinin esas gerekçesinin de bu olduğunu söyledi. ‘Vergide adalet’ talebiyle 21 Şubat Çarşamba günü eylemlere başlayacaklarını söyleyen Dr. Kırımlı, taşeron nasıl parça başı iş alırsa aile hekimlerinin de günün üzerinden ücrete tabii olduğunu belirterek “Ek ve seyyanen ödemeler hastanelerde çalışan doktorların maaşının içerisine dahil olmuyor ama biz de bu dahil ediliyor. Bu yüzden bordrolarımız daha yüksek görünüyor ve vergi dilimimiz yılın şubat ayı itibarıyla 200 bin TL’nin üzerinde çıkıyor” dedi.
"YILDA 300 BİN TL VERGİ ÖDÜYORUZ"
Aile hekimlerinin bordroları nedeniyle vergi kesintilerinin yüksek olduğuna dikkati çeken Dr. Kırımlı, “Aile hekimlerinden yapılan vergi kesintisi 5. ayda yüzde 35’i buluyor. Bordroya yatırılan 100 bin TL’nin 35 bin TL’si vergi olarak kesiliyor. Bir aile hekimi yıl içinde 300 bin TL vergi ödemiş oluyor. Devlet bize yatırdığı enflasyon farkının daha fazlasını vergiyle geri alıyor ve aslında biz zam almamış oluyoruz. Kaşıkla verdiklerini kepçeyle alma hikayesi yaşadığımız” ifadelerini kullanarak bu yüzden aile sağlığı merkezlerinde ASM çalışan doktorların ayrıldığını söyledi.
"DEPREM BÖLGESİNDE MAAŞLAR DÜŞTÜ"
On bir ilde yıkıma neden olan deprem bölgesindeki meslektaşlarının da benzer sorunlar yaşadığına vurgu yapan Dr. Kırımlı “Depremden kaynaklı çalıştığı ASM yıkıldığı için çalışma yerini değiştiren aile hekimleri cezalandırıldı. Örneğin Hatay’da 58 ASM yıkıldı ve iş yerleri yıkılan meslektaşlarımız yine Hatay’da başka bir ASM’de çalışmaya devam ettiler. Ama aile hekimleri nüfus üzerinden ücretlendirildiği için meslektaşlarımızın ücretlerinden kesinti oldu. Bu yüzden istifa ettiler. Normalde çalıştığı kurum yıkıldığı için teşvik edilmesi gereken aile hekimleri cezalandırıldı, maaşları düştü” diye konuştu.