14 Şubat 2024 17:39
Son Güncellenme Tarihi: 14 Şubat 2024 21:43

İllerden İliç tepkisi: İliç’in sorumlusu toprakları sermayenin talanına açan iktidardır

Erzincan İliç’teki maden faciası ile ilgili illerde yapılan açıklamalarda facia protesto edilerek; “İliç’in sorumlusu toprakları yerli ve yabancı sermayenin talanına açan iktidardır” denildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Erzincan İliç Çöpler Altın Madeninde yaşanan maden katliamı illerde yapılan açıklamalarla protesto edildi açıklamarda Anagold'un madeninde siyanürlü yığın liçi sahasındaki çökme sonucu oluşan göçük altında sadece işçilerin değil siyasi iktidarın da kaldığı belirtilerek; İliç’in sorumlusu toprakları yerli ve yabancı sermayenin talanına açan iktidardır” denildi.

İSTANBUL'DA ÇALIK HOLDİNG ÖNÜNDE PROTESTO

İliç'teki maden katliamı, İstanbul’da Anagold Madencilik şirketinin yüzde 20’lik ortağı Çalık Holding önüne ekoloji ve emek örgütleri tarafından protesto edildi.


EDREMİT | İKTİDAR, ŞİRKETLERLE EL ELE EKOKIRIM VE İNSANLIK SUÇU İŞLİYOR!

Edremit Demokrasi Platformu Erzincan İliç'te altın madeninde yaşanan göçük ve altında kalan işçilerle ilgili Altınoluk Cumhuriyet Meydanında basın açıklaması gerçekleştirdi. Emperyalist şirketlerin bir yandan doğayı katlederken, diğer yandan işçilerin canına da kastettiği belirtilen açıklamada "Emperyalist şirket Türkiye'yi terket", "Havama, suyuma, toprağıma dokunma", "Tüm sorumlular yargılansın" vb. sloganları atıldı.

Yapılan basın açıklamasında, madenin kuruluşundan bu yana doğada ve insan sağlığında yarattığı tahribat anlatıldı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Açtığımız davalarla engellemeye çalıştığımız ve savrulan tüm tehditlere rağmen vazgeçmediğimiz mücadele ne yazık ki göçük altında kalan canları kurtarmaya yetmedi. Zehirli kimyasallar içeren milyonlarca ton atığın çökmesi sonucu çalışan işçiler göçük altında kaldı. Kaç canın göçük altında olduğunu, ne kadar alanın zehirlendiğini bilmiyoruz. Siyanür ve toksik kimyasallarla koca bir Fırat havzası ve Fırat'ın ulaştığı tüm uluslararası sular tehdit altında. Ekokırıma yol açan facianın sonuçları, kamu yararı gözetmesi gereken kurum ve temsilcilerince ısrarla halktan gizleniyor."

"Sabırlı Deresi üzerindeki menfezleri kapatmak zehirli atığın Fırat Nehri'ne ulaşmasını durdurabilecek mi? Yeraltı sularına karışması bu yolla engellenebilecek mi? Bu süreçte buharlaşarak havaya karışan hidrojen siyanürün, ölümlere yol açması önlenecek mi? Şimdiye kadar yalan beyanlarla ÇED raporları hazırlatan şirket ya da bu raporlara rant ortaklığı sebebiyle göz yuman siyasi iktidar, bu sorulara doğru yanıtları verecek mi?" soruları yöneltildi ve ekoloji hareketinin şu yanıtı ifade edildi: "Yaşanılan tartışmasız ekokırım olup doğaya, tüm canlılara ve insanlığa karşı kasıtlı olarak işlenmiş bir suçtur. Çöpler Altın Madeni ve Anagold şirketi acilen kapatılmalıdır. Suça ortak olan tüm kamu görevlileri ve şirket yetkilileri hakkında soruşturma açılmalı ve yurtdışına çıkış yasağı getirilmelidir. Siyanür liçli madencilik yasaklanmalıdır."

Açıklama şu ifadelerle son buldu: "Ekokırım alanı, bağımsız gözlemcilerin denetimine açılmalı, delillerin karartılmasının önüne geçilmeli, süreç kamuoyuna açık biçimde yürütülmelidir. İnceleme heyetlerimizle suç mahallinde olacak ve bu süreci yakından takip ederek sorumlularının kanun önünde hesap vermelerini sağlayacağız. Ülke genelindeki eylemlerimizle bu suçu unutturmayacağız." (Balıkesir/EVRENSEL)


ANTALYA | "HESABININ SORULMASI İÇİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri Eğitim-Sen Antalya şubesinde bir basın toplantısı yaparak Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan, Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeninde meydana gelen göçük ve Antalya/da yaşanan sel baskınları ile ilgili bir basın toplantısı yaptı.

Basın açıklamasını okuyan ESM Şube Başkanı Tanju İşeri ‘’Tarih: Şubat 13, 2024 Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan, Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeninin cevher döküm sahasında toprak kayması yaşanırken ilk açıklamalara göre 9 işçi göçük altında kaldı; tonlarca siyanürlü solüsyon ve toprak çevreye saçıldı. İşçilerin milyonlarca metreküp kaya kütlesinin altında kaldığı, çevreye tonlarca siyanürle kirlenmiş kaya kütlesinin yayıldığı bir faciada ihmaller zincirinin olduğu açıktır. Kayıp emekçilerin bir an önce sağ salim bulunmasını temenni ediyoruz” dedi.

Yaşanan faciaya yol açan nedenlere ait pek çok soru bulunduğunu vurgulayan İşeri şu soruları sordu; “Liç yığınının kaymaması için stabilite hesapları yapıldı mı? Hava durumu ve iklim değişikliğine dair önlemler alındı mı? Bölgenin depremsellik haritasına uyuldu mu? Kayma sonucunda ne kadarlık alanı etkileyeceği hesaplandı mı? Son olarak soruyoruz: Çıkarılan altından elde ettiğiniz kirli karlar; kaybettiğimiz muhtemel canlara, çevreye ve doğaya verdiği zarara değdi mi? Biliyoruz ki bu sorular biz ısrarlı bir mücadeleyle gündeme getirmediğimiz müddetçe cevapsız kalacak, iktidar bugüne kadar kol kanat gerdiği şirket yine cezasızlıkla ödüllendirilecektir.’’

“Bu toprakların yerli ve yabancı sermaye tarafından talan edilmesine göz yumanların; emekçilerin canı, kanı üzerinden zenginleşenlerin peşini bırakmayacağız! Kamu çıkarlarından uzak, kaynakları, doğayı, halkı ve insanı esas almak yerine, yandaşı koruyan mevcut yanlış ekonomi ve madencilik politikaları nedeniyle yeni bir facia yaşanmıştır ve bu zihniyet terk edilmedikçe yenileri yaşanmaya devam edecektir” denilen açıklamada yeni maden ve iş cinayetlerinin yaşanmaması adına Erzincan’da yaşanan facianın sorumlularından gerekli hesabın sorulması için takipçi olunacağı vurgulandı. (Antalya/EVRENSEL)


ESKİŞEHİR

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği siyasi partil ve sivil kitle örgütleriyle birlikte İliç’te meydana gelen maden faciası ile ilgili açıklama yaptı.

Açıklamayı Okuyan ESÇEVDER Başkanı Sadık Yurtman, "Erzincan / İliç / Çöpler Altın madenin de yaşanan siyanürlü pasa dağında çökme meydana geldiğini, işçilerin toprak altında kaldığını, siyanürlü çözeltinin Fırat nehrine karıştığını üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Siyanürlü toprağın altında kalanların bir an önce kurtarılmasını umuyoruz” dedi.

Aynı işletmede 21 Haziran 2022 yılında siyanür çözeltisi taşıyan borunun patladığı ve 210 m3 siyanür çözeltisinin toprağa karıştığını hatırlatan Yurtman; “Daha sonra Eylül 2022 de tekrar üretim izni aldı. Çevre Aktivisti Sedat Cezayirlioğlu uluslar arası Ceza mahkemesi ( UCM ) ne başvurmuş idi. Ayrıca Türk Mimar Mühendisler Odaları Birliği ( TMMOB ) Biri 2. Kapasite arttırımı ile ikincisi ÇED gerekli değildir ile ilgili olarak 06 Aralık 2023 de 2 adet dava açılmıştı. Ayrıca Anayasa Mahkemesine işletilen Altın madeninin özel yaşamı ve sağlığı tehdit ettiği iddiası ile yapılan başvuruda yurttaşı haklı bularak ihlal ve yeniden yargılanması kararı vermişti" diyerek madenin geçmiş dönemde de tahribatlara sebep olduğunu hatırlattı.

Siyanürlü Altın madenlerinin ve havuzların Eskişehir için de büyük tehdit olduğunun altını çizen Yurtman şunları söyledi; "Çöpler Altın maden işletmesi Anagold ve Çalık Holdingin ortaklarından olup, Anagoldun 7,2 milyon dolar vergi borcunun silindiği hafızalardadır. Son yıllarda Türkiye'nin hemen her yerinde olduğu gibi, Eskişehir'imiz de kar etmek dışında hiçbir amacı olmayan madencilik şirketlerinin hedefindedir. Bu şirketler, bitmek bilmez kar hırslarıyla milyonlarca insanımızın yaşam alanını, suyunu, toprağını, doğasını ve nihayet yaşamlarını hiçe saymaktadırlar. İliç'de olan bir kaza değil çevre ve yaşam katliamıdır. Kaymaz da yapılmaya çalışılan 3. Atık Barajında da aynı katliam er geç yaşanacaktır.” (Eskişehir/EVRENSEL)


SAMSUN | "SÖMÜRGE ALTIN MADENLERİ DERHAL KAPATILSIN"

TMMOB Samsun il koordinasyonu Süleymaniye geçidinde yaptığı basın açıklamasıyla Erzincan iliç ilçesinde meydana gelen maden faciasını protesto etti. Açıklamaya TMMOB üyelerinin yanı sıra emek ve demokrasi güçleri de katıldı. “Havama toprağıma suyuma dokunma”, “Rant için değil halk için üretim”, “Soyguna talana cinayete son” sloganları atıldı. Açıklamayı yapan il koordinasyon sekreteri Veli Kebapçı ilgili görüş ve önerilerini dile getirdi “Başta İliç olmak üzere; çevre ve insan sağlığını yok sayan sömürge altın madenleri derhal kapatılmalıdır” dedi. (Samsun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Murat Kurum'un İliç yanıtı gündem oldu: Gerekli değerlendirmeler sonucu ÇED kararı verildi

SONRAKİ HABER

Sendikaların ortak hareketi emekçileri umutlandırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa