14 Şubat 2024 19:16

Murat Kurum, İliç'teki madenin çevresel denetimlerinin çok sıkı yapıldığını öne sürdü

AKP'nin İBB Başkan Adayı ve eski Çevre Bakanı Murat Kurum, milyonlarca metreküp siyanürlü pasanın çevreye yayıldığı İliç'teki madenin çevreye etkilerini çok sıkı denetlediklerini savundu.

Murat Kurum | Fotoğraf: DHA

Paylaş

İliç'teki altın madenin siyanürlü pasa dağının çökmesinin ardından gözlerin çevrildiği eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, madende denetimlerin çok sıkı yapıldığını savundu.

AKP'nin İstanbul Büyükşehir Başkan Adayı olan Murat Kurum, Sarıyer'de katıldığı programda İliç'teki maden faciası hakkında konuştu. Kurum, milyonlarca metreküp siyanürlü pasanın çevreye yayıldığı madenle ilgili denetimleri çok sıkı yaptıklarını, bu denetimleri madenin çevresel etkileri bakımından yaptıklarını söyledi. 

Kurum,  "21 Haziran 2022'de işletmeye Çevre Kanunu'ndaki en üst sınırdan idari para cezası verildi. İşletmenin faaliyetinde çevre mevzuatı kapsamında görülen eksiklikler nedeniyle; işletme men edildi ve 3 ay kapısına mühür vuruldu. Bununla da kalınmayıp; işletmenin çevreyi kirletmesi nedeniyle; Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Özet olarak; biz, kanunda öngörülen bütün cezai süreçleri hiçbir müsamaha göstermeksizin kararlılıkla uyguladık. İşletmenin, tüm tedbirleri aldığı bilirkişi raporlarıyla tespit edilince faaliyetine tekrar başladı" dedi. 

SSR ve Çalık sermayeli Anagold’a 2022’deki sızıntı nedeniyle 16,4 milyon TL ceza kesilmiş, kısa süre sonra da 7.2 milyon dolar vergi borcu silinmişti.

ÇEVREYİ KATLEDEN MADENİN ÇEVREYE ZARAR VERİP VERMEDİĞİNE BAKMIŞLAR

İşletmenin kapasite artışı sırasındaki ÇED raporunu onaylayan Kurum, "Bir de bizi işletmenin kapasitesini artırmakla suçluyorlar. Bize iftira atanlar şunu da bilir ki; Çevre Bakanlığı işletmenin kapasite artışı kararını vermez, veremez, çünkü böyle bir yetkisi yoktur. Sadece ve sadece kapasite artışının çevreye etkisini ölçer, onaylar ya da onaylamaz. Yine, ÇED raporlarına ilişkin buradaki kararlarda birçok farklı kurum ve kuruluşun bilimsel görüş ve raporlarına bakılır. İşte bugün dillerine doladıkları ÇED kararı da; 21 kurum ve kuruluştan oluşan komisyon üyeleri tarafından onaylıdır" ifadelerini kullandı. 

Kurum, kendisine yönelik eleştirilere sert sözlerle tepki gösterdi, eleştirenleri "canlar üzerinden siyasi ikbal peşine koşmak"la suçladı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İliç'teki maden faciası | Canlı bağlantılarla, konuklarımızla değerlendirdik

SONRAKİ HABER

İliç’teki maden katliamı Çalık Holding önünde protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa