16 Şubat 2024 16:34
Son Güncellenme Tarihi: 16 Şubat 2024 19:21

8. yargı paketi TBMM'de: Yatarı bulunmayan mahkumiyetlere hapis cezası getiriliyor

8. yargı paketi TBMM Başkanlığına sunuldu. Değişikliklerin kabul edilmesi halinde adli para cezaları artırılacak, yatarı bulunmayan mahkumiyetlerde de artık hapis cezası olacak.

Fotoğraf: Fatih Kurt/AA

Paylaş

AKP'li milletvekillerinin hazırladığı 42 maddeden oluşan ve 22 farklı kanunun 105 maddesinde değişiklik yapılması öngörülen 8. yargı paketi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Değişikliklerin kabul edilmesi halinde denetimli serbestlik kriterlerinde değişikliğe gidilecek, yatarı bulunmayan mahkumiyetlerde de artık hapis cezası olacak. Hapis cezası 1 ay bile olsa yüzde 40 oranında infaz, cezaevinde geçecek. Adli para cezaları artırılacak. Manevi tazminat talepleri Anayasa Mahkemesi yerine tazminat komisyonuna yapılacak. Emekli bayram ikramiyesinin 2 bin liradan 3 bin liraya yükseltilmesine ilişkin düzenleme de yargı paketine eklendi. 

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, teklifin ilk imza sahipleri AKP İstanbul Milletvekili Şengül Karslı ve AKP Karabük Milletvekili Cem Şahin ile Meclis'te gazetecilere açıklamalarda bulundu.Zengin, yargı paketiyle amaçlarının yargı hizmetlerinin daha etkin olarak sağlanması olduğunu söyledi.

Yargılamaya dair başvuru sürelerinde karmaşık bir yapılanma olduğunu ve kişilerin haklarıyla alakalı bu süreleri takip etmesinde zorluklar yaşadığını anlatan Zengin, "Bu sebeple, bundan sonraki düzenlemelerimizi 'hafta' ve 'ay' olarak ifade etmiş olacağız." dedi. Bu düzenlemelerin tamamını eşitleyerek "2 hafta" olarak belirlediklerini dile getiren Zengin, sürelerin tebliğle birlikte ve standart olarak 2 haftalık uygulamayla devam edeceğini, bu uygulamanın 1 Haziran'dan itibaren yürürlükte olacağını bildirdi.

EMEKLİYE BAYRAM İKRAMİYESİ 3 BİN TL

Zengin, teklifteki maddelerden birinin de emeklilerin Ramazan ve Kurban bayramlarında alacakları ödemelerle alakalı olduğunu belirtti. "Yüzde 50 oranında bir artış yaparak emeklilerimize verdiğimiz bayram ikramiyesini 2 bin TL'den 3 bin TL'ye çıkarmış oluyoruz" diye konuştu.

Taslakta yer alan düzenlemeler özetle şöyle:

YATARI BULUNMAYAN MAHKUMİYETLERE HAPİS CEZASI

  • İnfaz süresine göre, yatarı bulunmayan mahkumiyetlerde de artık hapis cezası olacak. Suçlu, 1 ay hapis cezası almış olsa bile cezasının en az yüzde 40'nı yani 12 gününü cezaevinde geçirmesi gerekecek. Böylece denetimli serbestlik, 1 yıl uygulanmak yerine cezayla ortantılı olacak.
  • Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçeleri dikkate alınarak Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişiklikle, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme fiili müstakil bir suç olarak düzenleniyor. Buna göre, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. İşlenen suçun niteliğine göre verilecek ceza yarısına kadar indirilebilecek. Bu hüküm sadece silahlı örgütler hakkında uygulanacak. Örgüt adına suç işleyen kişi, hem işlediği suçtan hem de örgüt adına suç işleme cürümünden ayrı ayrı cezalandırılacak.
  • Kesinleşmiş hapis cezasının infazı amacıyla ceza infaz kurumunda bulunan ergin bir kişi, isteği üzerine kısıtlanacak veya kendisine kayyım atanacak.
  • Anayasa Mahkemesi kararı bağlamında Türk Medeni Kanunu'nda yapılan değişikliğe göre, resmi sağlık kurulu raporunun alınabilmesini temin amacıyla kişinin vücudundan kan veya benzeri biyolojik örneklerle kıl, tükürük, tırnak gibi örnekler alınabilecek. Kişiye gerekli tıbbi müdahaleler yapılabilecek ve gerektiğinde kişi, hekim ön raporu üzerine en fazla 20 gün süreyle sağlık kuruluşuna yerleştirilebilecek. Hekim ön raporu üzerine verilen yerleştirme kararı derhal ilgiliye ve yakınlarına bildirilecek. İlgili veya yakınları, bu karara karşı bildirimden itibaren 10 gün içinde denetim makamına itiraz edebilecek. Yapılan itiraz, kararın icrasını durdurmayacak. İtiraz, denetim makamınca ivedilikle karara bağlanacak.

ADLİ PARA CEZALARINDA YENİ LİMİT

  • Adli para cezalarında ön ödemenin taban limiti ise 20 liradan 100 liraya yükselecek ve üst sınır 500 lira olacak. Hapis cezasının para cezasına çevrilmesindeki miktar, 100 lira ile 500 lira arasındaki bir rakamın gün ile çarpımıyla belirlenecek. Doğrudan verilen adli para cezalarında kesinlik sınırı 3 bin TL’den 15 bin TL’ye çıkarılacak.
  • İtiraz, istinaf ve temyiz kanun yollarına başvuru süreleri 7 günden 2 haftaya çıkarılacak.
  • Hakaret suçunun sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hali, uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınacak. Ayrıca, şikâyete tabi olan hakaret suçunda şikâyet süresi 1 yılı geçmeyecek.
  • Ağır ceza mahkemesinin tazminat istemlerine ilişkin verdiği kararlara karşı istinafa başvuru yapılabilecek. Bölge adliye mahkemesi tarafından bu konuda verilen kararlar kesin olacak.

MANEVİ TAZMİNAT TALEPLERİ KOMİSYONA DEVREDİLECEK

  • Ceza hukuku kapsamındaki soruşturma ve kovuşturmalar ile özel hukuk ve idare hukukundaki yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı iddiasıyla yapılacak manevi tazminat talepleri Anayasa Mahkemesi (AYM) yerine, Tazminat Komisyonu’na yapılabilecek.

"KORUMA TEDBİRLERİ"NDE TAZMİNAT HAKKI

  • Konutu terk etmemek, bağımlılıklardan arınmak amacıyla hastanelerde tedavi altında bulundurmak için adli kontrol yükümlülükleri uygulandıktan sonra haklarında kovuşturulmaya yer olmadığına ya da beraatına karar verilenlerle ilgili olarak tazminat talep etme imkanı getirilecek.

HAGB KARARLAR DA İSTİNAFA GİDEBİLECEK

  • Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararlarına karşı da istinaf yoluna başvurulabilmesine imkan tanındı. Buna dair uygulamaların da 1 Haziran'dan itibaren verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararları için uygulanacak.

KIDEMLİYE SINAVSIZ ARABULUCULUK

  • Mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip hukukçular, sınavsız olarak arabulucu olabilecek.
  • İcra ve İflas Kanunu ile Hukuk Muhakemeleri Kanununda değişiklik yapılarak, parasal sınırlarda yeniden değerleme oranında artırma yapılması sonucunda belirlenen miktarlarda bin TL’nin altı dikkate alınmayacak.
  • Bölge adliye mahkemesinin kaldırma kararı üzerine ilk derece mahkemesince verilen kararlar ile Yargıtay’ın bozma kararı üzerine yeniden verilen kararlara karşı, ilk karar tarihinde geçerli olan parasal sınırlara göre istinaf ve temyize başvurulabilecek.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç paketle ilgili "Takvim çok uzamaz. Meclis ara vermeden, Şubat sonu gibi Meclis'te görüşülür." demişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İliç’i maden çürüttü

SONRAKİ HABER

Altını şirket aldı, halka enkaz kalacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa