Liseliler yerel yönetimlerden ne bekliyor?
“Şehrimizin çok ciddi altyapı sorunları mevcut fakat, bu sorunların üstüne gitmek yerine, daha çok sermaye sahiplerinin işlerine yarayacak basit yatırımlarla geçiştiriliyoruz.”
![Liseliler yerel yönetimlerden ne bekliyor?](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/145350.jpg)
Görkem DEMİRALP
Lise Öğrencisi
Şişli/İstanbul
31 Mart Yerel Seçimleri yaklaşırken Şişli’deki liseli öğrenciler, gençlerle kentlere ve yerel yönetimlere dair tartıştık. Yerel yönetimlerin, taleplerini görmezden geldiğini ifade eden öğrenciler, gençlerin kentte görünür olması gerektiğini vurguladılar. Gençlerin spor, kültür ve sanat faaliyetleriyle kentin öznesi olabileceğini söyleyenler olduğu gibi, çoğu genç ekonomik ve toplumsal krizin daha da derinleşmesiyle bu tarz aktivitelere eskisi kadar vakit ayıramadıklarını; seçimlerin gençlerin taleplerini duyurması için önemli bir araç olabileceğini ve demokratik bir yerel yönetim anlayışında gençlerin seslerinin daha gür çıkacağını belirttiler.
Artan zamlarla, barınma ve ulaşım ücretlerinin arttığı da vurgulanan konulardan biriydi. Ailesinden aldığı harçlığın 252 lirasını abonman yaptırmak için kullandığını söyleyen Baran, kalan 100 lirası ile hafta boyunca ne yapacağını bilemediğinden bahsetti. O sırada sohbete katılan diğer liseliler, artan fiyatlarla birlikte okul-ev dışında bir seçenekleri kalmadığını eklediler.
DEPREMDEN SONRA YETERLİ ADIM ATILMADI
Lise öğrencisi Hamza, kentsel dönüşüm projeleri adı altında, müteahhitlerin ve sermaye sahiplerinin kâr hırsına kentlerin talan edildiğini söylerken, bir tarafta deprem evleri adı altında lüks siteler inşa edilirken diğer tarafta depremzedelerin çadırda ve konteynerde yaşamaya mahkûm edildiklerini söyledi.
ULAŞIM VE İHTİYAÇLARIMIZ CİDDİYE ALINMALI
11. sınıfta okuyan bir MESEM öğrencisinden aldığımız görüşte, arkadaşımız; ulaşım, beslenme, barınma gibi temel hakların ve sosyal-kültürel faaliyetlerin öğrencilere ücretsiz olması veya alınan ücretin en aza indirgenmesi ile gençlerin maddi yükünün büyük ölçüde azaltılması gerektiğini belirtti.
Lise öğrencisi Furkan ise “Ulaşım, barınma gibi meselelerin yanı sıra, sokak hayvanlarının yaşadığı problemlerin daha çok gündeme gelmesini istemeliyiz. Ülkemizin her yerinde sokak hayvanlarının vahşice zehirlenerek katledildiğini görüyoruz ve bu çok acı bir durum” ifadelerini kullandı.
12. sınıf olan ve YKS’ye hazırlanan meslek lisesi öğrencisi Beytullah ise şunları söyledi: “Yerel yönetimlerde gördüğüm, halk için belediyecilik anlayışı yok. Şehrimizin çok ciddi altyapı sorunları mevcut fakat, bu sorunların üstüne gitmek yerine, daha çok sermaye sahiplerinin işlerine yarayacak basit yatırımlarla geçiştiriliyoruz. Siyasetin her alanında olduğu gibi burada da popülizm hakim.” Nasıl bir kent ve yerel yönetim anlayışı istediklerini sorduğumuzda ise: “Bir genç olarak yeşil, geniş kaldırımları, geniş yolları, temiz bir suyu ve havası olan bir şehirde yaşamak isterim. Şehrimiz bir tarih alanı ve bu alanların korunmasına yönelik yerel yönetimler açısından birkaç hamleden öte bir adım olmadı. Yandaşlara, tarikatlara ve çıkar odaklarına aktarılan fonlar ve onlara sağlanan rantlar, işe alımlarda liyakatın arka planda olması, torpile öncelik verilmesi biz gençlerin gelecek hayallerinden uzaklaşmasına neden oluyor. Kısacası belediye yönetimi ile ilgili sorunlarımız ülke yönetimi ile olanlardan pek de farklı değil” diyerek sözlerini noktaladı.
Evrensel'i Takip Et